Milanossa on satanut nyt yli viikon ajan ihan yhtä soittoa! Eli meilläkin on täällä talvi!! Viime maanantaina satoi välillä jopa luntakin, mutta taas vesi vei voiton. Eilen
onneksi oli pieni katkos päällä ja auringonsateet pääasivät tunkemaan itsenä pilvien läpi....ja hetken, mutta vain hetken kävi kevään tuulahdus...;-). Tämä kylmä ja kostea ilma saa ajattelemaan lämmittävää ruokaa...koko ajan, joten tällä kertaa ajattelin koota koko menun viikonlopun
viettoon, eli olkaa hyvä, "per primo" Sienirisottoa, tässä ohje:
SIENIRISOTTO (Risotto ai funghi) (maidoton, munaton,
gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan)
Ainekset:
40-50 gr. kuivattuja sieniä (Tässä
ohjeessa käytin
kuivattuja herkkutattia, vaihtoehtoisesti voit käyttää tuoreita
400 gr. tai pakastettuja tatteja tai
muita sienisekoituksia 250gr.)
1/2 sipulia (kelta-tai salottisipuli)
oliiviöljyä
risottoriisiä esim. Arborio
tai Carnaroli noin reilu 1dl ruokailijaa kohden (eli n. 80gr.)
n. 1 dl valko- tai kuohuviiniä
n. 1 lt (riippuen riisin määrästä) kasvis-tai lihalientä
(joko itse tehtyä tai liemikuutiosta tai valmiina myytäviä)
suolaa tarpeen mukaan
pippuria tarpeen mukaan
persiljaa (tuoretta tai pakastettua) maun mukaan
Valmistus:
Laita kuivatut sienet likoamaan kulhoon lämpimään veteen n. 20-30min. ajaksi.
Laita jo valmis liemi kuumuumaan tai valmista
liemi haluamistasi kasviksista. Laita valmiin liemen lämpö minimille.
Siiviloi sienet, mutta säästä niiden vesi. Pilko sieniä
tarvittaessa pienemmiksi.
Pilko sipuli hienoksi silpuksi ja kuullota se öljyssä hyvin miedolla lämmöllä. Lisää sienet ja kuullota muutaman minuutin ajan.
Lisää riisi ja sekoita se
hyvin joukkoon. Kääntele seosta muutaman
minuutin ajan, niin että öljy imeytyy riisiin.
Lisää viini riisin joukkoon kattilaan ja nosta lämpöä, jotta alkoholi haihtuu ja viini imeytyy riisiin. Kääntele riisiä koko ajan, ettei se tartu pohjaan kiinni.
Kun viini on haihtunut, laske lämpötilaa
keskilämmölle
ja ala lisätä lientä, kauhallinen
kerrallaan. Sekoita liemi aina hyvin riisiin ja seuraa kypsennystä, koska on tärkeää, ettei riisi tartu
pohjaan.
Siiviloi sienien liotinliemi tiheällä siivilällä ja lisää se kattilaan. Sekoita ja jatka kypsennystä lientä lisäten ja sekoittaen. Tarkista välillä
risoton makua ja lisää hiukan suolaa & pippuria, jos liemi itsessään on kovin
mautonta. (Huom! Valmisliemet ovat yleensä
varsin suolaisia, joten niitä käyttäessasi ei suolaa varmasti tarvitse lisätä.)
Noin viisi minuuttia ennen kuin risoton pitäisi olla kypsä (eli n.
15 min. kypsennyksen alusta), lisää halutessasi persiljaa maun mukaan. (Huom! Mikäli voit syödä tuoretta persiljaa lisää se aivan
kypsennyksen loppuvaiheessa.)
Kun sienirisotto on kypsä (n. 20 min. riippuen riisin laadusta ), tarkista maku. Rouhi
hiukan pippuria päälle ja halutessasi persiljaa ja tarjoile!!
Saman
risoton voit myös valmistaa punaviiniä käyttäen. Maku on silloin hieman
voimakkaampi "maalaismaisempi" ja risoton väri tummempi. Molemmat
ovat maultaan todellä hyviä...en niiden välillä osaisi valita suosikkiani. Teen
yleensä mökillä versiota punaviinillä höystettynä. Se sopii jotenkin paremmin
"metsämäiseen" tunnelmaan. Valko-tai kuohuviinillä höystetty on
"elegantimpi" versio. Samoin halutessasi voit valmistaa risoton ilman
viiniä. Aloitat silloin suoraan liemeä lisäämällä.
Sienirisotto (maidoton,
munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan)
|
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti