lauantai 8. maaliskuuta 2014

Chiacchiere.......uusi maidoton, munaton, gluteeniton ja soijaton & veganvariaatio ilman tattarijauhoja ja Hyvää Naistenpäivää!!

Kuten lupasin, tein uuden kokeiluerän "chiacchiere"-leivonnaisia. Tuplasin taikinan, käytin tattarijauhojen sijasta täysjyväriisijauhoa ja raastetun sitruunankuoren sijaan appelsiininkuorta.
Taikina oli todella maukasta (yleensa en ole kauhean innostunut taikinasta, mutta tätä olisin syönyt! ;-D), joten tästä variaatiosta tulisi varmasti tosi hyviä pikkuleipiäkin uunissa paistamalla. Kokeilin tehdä isompia leivonnaisia ja erilaisilla muodoilla, mutta perinteisten muotojen, kuten solmujen tai rusettien teko ei onnistu helposti gluteenittomalla taikinalla, koska se on liian haurasta ja ohueksi kaulittuna särkyy käsiteltäessä helposti.
Kummat ovat sitten maultaan parempia...siinäpä vaikea....MAKUkysymys; itse tykkään tattarin mausta, joten jos täytyy valita näiden kahden välillä, kallistun ensimmäiseen versioon. Perheessä sen sijaan.......yllätys, yllätys; myös mieheni tykkäsi "hitusen" enemmän tattaria sisältävästä chiacchiere":sta, sen sijaan "juniorit" tästä jälkimmäisestä riisijauhoilla tehdystä leivonnaisesta. Mitä tuli öljyssä paistamiseen, tattarijauhoa sisältävät, vaikka tosi nopeita kypsymään, vaativat hieman enemmän "sekuntteja", kun taas nämä jälkimmäiset paistuivat todella "hetkessä".
Tässä toisen erän resepti (ensimmäisen erän resepti löytyy täältä) :

Laskiaistiistain Chiacchiere:t riisijauhoilla 
(maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan)
Ainekset:
150 gr vaaleata riisijauhoa
100 gr täysjyvä (tummempaa) riisijauhoa
60 gr Maizena:a (maissitärkkelystä)
1 tl viinikiveä (kaliumbitartraattia).  Suomessa voi ostaa apteekeista tai hyvin varustetuista ruokakaupoista (esim. City-Market). Täällä se on varsin normaalisti käytetty aine leivonnassa. Käsittääkseni viinikiven voi korvata ihan tavallisella leivinjauheella.

1 tl ruokasoodaa
70 gr ruokosokeria tai hienoa sokeria (tai niiden sekoitusta)
50 ml neutraalia kasvisöljyä
140-170 ml kasvismaitoa
1 käsittelemättömäappelsiinin tai sitruunan kuori raastettuna
1 tl vaniljasokeria
(10 ml rommia)
Paistamiseen soveltuvaa kasvisöljyä
Valmistusprosessi ja muut vinkit löytyy täältä.
Otin nyt myös kuvan sisustasta, kun minulta kysyttiin siitä, miltä nämä leivonnaiset näyttävät sisältä.
Laskiasiajan "Chiacchiere"   - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan

Toivotan kaikille lukijoille Hyvää Naistenpäivää!! 
Italiassa naiset saavat tänään onnentoivotuksia keltaisen "mimosa"-kukkien ja Mimosakakun kera.  

Kuvan lähde



Mimosa-kakku on naistenpäivän makea symboli. Se on pehmeä ja tuoksuva sokerikakkupohjainen täytekakku, jossa on täytteenä yleensa kermavaahtoa&vaniljakastiketta (variaatioissa voi olla myös ananasta). Kakku on koristelu sokerikakkupohjan kuutiomaisilla palasilla tai muruilla, jotka muistuttavat mimosan keltaisia kukintoja. Kunhan aikaa löytyy, haluan kokeilla miten onnistuisi gluteeniton&vegan-versio tästä houkuttelevan näköisestä, keväisestä kakusta.

5 kommenttia:

  1. Tämä oli kovin kiinnostava ohje, koska ennen kuin huomaakaan, niin vappu on jälleen täällä. Olen pariin otteeseen kokeillut kaikettomia rosetteja/tippaleipiä ja roskikseen ovat päätyneet. Tulen tätä varmasti kokeilemaan joku kerta, mutta tietysti kärkyn myös ennakkotietoja ja utelen, että olisiko tästä kenties noita suomalaisen vapun perinneherkkuja korvaamaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, totta puhut...nama leivonnaisethan sopivat loistavasti myos Vappuun!! Juuri eilen aamulla napostellessani naita chiacchiereita, ajattelin, etta, ne osa niista muistuttaa tippaleipia (ne,jota paistoin hieman enemman ja olivat siksi kuivempia&rapeampia) ja osa vahan rosetteja (ne, joita paistoin todella vahan aikaa tai kaulittu taikinalevy oli hieman paksumpi). Olen takuuvarma, etta Vappuna ne ovat "hittituote", varsinkin lapsille tuo taysin riisijauhoista tehty. Suosittelen kokeilemaan ensin vaikka puolella taikina-annoksella, miten eri muodot ja paksuudet paistettaessa kayttaytyy, nimittain lopputulos (kuivempi, rapeampi, pehmeampi) on erilainen sen mukaan. Kaikki vaihtoehdot on kylla hyvan makuisia ja meilla molemmat erat loppuivat hetkessa!

      Poista
  2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Nyt löytyi sitten nimi niille aivan ihanille herkuille, joita vuosia sitten pääsin Roomassa maistamana (gluteenittomana). Ehkäpä näitä voisi joku herkkupäivä väsätä itsekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rooman seudulla nama leivonnaiset kulkee "frappe"-nimella...tuntuuko nimi tutummalta? Ne on kylla hyvia ja nopeita valmistaa. Ja kuten Kaverin mamma ehdotti, sopivat loistavasti Vappuna ja miksei myos muullonkin makeaa mieli tehdessa...;-). Katsoitko myos ensimmaista versiota, jossa on mukana tattarijauhoja?

      Poista