Tänään jatketaan vielä hetken lämmittävällä
viikonloppumenù:lla! Kirjoitin joku aika sitten tästä hieman energiaa antavasta
talvisesta hedelmäjälkiruoasta, joka kypsennyksestä johtuen sopii yleensä myös monelle hedelmäallergiselle. Eli
kyseessähän oli uuniomenoiden ystävät....eli viinissä kypsennetyt päärynät.
Tavallisemmin päärynät kypsennetään punaviinissä, mutta muutama päivä sitten minulla oli
keittiössä jämiä ruoanlaittoon käytetystä valkoviinistä ja pari "syömistä
kyselevää" päärynää, joten päätin kokeilla millainen tulos syntyisi noilla
eväillä.
Valmistin päärynät samalla tapaa kuin aiemmin. Reseptihän
on todella helppo, pitää vain muistaa käännellä päärynöitä säännöllisin väliajoin. Kuten aiemmin, tuoksu oli nytkin herkullinen ja
valmiit päärynät olivat mielestäni vielä parempia kuin punaviinissä kypsytetyt.....kannattaa
todella kokeilla! Eli
"per dessert", olkaa hyvä päärynöitä
valkoviinissä. Tässä ohje:
Päärynät valkoviinissä (Pere cotte al vino bianco) (maidoton, munaton, gluteeniton, soijaton, pähkinätön)
Ainekset 2:lle hengelle:
2 päärynää (Nämä taisivat olla Williams-merkkisiä, yleensä kaikki lajit
sopivat.)
2-4 dl valkoviiniä (Määrä riippuu päärynöiden koosta. Nyt oli kyseessä
"jämät", joten viiniä oli noin 2,5 dl).
1-2 dl vettä (Riippuu
päärynöiden koosta ja
valkoviinin määrästä. Tällä kertaa laitoin 2,5 dl vettä, koska viiniä oli vähän.
)
1/2 dl hienoa sokeria (Jos
tykkäät todella makeasta, voit laittaa vähän enemmän, mutta mielestäni tämä määrä rittää hyvin 4-5 dl:n kokonaismäärään
nestettä.)
1
kokonainen n. 5 cm:n mittainen kanelitanko
2-4 kuivattua mausteneilikkaa (Jos
et pidä vahvoista mauista, laita vain 2.)
muutama siivu käsittelemättömän
appelsiinin kuorta
Valmistus:
Pese päärynät ja kuori ne halutessasi osittain tai kokonaan.
Poistin kuorimaveitsellä kuorta osittain, koska olisin halunnut raitaisen pinnan,
mutta veitsellä lähti liian leveitä siivuja, joten haluttu koriste-efekti ei oiken
onnistunut tällä kertaa...;-D. Muista, että, jos valmistat päärynät kuorineen,
kypsymisaika on hieman pidempi.
Laita korkealaitaiseen pienehköön
kattilaan valkoviini, vesi, sokeri ja anna nesteen kuumentua
kiehumispisteeeseen. Lisää kaneli, mausteneilikat, appelsiininkuoret ja
päärynät. Anna kiehua n. 5 min. ilman kantta, niin että alkoholi haihtuu.
Tämän jälkeen voit laittaa kannen päälle ja vähentää lämmön pienelle (käytän kaasuhellaa, jonka pistän minimille).
Kääntele päärynöitä n. 10
minuutin välein. Jos näyttää siltä, että neste alkaa liikaa kuivumaan, lisää
hieman vettä ja pienennä lämpöä, mikäli se ei jo ollut minimivaihtoehdolla.
Anna päärynöiden kypsyä n. 20-30 min. riippuen
niiden koosta ja haluamastasi kypsyysasteesta. Muista käännellä säännollisesti tasaisen
kypsymistuloksen saamiseksi. Itse voin syödä vain tosikypsiä, joten keitin
päärynöita reilut 25 minuuttia.
Poista päärynät liemestä ja nosta
lämpöä siten, että liemi alkaa muuttumaan koostumukseltaan kastikemaiseksi. Kun
neste on sopivasti haihtunut ja kastike on muuttunut siirappimaisemmaksi,
siivilöi se ja laita se pieneen nekkaan tarjoilua varten.
Kaada kastiketta päärynöiden
päälle. Voit tarjoilla päärynät sellaisenaan, ripotella niiden päälle kanelia tai
tarjota niiden kanssa sopivaa vaniljajäätelöä, joko perinteistä tai
soija-kaura-riisi-jäätelöä. Voit myös tarjoilla niiden kaverina vispattua
kermaa, jota on maustettu hieman kanelilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti