Blogin puolella eletään tällä hetkellä hiljaisempaa eloa, sillä iäkäs anoppini on ollut jo viikon päivät sairaalassa joten myös me vietämme suurimman osan päivästä hänen luonaan. Päivittäiset kokkailut jää
"Nikan nopeisiin" ja niin
nopeisiin, ettei niistä ehdi muistaa edes kuvaa räpsäistä
tulevia postauksia varten, mutta juuri ennen tuota ikävää anopin sairaskohtausta ehdin kokeilla brownien tekoa,
joten kerron nyt "lennossa" tuosta kokeilusta...
Mielessäni oli jo pitemmän
aikaa kytenyt brownie:n kokeilu Emily Maniquist:in "Vegeherkkujen"
herkullisen kansikuvan innoittamana ja päätin
kokeilla muokata kirjan reseptiä, jota muutamat bloggaajat olivat
kokeilleet ja kehuneet, itselle
sopivaksi.
Mainitsin jo aiemmin, ettei kaikki
kokeilut keittiössä todellakaan aina onnistu, vaikka olisi hyvä ohjekin edessä,
sillä "korvaavat" aineet poikkeavat monesti jo koostumukseltaan
"normaalisti" käytetyistä aineksista, joten reseptiä täytyy muokata määrienkien osalta...samat määrät korvaavia aineksia ei välttämättä tuota samantyylistä lopputulosta. Tein ensin kokeilun käyttämällä vehnäjauhojen sijasta riisi-peruna-&tapiokajauhojen seosta
mukaillen Vegeherkkuja-kirjassa olevaa ohjetta gluteenittomasta jauhoseoksesta ja kaakaojauheen sijaan carobjauhetta, seuraten muuten kirjan ohjetta, mutta
jokin ei toiminut taikinan koostumuksessa ja lopputulos.....meni suoraan roskiin!
Taikina oli maultaan todella hyvää, mutta se ei kypsynyt uunissa kunnolla, edes kypsymisaikaa
pidentämällä.
Brownienhan kuuluu olla hieman
"kosteita" keskeltä,
mutta tekeleeni jäi sekä raa'aksi, että liian "vetiseksi" keskeltä. Lisäksi
carobjauheen ominaismaku korostui mielestäni liikaa. Yllätyksekseni suklaata rakastava mieheni, joka oli maistanut
sekä taikinaa, että
palan uunista tullutta "yllätystä", totesi pitävänsä tosi paljon epäonnistuneen
teoksen mausta, joten päätin kokeilla brownien tekoa uudelleen "silmämäärällä", puolittaen carobjauhon määrän ja mitaten käyttämäni ainekset tarkasti (tässä syy ohjeen "grammamittoihin"). Uusi kokeilu kannatti ja
brownien teko onnistui.....jopa niin hyvin, että kun seuraavana päivänä alkuperäisestä reseptistä inspiroituneena, halusin laittaa palojen päälle vielä "minttukreemiä", jäljelle oli jäänyt vain muutama pala, joista sain pitää kynsin hampain kiinni!
Palojen kuorrutus ei oikein
onnistunut, koska aiemmin päivällä valmistamani kreemi oli jääkaappikylmää ja malttamattomana odottavien makeannälkäisten perheenjäsenten edessä en jaksanut enää odottaa tarpeeksi sen notkistumista, joten
kreemin levitys meni vähän niin ja näin....8-9. Minusta minttukreemi oli ihanan raikasta ja täydensi brownien "suklaista" makua....mieheni taas, no, hän piti paljon enemmän
niista paljaista ja simppeleistä paloista...;-).
Vinkkinä ohjeen kokeiluun sanon, että kannattaa odottaa kunnolla browninen jäähtymistä ja säilyttää ne jääkaapissa. Seuraavana päivänä maku on vielä parempi.
Mikäli minttukreemi ei innosta, voit tarjoilla browniepalat
sellaisenaan tai siiviloidä päälle tomusokeria. Minttukreemin tekoon käytetään alkuperäisessä reseptissä minttulikööriä, mutta vaihdoin sen minttusiirappiin, jota tiputin myös nauhana kreemin päälle.
Minttusiirappia käytetään Italiassa paljon varsinkin kesällä mintun makuisen granita:n
ja raikkaan, tosivihreän minttujuoman tekoon. Se valmistukseen käytetään sokeria, vettä, mintunlehtiuutteetta,
minttuöljyä ja saflorin luonnollista uutetta.
Jos valmistat kreemin aiemmin, anna sen
notkistua rauhassa huoneenlämmössä
ennen leivonnaisten päälle levitystä, sillä liian kylmä kreemi ei levity kunnolla ja lopputulos ei ole kovin
kaunis. Makuhan ei siitä muutu, mutta ainakin oma silmäni olisi kaivannut kauniimman näköisen lopputuloksen...;-).
"Brownies" (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton,
vegan)
Ainekset:
225 gr jauhoseosta (koostumus: 310 gr riisijauhoa, 105 gr
perunatärkkelystä,
40 gr tapiokajauhoa tai Maizenaa ja 2 tl johanneksenleipäpuunjauhetta)
250 gr hienoa sokeria (voit laittaa vähemmäkin, jos et ole kovin makean ystävä) tai
ruokosokeria
38 gr carobjauhetta (tai kaakaojauhetta, jos voit käyttää sitä)
1 1/4 tl ruokasoodaa
hyppysellinen suolaa
312 ml haaleaa vettä
100 ml miedon makuista kasvisöljyä (esim. maissi- tai auringonkukkaöljyä)
1 1/4 rkl viinietikkaa (mielell ään valkoviinietikkaa)
Valmistus:
Sekoita isossa kulhossa kuivat
aineet (jauhoseos, sokeri, carobjauhe, ruokasooda ja suolahyppysellinen) yhteen.
Käytä seulaa, jotta seokseen ei tulisi paakkuja.
Lisää joukkoon vesi ja kasvisöljy koko ajan sekoittaen. Voit sekoittaa taikinan käsin
tai yleiskoneella. Itse käytän yleiskonetta matalalla teholla.
Lisää viinietikka, sekoittaen nopeasti taikinan tasaiseksi.
Levitä taikina tasaisesti suorakaiteiseen
vuokaan (n.21*28) leivinpaperin päälle. Paista noin 30 min. Ensin 10 min. 200° ja laske sitten lämpö 180 asteeseen ja jatka kypsennystä noin 20 min.
Kokeile kypsyyttä hammastikulla, mikäli taikina ei jää kiinni tikkuun, pohja on kypsä.
Anna browniepohjan jäähtyä rauhassa paistinvuoassa
ainakin reilu puoli tuntia, mielellään enemmänkin. Leikkaa browniet
paloiksi terävällä veitsellä. Ripota päälle joko
tomusokeria tai levitä päälle minttukreemiä.
Minttukreemi (Huom! Kreemiin käytetyt kasvismargariinit sisältävät soijaa tai rypsia, muuta browniet eivät sisällä):
58 gr huoneenlämpöistä kasvismargariinia
140 gr luomutomusokeria
2 rkl minttusiirappia (tai 4 rkl minttulikööriä tai
minttuaromia maun mukaan)
Vatkaa margariinia yleiskoneella pehmeäksi. Kaavi aines kulhon reunoilta takaisin keskelle.
Lisää tomusokeri siivilän läpi ja lisää minttusiirappi/-likööri/-aromi. Vatkaa noin minuutin ajan, kunnes ainekset ovat hyvin sekoittuneet
kesekenään ja kuohkea kreemi on muodostunut.
Jos tarjoilet browniet heti, levitä täyte palojen päälle. Muutoin voit säilyttää kreemin jääkaapissa ja levittää
sen palojen päälle myöhemmin ennen tarjoilua.
"Browniet minttukreemillä" - maidoton, munaton,
gluteeniton, soijaton, pähkinätön, vegan
Päivitys 26/4: tein uuden kokeilun tästä
Brownies-reseptistä, lisäämällä vegemajoneesia ja vaihtamalla johanneksenpuunleipäjauheen ksantaaniin. Lisätiedot ja kuva löytyvät
täältä.
|
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti