Eilen oli laskiaistiistai ja kuten Suomessa
nautitaan perinteisesti laskiaispullia, Italiassa tyypillinen karnevaali-ajan
makea leivonnainen on "chiacchiere", kuten tätä leivonnaista Milanossa kutsutaan. Tälläkin "rakkaalla laskiasleivonnaisella"
on valtavan monta nimeä, alueesta riippuen, tunnetuimmat
niistä ovat edellä mainitun lisäksi ehkä Piemonten ja Ligurian
alueella käytetty "bugie", Toscanassa
"cenci" tai Laziossa käytetty "frappe" (Lazio). Googlatessani enemmän tietoa chiacchiere:n alkuperästä, huomasin, että Englannissa tehdään samantyyppisiä leivonnaisia nimeltä "angel wings" ja Ruotsissa (klenäter, klenor), Tanskassa (klejner) ja Norjassa (fattigmann, fattigmannsbakkels) valmistetaan
samatyyppisiä leivonnaisia
jouluaikaan. Wikipedian norjankielisessä versiossa sanotaankin,
että leivonnainen tulee todennäköisesti
Italiasta.
"Chiacchiere":t ovat sahalaitaisia, rakenteeltaan hauraita leivonnaisia. Ne valmistetaan erittäin ohueksi kaulitusta (monet käyttävät ohuen levyn saamiseksi apuna pastakonetta)
muna-sokeri-vehnäjauhopohjaisesta taikinasta, josta leikataan eri kokoisia
ja näköisiä paloja (esim. solmuja, rusetteja, suorakaiteita, nauhoja,
neliöitä), jotka paistetaan nopeasti öljyssä ja koristellaan jäähtyneenä tomusokerilla tai joskus myös hunajalla tai sulatettulla suklaalla.
Leivonnaisen perinne on antiikin Roomassa,
jossa karnevaalin aikana valmistettiin jauhoista ja kanamunista tehtyjä niin sanottu "frictilia"-leivonnaisia, jotka paistettiin possun rasvassa. Niitä valmistettiin suuria määriä, koska niiden
piti kestää koko paaston aika (Quaresima).
En ole koskaan maistanut näitä leivonnaisia alkuperäisessä muodossaan, mutta joka
vuosi niiden ihana tuoksu saa veden kielelle ja eilen kotiin palatessani päätin kokeilla, saisinko aikaan tuota leivonnaista muistuttavan kaikettoman
version. Idean reseptiin sain tästä netistä löytämästäni veganversiosta, jotka kylläkin on paistettu uunissa Tein tosi pienen kokeiluerän taikinaa, lisäten siihen mausteeksi myös teelusikallisen rommia (monesti käytetään grappaa tai kohjakkia) ja maistatin niitä perheen jäsenillä. Yllätyksekseni, niistä tykättiin tosi paljon (huolimatta tattarijauhoista) joten tänä iltana aion kokeilla uudestaan uuden erän ilman tattaria ja isommilla muodoilla.
Mutta tässä ensimmäisen erän resepti riisi- ja tattarijauhon seka maissitärkkelyksen sekoituksena:
Laskiaistiistain "chiacchiere":t (maidoton, munaton, gluteeniton,
pähkinätön, soijaton, vegan)
Ainekset:
75 gr riisijauhoa
50 gr tattarijauhoa
30 gr Maizena:a
1/2 tl viinikiveä (kaliumbitartraattia). Suomessa voi ostaa apteekeista tai hyvin varustetuista ruokakaupoista (esim. City-Market). Täällä se on varsin normaalisti käytetty aine leivonnassa. Käsittääkseni viinikiven voi korvata ihan tavallisella leivinjauheella.
1/2 tl ruokasoodaa
35 gr ruokosokeria
25 ml neutraalia kasvisöljyä (käytin maissiöljyä)
70-80 ml kasvismaitoa
1 käsittelemättömän sitruunan kuori raastettuna (myös appelsiinin kuori käy)
ripaus vaniljasokeria
(5 ml rommia)
Paistamiseen soveltuvaa kasvisöljyä
Valmistus:
Sekoita kuivat aineet keskenään laakeassa tai yleiskoneen kulhossa. Käytä seulaa paakkujen estämiseksi. Lisää sokeri ja raastettu sitruunan (tai appelsiinin) kuori.
Sekoita hyvin.
Lisää joukkoon koko ajan sekoittaen, tai koneen käydessä matalalla teholla, kasvsiöljy ja sen jälkeen kasvismaitoa hitaasti ohuena nauhana, kunnes
taikina on muodostunut.
Siirrä taikina kulhosta jauhoitetulle
alustalle ja muodosta siitä taikinapallo. Leikkaa taikinasta noin neljäsosa kerrallaan ja kauli se jauhojen avulla erittäin ohueksi (pari-kolme mm.) suorakaiteeksi. Lisää vähän jauhoja kauliessasi, niin ettei taikina tartu kiinni. (Voit kaulia taikinan myos leivinpaperin paalla.)
Leikkaa sahalaitaisella taikinapyörällä mieleisiäsi paloja. Siirrä palat leivinpapaerin päälle odottamaan kypsentämistä. Käytä apuna esim. litteää kakkulapiota. Koska kysessä oli ensimmäinen kerta, enkä tiennyt miten taikina käyttäytyisi, leikkasin pieniä, (n. 6*4 cm) suorakaiteisia paloja, joista kypsyessä tuli ihanan rapeita, tyynymäisen pulleita suupaloja.
Leikkaa sahalaitaisella taikinapyörällä mieleisiäsi paloja. Siirrä palat leivinpapaerin päälle odottamaan kypsentämistä. Käytä apuna esim. litteää kakkulapiota. Koska kysessä oli ensimmäinen kerta, enkä tiennyt miten taikina käyttäytyisi, leikkasin pieniä, (n. 6*4 cm) suorakaiteisia paloja, joista kypsyessä tuli ihanan rapeita, tyynymäisen pulleita suupaloja.
Kuumenna runsaasti öljyä paksupohjaisessa teräskattilassa tai laakeassa
korkealaitaisessa pannussa. Kokeile sen kuumuutta taikinapalalla. Lämpötila on
oikea eli 170-180° C, jos taikinapala alkaa heti "poreilemaan". Paista leivonnaiset öljyssä. Ne kypsyvät todella nopeasti, ihan kymmenissä sekunneissa, jos taikina on todella ohutta. Kääntele pihtien avulla ja nosta valmiit (kauniisti väriä saaneet) leivonnaiset seulan avulla imevän paperin päälle jäähtymään. Huom! Varo öljyn ylikuumenemista!
Ripottele jäähtyneiden leivonnaisten päälle koristeeksi tomusokeria.
Laskiasiajan "Chiacchiere" |
Jos perinteisten "chiacchiere":den
valmistus kiinnostaa, Youtube:sta löytyy tosi paljon videoita. Laitan tähän yhden esimerkin, jossa näkyy leivonnaisen erilaisia muotoja:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti