perjantai 21. marraskuuta 2014

Kanakasvisminestrone....kuumaa keittoa syysflunssien hoitoon

Pari päivää sitten iski kuin "salama kirkkaalta taivaalta" flunssa ja oikein kunnolla! En yleensä sairastele pahemmin flunssia, enkä influenssaa (viime vuosina olen saanut kyllä influnessarokotteenkin astman takia), mutta tämä on tänä syksynä jo toinen kunnon yritys! Ei kuumetta, mutta aivan kamala nuha, poskiontelosärky, heti röhisevä yskä ja niiiiiiiiin kurjan kolottava olo....ei olisi huvittanut pahemmin kokkkailla, mutta elimistöni huokaili tuoksuvaa, lämmittävää kanakeittoa, joka taatusti tekee olostani hetkessä paremman...eli oli ryhdyttävä siis minestronen tekoon. Kuiten jo varmasti arvaattekin, olen "ainoa immeinen", joka tässä perheessä syö keittoja, siispä kun valmistan niitä, a) joko lusikoin oikein urakalla minestronea lounaaksi&illalliseksi ja taas seuraavana päivänä lounaaksi ja...8-o tai b) laitan osan suoraan pakastimeen....no, nyt tässä flunssassa syötiin urakalla...;-D
"Minestrone":ahan voi valmistaa niin monella tapaa, vain kasviksista tai sitten lihalla (esim. savustettu pekoni tai speck sopii tosi hyvin) tai kanalla höystettynä  ja jos omistat painekeittimen, ruoka valmistuu niin vaivattomasti ja keittoaikakin puolittuu. Ainekset vain kattilaan ja timer päälle muistuttamaan kypsymisestä. Mulla on tapana käyttää keiton "pohjana" yhtä kaupoissa mynnissä olevaa 12 vihanneksen (bio) minestronepakastesekoitusta, jonka joukkoon lisään muita aineksia mieleni ja kotoa löytyvien ainesten mukaan.
Nyt tehdessäni kanakasviskeittoa, lisäsin joukkon pari teelusikallista kuivattuja fenkolin siemeniä, jotka antoivat niin ihanan maun muiden mausteiden & yrittien ohella ja ripaus jauhettua peperoncinia ja inkivääriä loppukypsennysvaiheessa antoi varmasti lopulliset lähtöpakit flunssapöpöille...;-)
Lounaalla lisäsin keiton joukkoon kypsymään pienenpientä maissipastaa ("anellini") saaden keitosta näin  "ruokaisemman" version, mutta illlalla söin sitä ihan sellaisenaan....ja tänään olo oli huomattavasti parempi!


Tosihelppo kanakasvisminestrone  (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton)

Ainekset kattilalliseen keittoa:
1/2 salottisipulia tai keltasipulia
n. 2 rkl hyvälaatuista kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä
1-2 kanan palaa (laitoin isohkon reisipalan)
500 gr pussi valmiita pakastekasviksia tai sama määrä tuoreita kasviksia mieltymystesi mukaan esim. perunaa, porkkanaa, tomaatteja, vihreitä papuja, kaalta, herneitä, selleriä, purjoa, kesäkurpitsaa, pinaattia)
ripaus paprikajauhetta
ripaus kuivattua meiramia
ripaus  kuivattua timjamia
2 tl  kuivattuja fenkolin siemeniä
basilikaa (tuoretta hiennonettuna tai pakaste)
n. reilu litra vettä
valmiiksi kypsennettyjä kikherneitä, mielellään bio (joko etukäteen valmiiksi kypsennettyjä tai kaupan valikoimista)
valmiiksi kypsennettyjä linssejä, mielellään bio (joko etukäteen valmiiksi kypsennettyjä tai kaupan valikoimista)
ripaus jauhettua peperoncinoa
ripaus  jauhettua Inkiväärijauhetta
suolaa  & rouhittua mustapippuria

Valmistus:
Laita isoon paksupohjaiseen kattilaan tai painekeittimeen tilkka öljyä. Silppua sipuli hyvin pieneksi silpuksi ja kuullota kattilassa öljytilkassa.
Lisää joukkoon kananpalat ja ruskista ne joka puolelta. Lisää hieman suolaa.
Lisää muut kasvikset (joko pakaste tai puhdistamasi ja palasiksi pilkkomasi tuoreet kasvikset) joukkoon ja sekoita ne hyvin keskenään.
Lisää joukkoon vesi (Huom! Vettä pitää olla niin paljon,  että kasvikset peittyvät kunnolla.) ja  ripaus paprikajauhetta, kuivattua meiramia ja timjamia ja basilikaa sekä 2 tl kuivattuja fenkolin siemeniä. Sekoita.
Sulje paininkeitin (tai kattila tiiviillä kannella) Nosta kiehumispisteeseen ja sen jälkeen anna kypsyä matalalla lämmöllä seuraavasti:  painekattila n. 20 min; normaali paksupohjainen kattila n. 40 min. Jos käytät tavallista kattilaa, muista sekoittaa keittoa silloin tällöin kypsennyksen aikana.
Lisää joukkoon kikherneet ja linssit sekä ripaus jauhettua peperoncinoa ja inkiväärijauhetta.  (Huom. Jos et pidä yhtään tulisuudesta, voit jättää jauhetun peperoncinon pois.) Tarkista maku ja lisää joukkoon suola sekä ruohittua mustapippuria.
Sulje paininkeitin (tai kattila tiiviillä kannella) ja anna vielä kypsyä matalalla lämmöllä seuraavasti:  n.10 min. painekattila;  n. 15-20 min. normaali paksupohjainen kattila.
Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Kaada kauhalla keittoa lautaselle, lisää riisiä ja tilkka hyvälaatuista oliiviöljyä ja nauti!

Kanakasvisminestrone, maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön,soijaton

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti