lauantai 15. helmikuuta 2014

Miten syntyy munakas ilman kananmunaa & maitoa?

Eräs ystäväni kertoi kerran, että kastanjajauhoista ja kikhernejauhoista voi tehdä ilman kananmunaa tosi hyviä ohukaisia ja muita leivonnaisia ja kikhernejauhoista voi valmistaa myös kanamunattoman munakkaan, joka maistuu "munakkaalta"! Kokeilimmekin kerran yhdessä kastanjajauhoista tehtyjä "crepes"-tyyppisiä ohukaisia, jotka olivat tosi hyviä ja joita sen jälkeen olen monesti harrastanut mökillä ollessani. Mieleeni jäi kytemään tuo "munakas ilman kananmunaa" ja seuraavan kerran kun näin kikhernajauhopaketin marketissa, päätin alkaa kokeilemaan munakkaan tekoa, siihen kun kuulemani mukaan tarvittiin vain vettä, kikhernejauhoa ja hieman suolaa.
Ensimmäiset kokeilut menivät vähän penkin alle, osittain koska en ole koskaan ollut taitava munakkaan kääntäjä ja osittain, koska laitoin liian vähän öljyä pannulle ja munakas tarttui kiinni, mutta kun onnistuin, täytyy sanoa, että tämä vaihtoehtomunakas tuli vakituiseksi annokseksi  keittiöni listoille.
Kikhernejauhomunakas valmistuu nopeasti; 15 minuuttia rittää, jos on kiire, mutta siitä tulee vielä parempi jos malttaa antaa taikinan turvota rauhassa ainakin 20 min. ja enemmänkin. Olen harrastanut sen lisäkkeenä yleensä perunaa tai kesäkurpitsaa & sipulia yrteillä höystettynä, mutta jos haluat siitä ruokaisamman voit laittaa joukkoon muita kasviksia makusi mukaan  esim. tomaattia,pinaattia tai paprikaa tai vaikka kinkkua, pekonia,kalaa ja sieniä.

Kikhernejauhomunakas    (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan)
Ainekset 1 iso munakas :
2 dl hiilihapollista vettä tai tavallista vettä
80 gr kikhernejauhoja
ripaus suolaa
pippuria maun  mukaan
oliiviöljyä
1 iso peruna tai vaihtoehtoisesti 1 kesäkurpitsa
1/4 - 1/2   sipulia
Valmistus:
Mittaa vesi isoon kulhoon, lisää jauhot siivilän läpi paakkujen estämiseksi. Sekoita taikina huolellisesti. Lisää ripaus suolaa ja halutessasi myos pippuria.
Pese ja kuori peruna. Leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Jos käytät kesäkurpitsaa viipaloi se ohuiksi paloiksi. Viipaloi sipuli ohueksi suikaleeksi.
Laita pannuun noin reilu ruokalusikallinen öljyä ja anna sen hieman kuumentua. Lisää hienonnettu sipuli ja anna sen kuullottua muutaman minuutin ajan. Lisää kypsennyksen aikana vähän vettä, jotta sipuli ei ruskistu. Lisää kesäkurpitsaviipaleet ja anna niiden kypsyä miedolla lämmöllä sipulisilpun kanssa. Voit lisätä makusi mukaan yrttejä  esim. timjamia, oreganoa, jne.
Jos käytät perunoita, laita pannulle noin 2 rkl öljyä, lisää viipaleet pannulle vieri viereen ja kääntele niitä säännöllisesti, kunnes siivut ovat kypsiä. Voit lisätä samoin makusi mukaan mieleisiäsi yrttejä. Lisää kypsennyksen loppuvaiheessa hieman suolaa& pippuria perunasiivujen päälle.
Kun käyttämäsi vihannekset ovat kypsiä, on aika lisätä munakastaikina pannulle: 
Mikäli käytät perunaviipaleita, lisää munakastaikina perunoiden päälle tasaisesti .
Mikäli käytät kesäkurpitsaa, lisää kypsennetyt kasvikset munakastaikinan joukkoon, sekoita hyvin ja kaada koko seos takaisin öljytylle pannulle.
Paista munakasta noin 5-6 min. molemmin puolin ja käytä sen kääntämiseen apuna laakeaa lautasta särkymisen estämiseksi.

Huom! Pannun pitää olla kuuma ennenkuin lisäät munakastaikinan. Ensimmäisen minuutin jälkeen voit laskea lämpoä miedomalle, ettei munakas pala. Jos pannu vaikuttaa kuivalta, lisää hiukan öljyä pohjalle kääntäessäsi munakkaan, näin estät sen pohjaan tarttumisen.
Paitsi mainio ja ravitseva pikaruoka, tämä munakas maistuu hyvältä myös kylmänä ja sitä voi laittaa vaikka eväsleipienkin väliin.

Uskomatonta on, että paitsi munaton, maidoton ja helposti sulava tämä munakas sisältää lähes kaksi kertaa enemmän proteiinia kuin perinteinen ja sen lisaksi rautaa, jopa lähes 4 kertaa enemmän kuin broilerin rintapala. Lisäksi se on vähärasvainen, ilman kolesterolia, ja vain kasviksia käytettäessä myö......vegan! 
Perunamunakas - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan 
Kesäkurpitsamunakas - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti