Anopin "sairaalaputki" valitettavasti jatkuu....ja samoin "Nikan
Nopeat" kokkailut keittiössä. Viime päivinä olen taiteillut lähinnä eväsvoileipiä (mielenkiintoisilla täytteillä kylläkin), joista postaan vinkkejä, kunhan muistan ottaa....ne valokuvat!
Pari päivää sitten kotiin tullessani huomasin, että osa omenoista näyttivät tummentavan poskiaan nopeasti, ikäänkuin protestiksi
poissaolemisemme merkiksi ja ajattelin valmistaa niistä nopeasti piirakan, ennenkuin ne loukkaantuneena kävelisivät
itse suoraan roskikseen....;-)
Eli, nyt oli hyvä
hetki kokeilla "Vegeherkkujen" Hollantilaista omenapiirasta, koska
sen täytteeseen tarvitaan
paljon omenoita, mutta muuten ohje on todella simppeli.....vain neljän aineen taikinapohja!
Ohje on suoraan Emily Mainquist:in yllämainitusta kirjasta ja se onnistui myös erinomaisesti vaihtamalla
ohjeessa käytetyt vehnäjauhot
gluteenittomaan jauhoseokseen. Minulla
ei ollut fariinisokeria, joten käytin
intiaanisokerin ja tavallisen hienosokerin sekoitusta murupäällykseen, eikä piiraan
maku näyttänyt kärsivän siitä
ollenkaan.
Ainekset:
POHJA:
75 gr maidotonta kasvismargariinia
165 gr jauhoseosta (koostumus: 310 gr riisijauhoa, 105 gr
perunatärkkelystä, 40 gr tapiocajauhoa tai Maizenaa ja 2 tl johanneksenleipäpuunjauhetta ) tai
sopivia jauhoja. Alkuperäisessä ohjeessa: luomuvehnäjauhoja.
1/4 tl suolaa
2-4 rkl kylmää vettä
OMENATäYTE:
5 omenaa (käytin sekaisin kotona olevia omenalajikkeita eli Golden-,
Granny Smith- ja Ambrosia -lajikkeita). Alkuperäisessä ohjeessa: 6 suurta Granny
Smith -omenaa
35 gr jauhoseosta
(koostumus:
310 gr riisijauhoa, 105 gr perunatärkkelystä, 40 gr tapiocajauhoa tai Maizenaa ja 2 tl johanneksenpuunleipäjauhetta) tai
sopivia jauhoja. Alkuperäisessä ohjeessa: luomuvehnäjauhoja.
130 gr täysruokosokeria
1 tl kanelia Alkuperäisessä ohjeessa: 2 tl kanelia
MURUPääLLYS:
130 gr jauhoseosta (koostumus: 310 gr riisijauhoa, 105 gr
perunatärkkelystä, 40 gr tapiocajauhoa tai Maizenaa ja 2 tl johanneksenpuunleipäjauhetta) tai
sopivia jauhoja. Alkuperäisessä ohjeessa: luomuvehnäjauhoja.
100 gr sokeria (intiaani-&hienosokeria) Alkuperäisessä ohjeessa: fariinisokeria.
70 gr maidotonta kasvismargariinia
Valmistus:
OMENATäYTE: Kuori omenat, poista niistä kodat ja leikkaa ohuiksi
viipaleiksi. Sekoita omenaviipaleiden joukkoon jauhot, sokeri ja kaneli. Jätä kulho hetkeksi sivuun.
Kuumenna uuni 220° C.
POHJA: Vatkaa margariini pehmeäksi yleiskoneella. Kaavi rasva
kulhon reunoilta takaisin kulhoon ja lisää jauhot ja suola. Koneen käydessä matalalla teholla lisää kylmää vettä ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes taikina alkaa muotoutua. Vatkaa taikina juuri ja juuri sekaisin, noin
30 sekuntia! Huom! Jos sekoitat liikaa, taikinasta tulee liian kova.
Kauli taikina 1/2 cm:n
paksuiseksi pyöreäksi levyksi kevyesti jauhoitetulla alustalla. Kiedo taikina
kaulimen ympärille ja nosta piirakka
vuokaan. Huom! Jos käytät gluteenitonta jauohseosta, taikina on se verran
helposti rikkoutuvaa, että se kannattaa leivinpaperin päällä ja sen avulla kiepsauttaa
taikinalevy vuokaan. Painele tai rypytä reunat. Jätä kulho hetkeksi sivuun.
MURUPääLLYS: Yhdistä jauhot ja sokeri yleiskoneella
sekoittaen. Koneen käydessä lisää joukkoon margariinia ruokalusikallinen kerrallaan.
Sekoita, kunnes päällys muistuttaa karkeaa
hiekkaa.
Lusikoi omenat piirakkapohjan päälle. Varo valuttamasta kulhossa
olevaa nestettä pohjan päälle; näin piiras pysyy paremmin koossa
leikattaessa.
Sirottele murupäällys piiraan päälle. Laita piirasvuoka
uunipellille ja peitä se foliolla. Paista 35 min 220°C:ssa. Laske sitten lämpö 180° C:een, poista folio ja
paista piirakkaa vielä 10 min., jotta pohja ja päällys ruskistuvat. Anna piiraan
jäähtyä ritilällä tunnin ajan.
Tarjoile ihan sellaisenaan tai vaikka vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera! Omenatäyte on todella herkullisen makuinen!
Tämän piiraan teosta on olemassa Youtube:ssa myös tutorial, josta voitte katsoa Emilyn omat vinkit ko. piiraan tekoon.
Yksityiskohta Hollantilaisen
omenapiiraan herkullisesta täytteestä - maidoton, munaton, gluteeniton,
pähkinätön, vegan
|
Tämän piiraan teosta on olemassa Youtube:ssa myös tutorial, josta voitte katsoa Emilyn omat vinkit ko. piiraan tekoon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti