tiistai 4. helmikuuta 2014

Elämäni ensimmäinen Porkkanakakku.....tietysti "kaiketon"!!!

Ennen joulua tuli kokeiltua monia eri leipomuksia ja yksi kokeilemistani jutuista oli tuo monelle varmasti tuttu leivonnainen, nimittäin......mehevä Porkkanakakku. En ollut ikinä elämässäni syönyt porkkanakakkua, vaikka muistan opiskeluajoiltani, että moni kämppikseni harrasti aika säännöllisestikin sen tekoa ja porkkanakakun tuoksu oli todella ihana, mutta söin sitä vain silmilläni, koska se oli täynna "kiellettyjä" ainesosia. Ennen joulua törmäsin "Ricettesenza"-sivuilla Manteliporkkanakakkuun, jossa ei ollut käytetty kananmunaa ja päätin muunnella tuota reseptiä "kaikettomaksi". Itse asiassa, kun tämän porkkanakakun leipoo, kanattaisi odottaa maistamista saman tien seuraavaan päivään, koska en tiedä mistä johtuu, mutta seuraavana päivänä kakun maku on vielä maukkaampi! Kun tein porkkanakakun ensimmäisen kerran, mieheni sanoi sitä maistaessaan, että siinä olisi pitänyt olla enemmän sokeria. Seuraavana aamuna hän maistoi kakkua uudestaan ja luuli, että olin jotenkin sitä "korjannut", nimittäin nyt sen makeus oli hänellekin kohdallaan. 
Tämä kakku on paitsi kuohkea ja maukas, myös kaunis silmälle oranssinkeltaisella värillään. 

Porkkanakakku    (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön)
Ainekset:
350 gr porkkanaa
1 dl quinoahiutaleita (alkuperäisessä reseptissä oli 40 gr. manteleita hienoksi pilkottuna)
180 gr  riisijauhoa
100 gr  hienoa sokeria
60 gr soijamargariinia (tai maidotonta kasvismargariinia)
3 ruokalusikallista Maizena:a
4 ruokalusikallista appelsiinilikööriä esim. Cointreau tai Grand Marnier (vaihtoehtoisesti appelsiinimehua)
1 pussillinen makeille leivonnaisille tarkoitettua vaniljalla makeutettua leivinjauhetta. (Tämä pussi on sisältää 16 gr jauhetta, joka on tarkoitettu 500 gr:lle jauhoja eli Suomessa leivinjauhetta suhteessa jauhojen määrään + vähän vanilja-aromia halutessa)
2 käsittelemätöntä appelsiinia (molempien kuori raastettuna ja toisesta vielä puristettu mehu)
päälle tomusokeria
Valmistus:
Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi ja laita yleiskoneen kulhoon. Lisää pehmennyt margariini, raastettu appelsiininkuori, appelsiinilikööri tai -mehu, sokeri. Sekoita.
Lisää quinoahiutaleet. (Jos pysyt käyttämään manteleita, ne pitäisi nyt hienontaa hienoksi jauhoksi.)
Purista toisesta appelsiinista mehu. Lisää seokseen.
Sekoita riisijauho, Maizena ja leivinjauhe keskenaan. Käytä seulaa paakkujen välttämiseksi.
Sekoita jauhoseos pienissä osissa muihin aineksiin, niin että tuloksena muodostuu "löysä" taikina.  Jos taikina vaikuttaa liian nestemäiseltä, lisää vähän riisijauhoa.
Voitele kakkuvuoka (n. 22 cm) ja jauhota se riisijauholla. Kaada taikina vuokaan ja levitä se tasaisesti.
Paista 180° C:ssa n. puoli tuntia. Kokeile kypsyyttä tikulla.  Jäähdytä  ja ripottele tomusokeria kakun päälle. 

Porkkanakakku - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti