Viikonlopulla tuli vaihteeksi kokeiltua toisenlaista piirakan
tekoa, johon inspiraatio lähti Vegolosi-sivuston vegaanisesta spelttipiirakan
tekotavasta, nimittain siina ensin vatkattiin kasviskerma sokerin kanssa.
Halusin kokeilla miten tämä toimenpide vaikuttaisi piirakkataikinan
muototumiseen ja antaisiko se mehevämmän lopputuloksen, kuten kuvittelin. Ja onneksi hedelmäpuolellakin oli ruhtinaallisesti jäljellä niitä (iänikuisia)
päärynöitä....;-) Voisin varmaan kohta perustaa "Pelastakaa päärynät"-onluksen (ONLUS tarkoittaa täällä voittoa tavoittelematonta yleis-hyödyllistä järjestöä), koska aika usein olen noita poloisia pelastanut "toisiokäyttöön" kokeiluihini...on ainakin tullut tehtyä
päärynöitä viinissä pariinkiin
otteeseen, päärynärisottoa,
päärynäjäätelöä
ja plumcake:iin olen niitä laittanut..
Tein tämän piirakan kahteenkin kertaan, koska
ensimmäinen yritys oli mennä hieman mönkään; ensiksi, koska minulla
hurahti hieman liikaa ksantaniaa jauhoseokseen ja toiseksi, koska malttamattomuudessani
lisäsin jauhot liian nopeasti ja liian
paljon, joten jouduin korjaamaan tilannetta lisäten muutaman lusikallisen kasvismaitoa.
Vaikka taikina olikin maultaan lupaavan herkullinen, se oli koostumukseltaan
hieman liian kiinteä ja paistuessa muuten
kyllä hyvänmakuinen piirakka jäi vähän raskaaksi, joten syötyämme tämän piirakan, päätin yrittää uudestaan kevyemmällä kokoonpanolla. Toisella yrityksellä piirakasta tuli todella pehmeä ja sisältä päärynälohkojen ansiosta hieman kostea, aivan
mahtavan maukas piirakka, joka....loppui hetkessä...;-D.
Pehmeä Päärynäpiirakka (maidoton, munaton,
gluteeniton, pähkinätön, vegan, halutessasi myos soijaton) - Mukaeltu Vegolosi-sivuston "Torta vegana pere e cannella"-ohjeesta
Ainekset:
2 dl kasviskermaa (esim.
soija-tai kaurakermaa)
100 gr ruokosokeria tai tav.hienoa sokeria
ripaus suolaa
100 gr gluteenitonta jauhoseosta (jauhoseos koostui: 105 gr
riisijauhoa, 53 gr perunatärkkelystä, 20 gr tapiocajauhoa (tai Maizenaa), 1/2 tl
psyllium:ia ja vajaa 1 tl ksantaanikumia, josta mittasin 100 gr) tai
sopivia jauhoja.
20 gr maissitärkkelystä (Maizena)
1/2 tl vaniljajauhetta (tai 1 tl vaniljasokeria )
kanelia maun mukaan
4,5 gr leivinjauhetta (käytin
biologista, veganista leivinjauhetta eli 4,5 gr. oli suhteessa 125 gr:aan
jauhoja)
30 gr miedonmakuista kasvisöljyä (käytin maissiöljyä)
2 pienehköä päärynää (käytin Williams-lajiketta)
Valmistus:
Rasvaa ja jauhoita pyöreä noin 23-25 cm:n piirakkavuoka sopivalla jauhoilla. Laita
uuni kuumenemaan 200° C.
Pese ja puolita päärynät. Leikkaa pois kannat ja siemenkodat.
Vaahdota ensin kasviskerma,
sokeri ja ripaus suolaa yleiskoneella tai sähkövatkaimella reippaalla teholla. Vatkaa kunnolla, jotta
vaahdosta tulee kuohkea. Lisää joukkoon vaniljajauhe (tai sokeri) ja sekoita kevyesti.
Sekoita sillä välin toisessa kulhossa jauhoseos ja maissitärkkelys hyvin keskenään. Käytä siivilää paakkujen välttämiseksi.
Lisää taikinaan pienissä määrissä, koko ajan matalalla teholla sekoittaen, ensin jauhoseos
ja sitten hieman kanelia maun mukaan. Huom!
Taikinan pitää olla koostumukseltaan todella löysä, joten jos käytät toisenlaista koostumusta
olevaa jauhoseosta tai jauhoja, lisää niitä hitaasti, tarkistaen samalla,
että taikina pysyy löysänä. Tämän takia suosittelen leivinjauheen
lisäämistä erikseen.
Lisää joukkoon leivinjauhe ja sekoita. Lisää kasvisöljy mukaan nauhana, samoin koko ajan kevyesti sekoittaen.
Sekoita taikinaa matalalla
teholla, kunnes se on yhtenäinen, mutta kuitenkin vielä löysä seos.
Huom! Mikäli taikina kuitenkin vaikuttaa jostain syystä liian kiinteältä, voi lisätä joukkoon pienen määrän kasvismaitoa lusikoittain ja
aina välillä sekoittaen (kuten tein
ensikokeilussa), mutta se ei välttämättä takaa samaa pehmeää lopputulosta. Maista taikinaa...eikö muuten olekin hyvää..;-D! Lisää kanelia, jos haluat sen maun tuntuvan enemmän ja
sekoita.
Kaada taikina jauhetettuun vuokaan ja levitä nopesti tasaisesti joka puolelle.
Kuori ja leikkaa päärynäpuolikkaat ohuiksi viipaleiksi. Lisää päärynäviipaleet koristeellisesti taikinan päälle, painaen keveästi jokaista
viipaletta taikinaan. Ripottele päälle kanelia&sokeria maun mukaan.
Laita piirasvuoka uuniin ja paista
uunin keskitasolla noin 30-40 min. uunista riippuen. Paista ensin 20-30 min. 200°
C:ssa ja laske sitten uunin lämpöä 180° C:een ja paista vielä 10-20 min., niin että piirakka on päältä hieman kullanruskea ja alkaa irtoamaan laidoilta. Testaa kypsyyttä hammastikulla 30 min. jälkeen. (Pidin
uunissa piirakkaa yhteensä 40 min. 20" 200° + 20" 180°).
Anna piirakan jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.
"Pehmea päärynäpiirakka" - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön,
vegan, halutessasi soijaton
|
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti