Pari päivää sitten iski kuin "salama kirkkaalta taivaalta"
flunssa ja oikein kunnolla! En yleensä sairastele pahemmin flunssia, enkä influenssaa (viime vuosina olen saanut kyllä influnessarokotteenkin astman takia), mutta tämä on tänä syksynä jo toinen kunnon yritys! Ei kuumetta,
mutta aivan kamala nuha, poskiontelosärky, heti röhisevä yskä ja niiiiiiiiin kurjan kolottava olo....ei
olisi huvittanut pahemmin kokkkailla, mutta elimistöni huokaili tuoksuvaa, lämmittävää kanakeittoa, joka taatusti tekee olostani hetkessä paremman...eli oli ryhdyttävä siis minestronen tekoon. Kuiten jo varmasti
arvaattekin, olen "ainoa immeinen", joka tässä
perheessä syö
keittoja, siispä kun valmistan niitä, a) joko lusikoin oikein urakalla minestronea
lounaaksi&illalliseksi ja taas seuraavana päivänä
lounaaksi ja...8-o tai
b) laitan osan suoraan pakastimeen....no, nyt tässä flunssassa syötiin
urakalla...;-D
"Minestrone":ahan voi valmistaa niin monella tapaa, vain
kasviksista tai sitten lihalla (esim.
savustettu pekoni tai speck sopii tosi hyvin) tai kanalla höystettynä ja
jos omistat painekeittimen, ruoka valmistuu niin vaivattomasti ja keittoaikakin
puolittuu. Ainekset vain kattilaan
ja timer päälle muistuttamaan
kypsymisestä.
Mulla on tapana käyttää keiton "pohjana" yhtä kaupoissa mynnissä olevaa 12 vihanneksen (bio) minestronepakastesekoitusta,
jonka joukkoon lisään muita aineksia mieleni ja kotoa löytyvien
ainesten mukaan.
Nyt tehdessäni kanakasviskeittoa, lisäsin joukkon pari teelusikallista kuivattuja
fenkolin siemeniä, jotka antoivat niin ihanan maun muiden mausteiden & yrittien
ohella ja ripaus jauhettua peperoncinia ja inkivääriä loppukypsennysvaiheessa antoi varmasti lopulliset
lähtöpakit flunssapöpöille...;-)
Lounaalla lisäsin keiton joukkoon kypsymään pienenpientä maissipastaa ("anellini") saaden keitosta näin
"ruokaisemman" version, mutta illlalla
söin sitä ihan sellaisenaan....ja tänään olo oli huomattavasti parempi!
Tosihelppo kanakasvisminestrone (maidoton,
munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton)
Ainekset
kattilalliseen keittoa:
1/2 salottisipulia tai keltasipulia
n. 2 rkl hyvälaatuista kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä
1-2 kanan palaa (laitoin isohkon reisipalan)
500 gr pussi
valmiita pakastekasviksia tai sama määrä tuoreita kasviksia mieltymystesi
mukaan esim. perunaa, porkkanaa, tomaatteja, vihreitä papuja, kaalta, herneitä,
selleriä, purjoa, kesäkurpitsaa, pinaattia)
ripaus paprikajauhetta
ripaus kuivattua meiramia
ripaus kuivattua timjamia
2 tl kuivattuja fenkolin
siemeniä
basilikaa (tuoretta
hiennonettuna tai pakaste)
n. reilu
litra vettä
valmiiksi
kypsennettyjä kikherneitä, mielellään bio (joko
etukäteen valmiiksi kypsennettyjä tai kaupan valikoimista)
valmiiksi kypsennettyjä
linssejä, mielellään bio (joko etukäteen valmiiksi
kypsennettyjä tai kaupan valikoimista)
ripaus jauhettua peperoncinoa
ripaus jauhettua Inkiväärijauhetta
suolaa & rouhittua
mustapippuria
Valmistus:
Laita isoon paksupohjaiseen kattilaan tai painekeittimeen tilkka
öljyä.
Silppua sipuli hyvin pieneksi silpuksi ja kuullota kattilassa öljytilkassa.
Lisää joukkoon kananpalat ja ruskista ne joka puolelta. Lisää hieman
suolaa.
Lisää muut kasvikset (joko
pakaste tai puhdistamasi ja palasiksi pilkkomasi tuoreet kasvikset) joukkoon
ja sekoita ne hyvin keskenään.
Lisää joukkoon vesi (Huom!
Vettä pitää olla niin paljon, että
kasvikset peittyvät kunnolla.) ja ripaus paprikajauhetta, kuivattua meiramia ja
timjamia ja basilikaa sekä 2 tl kuivattuja fenkolin siemeniä. Sekoita.
Sulje paininkeitin (tai kattila tiiviillä kannella) Nosta
kiehumispisteeseen ja sen jälkeen anna kypsyä matalalla lämmöllä
seuraavasti: painekattila n. 20 min;
normaali paksupohjainen kattila n. 40 min. Jos käytät tavallista kattilaa,
muista sekoittaa keittoa silloin tällöin kypsennyksen aikana.
Lisää joukkoon kikherneet ja linssit sekä ripaus jauhettua
peperoncinoa ja inkiväärijauhetta. (Huom. Jos et pidä yhtään tulisuudesta, voit
jättää jauhetun peperoncinon pois.) Tarkista maku ja lisää joukkoon suola
sekä ruohittua mustapippuria.
Sulje paininkeitin (tai kattila tiiviillä kannella) ja anna vielä kypsyä matalalla lämmöllä seuraavasti: n.10
min. painekattila; n. 15-20 min. normaali
paksupohjainen kattila.
Tarkista maku ja lisää suolaa
tarvittaessa. Kaada kauhalla keittoa lautaselle, lisää riisiä ja tilkka hyvälaatuista
oliiviöljyä ja nauti!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti