perjantai 7. helmikuuta 2014

"Päärynöitä valkoviinissä" (Pere cotte al vino bianco) viikonlopun "kaikettoman"menù:n päätteeksi

Tänään jatketaan vielä hetken lämmittävällä viikonloppumenù:lla! Kirjoitin joku aika sitten tästä hieman energiaa antavasta talvisesta hedelmäjälkiruoasta, joka kypsennyksestä johtuen sopii yleensä myös monelle hedelmäallergiselle. Eli kyseessähän oli uuniomenoiden ystävät....eli viinissä kypsennetyt päärynät.
Tavallisemmin päärynät kypsennetään punaviinissä, mutta muutama päivä sitten minulla oli keittiössä jämiä ruoanlaittoon käytetystä valkoviinistä ja pari "syömistä kyselevää" päärynää, joten päätin kokeilla millainen tulos syntyisi noilla eväillä.
Valmistin päärynät samalla tapaa kuin aiemmin. Reseptihän on todella helppo, pitää vain muistaa käännellä päärynöitä säännöllisin väliajoin. Kuten aiemmin, tuoksu oli nytkin herkullinen ja valmiit päärynät olivat mielestäni vielä parempia kuin punaviinissä kypsytetyt.....kannattaa todella kokeilla!  Eli "per dessert", olkaa hyvä päärynöitä valkoviinissä. Tässä ohje:

Päärynät valkoviinissä (Pere cotte al vino bianco) (maidoton, munaton, gluteeniton, soijaton, pähkinätön)

Ainekset 2:lle hengelle:

2 päärynää (Nämä taisivat olla Williams-merkkisiä, yleensä kaikki lajit sopivat.)

2-4 dl valkoviiniä (Määrä riippuu päärynöiden koosta. Nyt oli kyseessä "jämät", joten viiniä oli noin 2,5 dl).

1-2 dl vettä (Riippuu päärynöiden koosta ja valkoviinin määrästä. Tällä kertaa laitoin 2,5 dl vettä, koska viiniä oli vähän. )

1/2 dl hienoa sokeria (Jos tykkäät todella makeasta, voit laittaa vähän enemmän, mutta mielestäni tämä määrä rittää hyvin 4-5 dl:n kokonaismäärään nestettä.)

1 kokonainen n. 5 cm:n mittainen kanelitanko

2-4 kuivattua mausteneilikkaa (Jos et pidä vahvoista mauista, laita vain 2.)

muutama siivu käsittelemättömän appelsiinin kuorta  

Valmistus:
Pese päärynät  ja kuori ne halutessasi osittain tai kokonaan. Poistin kuorimaveitsellä kuorta osittain, koska olisin halunnut raitaisen pinnan, mutta veitsellä lähti liian leveitä siivuja, joten haluttu koriste-efekti ei oiken onnistunut tällä kertaa...;-D. Muista, että, jos valmistat päärynät kuorineen, kypsymisaika on hieman pidempi.

Laita korkealaitaiseen pienehköön kattilaan valkoviini, vesi, sokeri ja anna nesteen kuumentua kiehumispisteeeseen. Lisää kaneli, mausteneilikat, appelsiininkuoret ja päärynät. Anna kiehua n. 5 min. ilman kantta, niin  että alkoholi haihtuu. Tämän jälkeen voit laittaa kannen päälle ja vähentää lämmön pienelle (käytän kaasuhellaa, jonka pistän minimille).

Kääntele päärynöitä n. 10 minuutin välein. Jos näyttää siltä, että neste alkaa liikaa kuivumaan, lisää hieman vettä ja pienennä lämpöä, mikäli se ei jo ollut minimivaihtoehdolla.

Anna päärynöiden kypsyä n. 20-30 min. riippuen niiden koosta ja haluamastasi kypsyysasteesta. Muista käännellä säännollisesti tasaisen kypsymistuloksen saamiseksi. Itse voin syödä vain tosikypsiä, joten keitin päärynöita reilut 25 minuuttia.
Poista päärynät liemestä ja nosta lämpöä siten, että liemi alkaa muuttumaan koostumukseltaan kastikemaiseksi. Kun neste on sopivasti haihtunut ja kastike on muuttunut siirappimaisemmaksi, siivilöi se ja laita se pieneen nekkaan tarjoilua varten.

Kaada kastiketta päärynöiden päälle. Voit tarjoilla päärynät sellaisenaan, ripotella niiden päälle kanelia tai tarjota niiden kanssa sopivaa vaniljajäätelöä, joko perinteistä tai soija-kaura-riisi-jäätelöä. Voit myös tarjoilla niiden kaverina vispattua kermaa, jota on maustettu hieman kanelilla. 

Samoin kuin punaviinissä kypsennetyt päärynät, nämäkin ovat todella hyviä, makeita ja tuoksuvia. Minä söin omani ainakin hetkessä...,-)! Olisipa vain vielä ollut hyvää soija-tai kauravaniljajäätelöä näiden seuraksi!!! 

Päärynät valkoviinissä   (maidoton, munaton, gluteeniton, soijaton, pähkinätön)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti