Milano muistuttaa yhdessä
asiassa Suomea, nimittäin
siinä, että täällä ollaan kuitenkin sen verran pohjoisessa, että lämpötila voi laskea yhdessa yössä roimasti....eli tyyliin, eilen kesä ja tänään talvi. Välikautta, jota ainakin itse kaipaisin, sekä keväällä että syksyllä
ei oikeastaan ole olemassa ja viimeiset pari päivää
on taas vaihteeksi ollut niin kurjat ja pimeät ilmat, että
valoja pitäisi pitää
päällä keskipäivälläkin.
Tihkusateesta ja viileastä
ilmasta johtuen tänään lounaaksi teki mieli jotain "lämmittävämpää"
ja kun piti saada nopeasti valmista aikaan, päätin "pyöräyttää"
yhden baarin nopeista lounasversioista (sekä supersuosikeistani..;-D),
jo aiemmmin tekemäni savulohikermapastan
malliin eli kastike syntyy samanaikaisesti pastan kypsyessä ja viimeistään varttitunnissa olet maittavan ja täyttävän pasta-annoksen ääressä.
Tämä kastike
maiustuu mielestäni
parhaimmalta tattaripastan kanssa, koska tattarin voimakas maku sopii hyvin yhteen
speckin kanssa. Tänään annos on tehty kylläkin
maissipastasta, koska tattaripasta oli päässyt loppumaan,
mutta hyvää oli joka tapauksessa! Mikäli speck:iä on hankalaa löytää, voit
käyttää sen sijaan savustettuja ohuita pekoniviipaleita.
Kermainen speckpasta
(Pasta con panna e speck)
(maidoton, munaton,
gluteeniton, pähkinätön, halutessasi soijaton)
Ainekset 4:lle hengelle:
gluteenitonta
pastaa, (mielellään tattari) 80-100
gr per hlö
1/4
salottisipulia tai keltasipulia
n.
1-2 rkl oliiviöljyä
n.
100-120 gr speck:iä (mielellään Speck Alto Adige I.G.P.) ohuina siivuina tai vaihtoehtoisesti savustettuja pekoniviipaleita ohuina siivuina (esim. Tulip)
n. 2 dl soijakermaa
(jos
et voit käyttää
soijaa, voit kokeilla vaihtoehtoisesti kaurakermaa)
suolaa maun mukaan
mustapippuria maun mukaan
mustapippuria maun mukaan
Valmistus:
Laita pastaa varten runsaasti vettä
kiehumaan isoon kattilaan.
Kuullota
ohueksi silpuksi leikattu sipuli pienessä öljymäärässa, miedolla
lämmöllä. Leikkaa sillä välin speck-(tai pekoni)siivut pienemmiksi suikaleiksi. Leikkuu käy helposti kettiösaksilla.
Lisää speck-(tai pekoni)suikaleet joukkoon ja anna kypsyä sipulin kanssa muutaman minuutin ajan, aina välillä sekoittaen, ettei sipulisilppu pala.
Nyt pitäisi viimeistään
keitinveden olla kiehuva, joten lisää veteen suola ja pasta. Keitä pakkauksen ohjeen
mukaan.
Lisää sipuli/speck-seokseen soijakerma ja sekoita kastike
tasaiseksi. Nosta hieman lämpöä ja kuumenna, mutta älä
kiehuta, laske lämpö minimille ja anna hautua muutaman minuutin ajan.
Lisää hieman mustapippuria ja tarkista maku, ennekuin lisäät suolaa (Huom! Sekä speck, että pekoni ovat jo itsessään varsin suolapitoisia). Lisää suolaa maun mukaan sekä tarvittaessa hieman pippuria.
Kun
pasta on kypsynyt, voit lisätä tarvittaessa pari lusikallista keitinvettä kastikkeen joukkoon, mikäli se vaikuttaa "kuivahtaneelta".
Lisää valutettu pasta kastikkeen joukkoon ja sekoita hyvin.
Tarjoile ja nauti!
Kermainen speckpasta - Maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön) |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti