On kulunut jo yli vuosi siitä kun viimeksi pääsin
käymään siskoni luona Israelissa. Hän pitää siellä perheineen vuohifarmia nimeltaan "Shvil lzim"
(tarkoittaa vuohipolkua) idyllisessä, pienessä kylässä Tel Avivin ja
Jerusalemin välimaastossa. Farmilla voi tutustua vuohien elämään ja
vuohenmaitojuustojen tekoon, ja näitä farmin tuotteita voi maistella (kuten myös muita ihania israelilaisen keittiön
ruokia) pihapiirin tunnelmallisessa kahvilaravintolassa ja niitä voi ostaa
myös mukaansa ravintolan yhteydessä olevasta pienestä putiikista. Putiikista löytyy
muitakin vuohenmaitotuotteita, kuten jogurtteja, "dulce de leche":ä, tuoreita lähituotteita sekä ihania piensisustustavaroita
ja muuta mukavaa... Tuo paikka on syvällä sydämessäni...kauniine maisemineen se
on todellinen pieni paratiisi! Sitä paitsi siskoni anoppi on "aivan
tajuttoman" taitava kokki, joka taikoo keittiössään huikeita makuelämyksiä....myös
minulle! Siskoni anoppila taitaakin olla ainoa paikka, jossa nousen viimeisenä
pöydästä ja heillä syötyäni, menen aaah...niin tyytyväisenä pullean mahani
viereen nukkumaan....;-). Tulee aina fiilis, kuin olisi joulu...vaikka
oltaisiin keskellä kesääkin!!!
Tarkoituksenani olisikin koota kaikista noista
herkkuruoista tarkemmat ohjeet, jotta voisin niitä täällä blogissani jakaa,
mutta viime viikkoina on tehnyt niin mieli noita makoisia, eksoottisemmankin
makuisia ruokia, että päätin kokeilla kotikeittiössäni yhtä heidän kanareseptiä
hieman mukailtuna. Muistan tästä ohjeesta, että siskoni valmistaa sen käyttämällä
kuivattua sipulikeittoaines-pussia kanan mausteeksi, joten silloin ei tarvitse muita
mausteita ollenkaan. Sitten hän lisää kuivatut aprikoosit ja luumut kanapalojen
joukkoon, kaataa päälle appelsiinimehua ja sitten vain pata uuniin kypsymään.
Koska tuo sipulikeittoaines ei mulle yleensä sovi (Huom! Suomessa pitäisi olla myynnissä ainakin "Rainbow Sipulikeittoaines", joka on
valmistajan mukaan myos maidoton ja gluteeniton.), kehitin
oman sipulimausteseoksen ja ruoasta tuli kyllä niin hyvää, että tein melkein
heti sitä uudestaan! Yhdellä kerralla minulla ei ollut tarpeeksi appelsiinimehua,
joten käytin sen lisänä sekä appelsiinista puristettua, että Tropicanan greippituoremehua.
joka sopi ohjeeseen mainiosti, samoin kuin kypsennyksen loppuvaiheessa lisäämäni
raastettu appelsiininkuori, joka täydentää ihanasti tämän ruoan makeansuolaista
aromia. Ja kun normaalisti sipulia, sekä kuivattuja hedelmiä välttelevä mieheni
sanoi, ettei ole näin hyvää kana syönyt (paitsi
tietysti siskoni anoppilassa...;-D), tulos on taattu ja ohje vielä kokille
tosi vaivaton!!!
Kanaa Zabanien tapaan (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton)
Ainekset (4:lle):
4 koipireisipalaa tai kanan paloja (koipia & reisiä) riittävästi syöjää kohden
*1-2 sipulia (kelta-tai salottisipulia)
n. 3 -4 rkl oliiviöljyä
*paprikajauhetta
*inkiväärijauhetta
*sitruunapippuria
*kanelia tai/ja kardemummaa ripaus
*mustapippuria
*suolaa
(*valkosipulijauhetta ripaus
halutessasi)
kuivattuja aprikooseja n. 8-10
kuivattuja luumuja n.8-10
n. 2-2,5 dl appelsiinimehua (tai vaihtoehtoisesti sekä appelsiini-ja
greippituoremehua)
(halutessasi 1 käsittelemättömän appelsiinin kuori raastettuna)
* mikäli voit käyttää
sipulikeittoainesta, voit hieroa sen kanapalojen pintaan ja siten et tarvitse valmistuksessa
ollenkaan näita aineksia.
Valmistus:
Laita ensin kuivatut aprikoosit ja
luumut veteen hieman pehmenemään.
Kuori sipuli(t) ja leikkaa ne todella pieneksi, ohueksi sipulisilpuksi, makusi
mukaan yksi tai kaksi. (Meillä laitettiin
vain yksi, mutta sekin riitti hyvin makua antamaan. Israelissa laitettaisin
varmaan ainakin 3, joten sipulien käyttö on kuten aina....makukysymys...;-D)
Laita pannulle/laakeaan kattilaan 2 -3 rkl öljyä ja kuullota silpulisilppu
miedolla lämmöllä, kunnes se alkaa saamaan kullanruskeaa väriä. Ole tarkkana, ettei sipuli yhtään käristy tai pala! Sammuta lämpö ja siirrä pannu/kattila syrjään vähän jäähtymään.
Sekoita sillä välin toisessa kulhossa n. 1 rkl oliiviöljyä, kunnon "tujaus"
paprikajauhetta (ainakin 1/2 tl = 2,5 ml), inkiväärijauhetta (noin maustemitallinen = 1 ml) ja sitruunapippuria (ainakin 1/2 tl= 2,5 ml). Lisää ripaus kanelia (ja/tai kardemummaa) ja pyöräytä joukkoon hieman mustapippuria. Halutessasi voit lisätä joukkoon
ripauksen valkosipulijauhetta. Sekoita mausteet ja
lisää joukkoon vielä suolaa (n. 1 1/2 tl tai vähän enemmän, riippuen palojen määrästä&koosta) ja sekoita.
Lisää joukkoon hieman jäähtynyt sipulisilppuöljyseos ja sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään.
Lisää kananpalat yksitellen kulhoon ja hiero
mausteöljyseosta huolellisesti joka puolelle. Toista käsittely kaikille paloille.
Voitele uunivuoka
kevyesti oliiviöljyllä. Tämän jälkeen voit
toimia kahdella tapaa:
A) nopeampi valmistustapa:
Laita kananpalat uunivuokaan. Lisää
palojen väliin ja ympärille valutetut aprikoosit&luumut ja kaada palojen päälle
appelsiinimehua (tai appelsiini-ja greippituoremehun seos).
Ripottele hieman suolaa palojen
päälle ja laita vuoka uuniin (kiertoilma) 200° C.
B)- käyttämäni valmistustapa (hieman hitaampi):
Laita jo edellä käytetty
pannu/kattila uudestaan lämpenemään ja lisää maustetut
kanapalat ruskistumaan hetkeksi molemmin puolin. Siirrä kattila/pannu syrjään.
Laita kananpalat uunivuokaan. Lisää palojen väliin
ja ympärille valutetut aprikoosit&luumut.
Kaada ed. käytettyyn pannuun/kattilaan hieman mehua ja kuumenna
hetken ajan seosta, niin että saat "liotettua" nesteeseen mukaan kaikki
pannulla/kattilassa olevat "jäämät". Sammuta lämpö ja kaada neste palojen päälle. Lisää joukkoon loput appelsiinimehut (tai appelsiini-ja
greippituoremehun seos).
Ripottele hieman suolaa palojen päälle ja laita vuoka uuniin (kiertoilma) 200° C.
Kummassakin valmistustavassa, paista ensimmäiset 20
min. 200°:ssa käännellen kanapalat aina 10 min. välein. Näin kana sai todella kauniin
pinnan joka puolelle ja liemi pitää sen kaikkialta pehmeänä. Laske sitten lämpöä
180°C:een ja paista toiset 20 min., samoin 10 min. välein paloja käännellen. (Maista kypsennyksen puolessa välissä lientä ja lisää
tarvittaessa ripaus suolaa.)
Halutessasi voit ripotella raastetun
appelsiininkuoren palojen päälle viimeisten 10 min. ajaksi. Suosittele, koska se antaa todella hyvän lisäaromin ruoalle!!! (Mikäli palaset näyttävät liian vaaleilta (ei
yleensä), voit laittaa grillivastuksen päälle aivan viimeisten minuuttien ajaksi.)
Kanan pitäisi olla nyt ihanan tuoksuvaa ja pehmeää sekä liemen sopivasti kokoon keräytynyt kastikkeeksi. Valuta kastiketta hieman palojen päälle ja nauti vaikka riisin, salaatin tai uuniperunoiden tai perunamuusin kera!!
Huom! Mikäli et pidä koipi-/reisipaloista, löydät vain rintafileen leikkeistä tehdyn version täältä!
Kanan pitäisi olla nyt ihanan tuoksuvaa ja pehmeää sekä liemen sopivasti kokoon keräytynyt kastikkeeksi. Valuta kastiketta hieman palojen päälle ja nauti vaikka riisin, salaatin tai uuniperunoiden tai perunamuusin kera!!
Huom! Mikäli et pidä koipi-/reisipaloista, löydät vain rintafileen leikkeistä tehdyn version täältä!
Kanaa Zabanien tapaan
- (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön,
soijaton)
|
Kiitos Annika! Kokeilen todellakin tätä. Meillä syödään paljon kanaa. Mietin vain että koska tykkään laittaa (lapset syövät mieluiten) fileitä tai leikettä, niin tuleeko niistä yhtä hyvää. :) terv. Elisa
VastaaPoistaHei Elisa,
PoistaKyllä se onnistuu myös fileiden/leikkeiden kanssa, vaikka rintalihan olessa rasvattomampaa, tulos ei varmaan ole yhta "mehevä", vaan liha voi olla "kuivempaa" (riippuu myös palojen koosta), sillä reidessä/koivessa on kuitenkin sitä kanan omaa rasvaakin mukana. Ohjeessa olevan mehun pitäisi kylla pitää rintapalatkin suht'mehevinä. Jos käytät jo valmiita leikkeita myös kypsennysaika lyhenee kunnolla riippuen leikkeiden paksuudesta (niitäkin on nykyisin tarjolla monenkokoista!) ja mehuakaan ei tarvita niin paljoa. Samoin rintapaloissa, riippuu, laitatko kokonaisina tai onko jo paloina. Miten olit ajatellut käyttää noita rintapaloja?
Meillä kyllä myös kaikista "nirsoin syöjä" (mausteita ei saisi olla, puhumattakaan kuivatuista hedelmistä tms., kanasta yleensä vain rintaleikkeet käyvät, muista paloista tulee "juttua",) on pistellyt poskeen tätä ruokaa hyvällä ruokahalulla, ehkä siksikin, etta "juttua" välttääkseni, en ole etukäteen sanonut, mitä olen ruokaan laittanut...;-). Viimeksi viikko sitten nopeasti tyhjentyneen lautasen jälkeen kommentti oli "Ai, tää liha oli kanaa.....en olisi uskonut!". En tiedä, mitä lihaa hän kuvitteli syövänsä, mutta pääasia, että maistui!!! ;-D
Taidanpa tehdä tänä iltana "kokeen" parilla leikkeellä ja laitan sitten tähän postaukseen päivitystä fileiden/leikkeiden osalta ainesmääriin/kypsymisaikaan ja lopputulokseen.
Hei Elisa,
Poistakokeilin myos leikkeilla, hyvaa tuli...katso postauspaivitykseni aiheeseen (18.10).