lauantai 4. lokakuuta 2014

Nikan Nopeat - Spaghettia sardellien ja oliivien kera tomaattikastikkeessa, ...tuoksuva lauantaipäivän lounaspasta!

Jos suomalaisessa syksyssä potee kaipuuta kesään ja merellisiin tunnelmiin, tässä nopea ja maukas lounaspasta, joka vie sinut jo oreganon tuoksullaan hetkessä välimerellisiin tunnelmiin!
Kuten aiemmin sanoin, olen vielä ollut kovin kesäisissä tunnelmissa, sillä ihan viime päiviin asti olemme saanet nauttia todella kauniista, kesäisestä ilmasta...paremmasta kuin itse kesällä! Ja uskon vahvasti, että näitä päiviä tulee olemaan vielä lokakuussakin ja olenkin päättänyt kulkea kesäkamppeissa niin kauan kuin "ilmoja piisaa". Tosin, viime päivinä olen kokenut oloni hieman turistimaisesksi kulkiessani ilman takkia, T-paidassa ja kesäkengissä, trenditietoisten monenpituisten saappaiden ja syysmuodin tummansävyisiin virityksiin puketuneiden milanolaisten keskellä....mutta,  viis siitä...kiva kun on kesää vielä lokakuussakin ja "mökillä" onneksi näkee ihmisiä vielä ihan kesävetimissä....tai ne kyllä taitaa olla saksalaisia turisteja syyslomalla....;-D.



Välimerellinen spaghetti (Spaghetti al pomodoro, acciughe e olive) 
Maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton

Ainekset 2:lle hengelle:

4 öljyyn säilöttyjä sardellin fileitä (käytin Consorcion sardellifileitä, mutta kaikki merkit käyvät)
1/2 salottisipulia  tai vaihtoehtoisesti, 1 valkosipulin kynsi
200-225 gr tomaattimurskaa
n. 40 gr oliiveja (mielellään öljyyn säilöttyjä "taggiasche"-laatua. Voi olla myynnissä myös nimellä Cailletie- tai Niçoise-oliivi.)
1 rkl  kapriksia (suolaan tai viinietikassa säilöttyjä. Huom! muista laittaa likoamaan vähän aikaa vesilasilliseen liian suolan poistamiseksi!)
oliiviöljyä loraus (n. 2-3 rkl)
kuivattua oreganoa
suolaa maun mukaan
ripaus pippuria
jauhettua peperoncinoa maun mukaan
80-100 gr gluteenitonta spaghettia henkeä kohden

Valmistus:
Laita spaghettia varten runsaasti vettä kiehumaan isoon kattilaan.
Pilko sipuli ohueksi, pieneksi silpuksi tai vaihtoehtoisesti kuori valkosipulin kynsi. Huom. Voit laittaa mukaan  molemmat ainekset, mikäli olet sipulien ystävä.
Laita noin pari-kolme rkl:sta oliiviöljyä kuumenemaan pannulla/kattilassa. Lisää sipulisilppu tai viipaloitu kynsi ja kuullota miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan sekoittaen, kunnes sipuli on muuttunut läpinäkyväksi.
Lisää (liiasta öljystä valutetut) paloitellut sardellit ja sekoita ne hyvin yhteen sipulisilpun tai valkosipulin kanssa. Lisää tomaattimurska ja anna seoksen kypsyä noin 5-7 min. keskilämmöllä, useasti sekoittaen, niin etta tomaatin happamuus haihtuu.
Lisää kauhallinen spaghetin keitinvettä ja laita kansi päälle. Laita lämpö minimille ja anna kypsyä toiset 5-7 min.
Lisää joukkoon oliivit, kaprikset, hyppysellinen jauhettua peperoncinoa ja oreganoa maun mukaan ja anna  hautua noin 5 min. Lisää tällä välin kiehuvaan veteen suola ja spaghetti ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita useasti keittämisen aikana, jotta spaghetit ei tartu kiinni toisiinsa.
Mikäli kastike vaikuttaa kuivuvan liikaa, voit lisätä vielä tilkan spaghetin keitinvettä. Tarkista kastikkeen suola (sekä sardellit, että kaprikset ovat jo suolaisia). Lisää makusi mukaan suolaa ja pippuria.
Valuta nopeasti kypsä spaghetti ja lisää se pannulle/kattilaan kastikkeen joukkoon. Sekoita pasta hyvin kastikkeen kanssa ja lisää halutessasi päälle vähän oreganoa.
Tässä ohjeessa on mukana ne jo aiemmin  hehkuttamani "maailman parhaat" oliivit eli ne Liguriassa kasvavat Fratelli Amoretin öljyyn säilötyt Taggiasche-oliivit! Samoin kuin, myös Consorcion "maailman parhaat" öljyyn säilötyt sardellit (Huom. kokki Henri Alén...;-D), tosin en tiedä, onko tätä merkkiä Suomessa myynnissä, mutta tuskin sanomallani aiheutan kauppojen hyllyjen tyhjenemistä...;-).


Muuten, oletteko jo nähneet/kokeilleet Barilla:n gluteenittomia pastoja? Netistä päätellen ovat Suomessakin  myynnissä. Olen aivan rakastunut heidän maissiriisispaghettiinsa...todella hyvin keittämisen kestävä, koossapysyvä, aidonmakuinen spaghetti....ainakaan meillä "normaalipastaa" syövät eivät huomanneet eroa ollenkaan!
Välimerellinen spaghetti  - Maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton

4 kommenttia:

  1. Moikka! Itse olen käyttänyt pidempään jo Sam Millsin maissi pastaa tai spagettia ja löysin lähikaupasta Barillan gluteenittoman pastan ja maku ei ollut yhtä hyvä omasta mielestäni.. Kiva blogi! Olen ollut viljaton (paitsi kaura) jos 4 vuotta ja nyt vähentänyt puolen vuoden ajan maito, soija ja lihatuotteita.. Nyt vielä enemmän kun näin Forks for knive -dokumentin :P Suosittelen.. Mutta siis, ihania reseptejä sinulla! T.Nana

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Nana!Kiva kun olet loytanyt sivuni ja saanut toivon mukaan ideoita kokkailluusi! Mulla on ollut ihan pakotetusti hiljaista talla blogin puolella ihan teknisista ja myos allergiani oikuttelusta johtuen, mutta nyt pikkuhiljaa paivityksia tulee olemaan tasaisemmin ja syksyn myota tulee myos olemaan entista enemman ainakin soijattomia kokeiluja, toivottavasti saan myos kauran takaisin ruokavaliooni.En tunne tuota "Sam Mills"-merkkia, mutta kavin katsomassa netissa (taytyy selvittaa onko sita Italiassa myynnissa) ja se muistuttaa naoltaan hyvin paljon ykkospastamerkkisuosikkiani Molino di Ferro:n "Le veneziane"-merkkia, joka on myos maissipasta (loytyy taalla ihan supermarketeista) ja jota kaytan yleensa pastaruoissa, paitsi nyt spaghetissa, kuin ihastuin tana kesana tuohon Barilla:n gluteenittomaan spaghettiin. Samalta firmalta loytyy myos "Le Asolane"-merkkinen inuliinilla rikastettu saman makuinen maissipasta (myynnissa taalla vain luontais-/biokaupoissa). Olen samoin kokeillut Barilla:n "lyhyet" gluteenittomat pastat, mutta vaikka aines on sama, olen samaa mielta kanssasi, maissipasta voittaa maullaan. Kuitenkin "pitkassa" pastassa olen ihastunut tuohon Barillan:n spaghettiin, kun se ei hajoa, eika "liimannu" kiinni ja kun keitat oikean ajan, tulos on aina "al dente"...;-D. Kiitos kommentistasi, joka on varmasti hyodyllinen myos toisille lukijoille, jotka etsivat maukkaan makuisia gluteenittomia pastoja.

      Poista
    2. PS. Taytyy ehdottomasti etsia ja katsoa tuo "Forks for knive"-dokumentti....Kylla ruoalla on erittain merkittava vaikutus hyvinvointiimme, onhan se meidan polttoainetta! Ja aina valilla kun meinaa tuskastuttaa tuo "ainainen aineksien lukeminen" tuoteluotteloista kaupassa kaydessa tai kieltaytyminen monista herkuista, totean itselleni, etta loppujen lopuksi sita syo ainakin terveellisemmin ja saastyy monesti turhilta lisaaineilta yms., kun lahes kaiken kokkaa itse alusta loppuun. ja toivottavasti elimisto siita kiittaa...;-).

      Poista
    3. Se olikin Forks over knives! Saattaa löytyä youtubestakin :) suosittelen :)

      Poista