Kuten lupasin, tein uuden kokeiluerän "chiacchiere"-leivonnaisia. Tuplasin taikinan, käytin
tattarijauhojen sijasta täysjyväriisijauhoa ja raastetun sitruunankuoren sijaan
appelsiininkuorta.
Taikina oli todella maukasta (yleensa en ole kauhean innostunut taikinasta,
mutta tätä olisin syönyt! ;-D), joten tästä variaatiosta tulisi varmasti tosi hyviä pikkuleipiäkin
uunissa paistamalla. Kokeilin tehdä isompia leivonnaisia ja erilaisilla
muodoilla, mutta perinteisten muotojen, kuten solmujen tai rusettien teko ei
onnistu helposti gluteenittomalla taikinalla, koska se on liian haurasta ja ohueksi
kaulittuna särkyy käsiteltäessä helposti.
Kummat ovat sitten maultaan parempia...siinäpä vaikea....MAKUkysymys;
itse tykkään tattarin mausta, joten jos täytyy valita näiden kahden välillä, kallistun
ensimmäiseen versioon. Perheessä sen sijaan.......yllätys, yllätys; myös mieheni tykkäsi "hitusen" enemmän tattaria sisältävästä chiacchiere":sta, sen sijaan "juniorit" tästä jälkimmäisestä riisijauhoilla tehdystä leivonnaisesta. Mitä tuli öljyssä paistamiseen, tattarijauhoa sisältävät, vaikka tosi nopeita kypsymään,
vaativat hieman enemmän "sekuntteja", kun taas nämä jälkimmäiset
paistuivat todella "hetkessä".
Laskiaistiistain Chiacchiere:t riisijauhoilla
(maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan)
Ainekset:
150 gr vaaleata riisijauhoa
100 gr täysjyvä (tummempaa) riisijauhoa
60 gr Maizena:a (maissitärkkelystä)
1 tl viinikiveä (kaliumbitartraattia). Suomessa voi ostaa apteekeista tai hyvin varustetuista ruokakaupoista (esim. City-Market). Täällä se on varsin normaalisti käytetty aine leivonnassa. Käsittääkseni
viinikiven voi korvata ihan tavallisella leivinjauheella.
1 tl ruokasoodaa
70 gr ruokosokeria tai hienoa sokeria (tai niiden sekoitusta)
50 ml neutraalia kasvisöljyä
140-170 ml kasvismaitoa
1 käsittelemättömän appelsiinin tai sitruunan kuori raastettuna
1 tl vaniljasokeria
(10 ml rommia)
Paistamiseen soveltuvaa kasvisöljyä
Otin nyt myös kuvan sisustasta,
kun minulta kysyttiin siitä, miltä nämä leivonnaiset näyttävät sisältä.
Laskiasiajan "Chiacchiere" - maidoton, munaton,
gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan
|
Toivotan kaikille lukijoille Hyvää Naistenpäivää!!
Italiassa naiset saavat tänään onnentoivotuksia keltaisen "mimosa"-kukkien
ja Mimosakakun kera.
Mimosa-kakku on naistenpäivän makea symboli. Se on pehmeä ja tuoksuva sokerikakkupohjainen täytekakku, jossa on täytteenä yleensa kermavaahtoa&vaniljakastiketta (variaatioissa voi olla myös ananasta). Kakku on koristelu sokerikakkupohjan kuutiomaisilla palasilla tai muruilla, jotka muistuttavat mimosan keltaisia kukintoja. Kunhan aikaa löytyy, haluan kokeilla miten onnistuisi gluteeniton&vegan-versio tästä houkuttelevan näköisestä, keväisestä kakusta.
Tämä oli kovin kiinnostava ohje, koska ennen kuin huomaakaan, niin vappu on jälleen täällä. Olen pariin otteeseen kokeillut kaikettomia rosetteja/tippaleipiä ja roskikseen ovat päätyneet. Tulen tätä varmasti kokeilemaan joku kerta, mutta tietysti kärkyn myös ennakkotietoja ja utelen, että olisiko tästä kenties noita suomalaisen vapun perinneherkkuja korvaamaan?
VastaaPoistaHei, totta puhut...nama leivonnaisethan sopivat loistavasti myos Vappuun!! Juuri eilen aamulla napostellessani naita chiacchiereita, ajattelin, etta, ne osa niista muistuttaa tippaleipia (ne,jota paistoin hieman enemman ja olivat siksi kuivempia&rapeampia) ja osa vahan rosetteja (ne, joita paistoin todella vahan aikaa tai kaulittu taikinalevy oli hieman paksumpi). Olen takuuvarma, etta Vappuna ne ovat "hittituote", varsinkin lapsille tuo taysin riisijauhoista tehty. Suosittelen kokeilemaan ensin vaikka puolella taikina-annoksella, miten eri muodot ja paksuudet paistettaessa kayttaytyy, nimittain lopputulos (kuivempi, rapeampi, pehmeampi) on erilainen sen mukaan. Kaikki vaihtoehdot on kylla hyvan makuisia ja meilla molemmat erat loppuivat hetkessa!
PoistaBlogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaNyt löytyi sitten nimi niille aivan ihanille herkuille, joita vuosia sitten pääsin Roomassa maistamana (gluteenittomana). Ehkäpä näitä voisi joku herkkupäivä väsätä itsekin.
VastaaPoistaRooman seudulla nama leivonnaiset kulkee "frappe"-nimella...tuntuuko nimi tutummalta? Ne on kylla hyvia ja nopeita valmistaa. Ja kuten Kaverin mamma ehdotti, sopivat loistavasti Vappuna ja miksei myos muullonkin makeaa mieli tehdessa...;-). Katsoitko myos ensimmaista versiota, jossa on mukana tattarijauhoja?
Poista