Ennen joulua tuli kokeiltua monia eri leipomuksia ja yksi
kokeilemistani jutuista oli tuo monelle varmasti tuttu leivonnainen, nimittäin......mehevä Porkkanakakku. En ollut ikinä elämässäni syönyt porkkanakakkua,
vaikka muistan opiskeluajoiltani, että
moni kämppikseni
harrasti aika säännöllisestikin sen tekoa ja porkkanakakun tuoksu oli
todella ihana, mutta söin
sitä vain silmilläni,
koska se oli täynna
"kiellettyjä"
ainesosia. Ennen joulua törmäsin "Ricettesenza"-sivuilla Manteliporkkanakakkuun, jossa ei ollut käytetty kananmunaa
ja päätin
muunnella tuota reseptiä
"kaikettomaksi". Itse asiassa,
kun tämän porkkanakakun
leipoo, kanattaisi odottaa maistamista saman tien seuraavaan päivään, koska en tiedä mistä johtuu, mutta
seuraavana päivänä kakun maku on vielä maukkaampi!
Kun tein porkkanakakun ensimmäisen
kerran, mieheni sanoi sitä
maistaessaan, että
siinä
olisi pitänyt
olla enemmän
sokeria. Seuraavana aamuna hän
maistoi kakkua uudestaan ja luuli, että
olin jotenkin sitä
"korjannut", nimittäin
nyt sen makeus oli hänellekin
kohdallaan.
Tämä kakku on paitsi kuohkea
ja maukas, myös
kaunis silmälle
oranssinkeltaisella värillään.
Porkkanakakku (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön)
Ainekset:
350 gr porkkanaa
1 dl quinoahiutaleita (alkuperäisessä reseptissä oli 40 gr. manteleita hienoksi pilkottuna)
180 gr riisijauhoa
100 gr hienoa sokeria
60 gr soijamargariinia (tai maidotonta kasvismargariinia)
3 ruokalusikallista Maizena:a
4 ruokalusikallista appelsiinilikööriä
esim. Cointreau tai Grand Marnier (vaihtoehtoisesti
appelsiinimehua)
1 pussillinen makeille leivonnaisille tarkoitettua vaniljalla
makeutettua leivinjauhetta. (Tämä
pussi on sisältää 16 gr jauhetta, joka on tarkoitettu 500 gr:lle jauhoja eli Suomessa
leivinjauhetta suhteessa jauhojen määrään
+ vähän vanilja-aromia halutessa)
2 käsittelemätöntä appelsiinia (molempien kuori raastettuna ja toisesta vielä puristettu mehu)
päälle
tomusokeria
Valmistus:
Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi ja laita yleiskoneen kulhoon.
Lisää pehmennyt margariini, raastettu appelsiininkuori, appelsiinilikööri tai -mehu,
sokeri. Sekoita.
Lisää
quinoahiutaleet. (Jos pysyt käyttämään manteleita, ne pitäisi nyt hienontaa hienoksi jauhoksi.)
Purista toisesta appelsiinista mehu. Lisää seokseen.
Sekoita riisijauho, Maizena ja leivinjauhe keskenaan. Käytä seulaa
paakkujen välttämiseksi.
Sekoita jauhoseos pienissä
osissa muihin aineksiin, niin että
tuloksena muodostuu "löysä"
taikina. Jos taikina vaikuttaa liian
nestemäiseltä, lisää vähän riisijauhoa.
Voitele kakkuvuoka (n. 22 cm) ja jauhota se riisijauholla. Kaada taikina
vuokaan ja levitä
se tasaisesti.
Paista 180° C:ssa n. puoli tuntia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Jäähdytä ja ripottele tomusokeria kakun päälle.
Porkkanakakku -
maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön
|
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti