Yksi italialaisen keittiön
klassisia annoksia on "Vitello
tonnato" eli "Vitel tonnè",
joka on piemontelaisen keittiön mahtavia luomuksia jo 1800-luvulla lähtien (PellegrinoArtusi, ital. kirjalija&grastronomi, mainitsee
1891 julkaistussa kirjassaan "La
scienza in cucina e l'arte di mangiar bene" ensimmäisen kerran tästä "mitä maukaimmasta
alkupalasta"). "Vitello
tonnato" on ohueksi leikattua vasikanpaistia tonnikalamajoneesi-kastikkeen
kera (tonnikalaa, kapriksia, sardellia, majoneesia). Se tarjoillaan yleensä kylmänä alkupalana ja vasikanpaisti
on tyypillisesti siivutettu ohueksi ja sen päällä on runsaasti tuota suussa sulavaa kastiketta.
Näin kerran televisiossa Giallo Zafferano:n Sonian tekevän tästä ruoasta version "Tacchino tonnato" eli vasikan sijasta käytettiin kalkkunan lihaa. Mielessäni on kokeilu tuosta kalkkunaversiosta "sunnuntai-ruokana", heti kun tarvittava aika sen
tekemiseen löytyy, mutta viime viikolla pitäessäni kädessäni
marketin uutuuksia eli kalkkunan tosiohuita rintafileitä, jotka kypsyvät muutamassa minuutissa ja miettiessäni kuumeisesti nopeaa lounasta,
joka olisi kuitenkin maukasta ja vähän
erilaista, syntyi idea kokeilla "Nikan Nopeaa variaatiota" tästä klassikkoruoasta.
Eli kalkkunafileiden
lisäksi, tarvittiin kaiketonta majoneesia, välttämätön "tonnato"-salsan valmistamiseen. Resepti saattaa kuulostaa
oudolta, mutta kalkkunan vaalea liha sopii loistavasti yhteen majoneesista, tonnikalasta, kapriksesta ja sardelleista
(voi jättää poiskin) tehdyn kastikkeen kanssa.
Kalkkunan rintafile tonnikalasalsan kera - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön |
Nopea "Tacchino
tonnè" (Ohut kalkkunan rintafile tonnikalasalsan kera)
(maidoton,
munaton, gluteeniton, pähkinätön)
Ainekset (1:lle hengelle):
KALKKUNA:
2 todella ohutta kalkkun rintafileleikettä (myös Suomessa myytävät kanan tosi ohuet
rintafileet käyvät).
kasviöljyä paistamiseen (käytin oliiviöljyä)
suolaa&pippuria maun mukaan
halutessasi hieman puristettua sitruunan mehua
KASVISMAJONEESI (VEGAN):
50 ml maustamatonta soijamaitoa (halutessasi
voit kokeilla muitakin kasvismaitoja, valitse kuitenkin maustamaton versio)
100 ml miedon makuista kasvisöljyä (käytin maissiöljyä, mutta esim. rypsiöljy sopii varmasti, aurigonkukkaöljy on maultaan liian voimakas, sen maku työntyy esiin)
n. 1 rkl puristettua sitruunan mehua
n. 1/2-1 tlk sinappia (käytin Turun vahvaa sinappia)
ripaus suolaa
halutessasi pieni ripaus kurkumaa väriä antamaan
halutessasi pieni ripaus kurkumaa väriä antamaan
TONNIKALASALSA:
veganmajoneesia (ohje edellä)
1 prk tonnikalaa öljyssä (Huom!
elä käytä "hiutaleversioita")
muutama kapris
halutessasi 1 öljyssä säilötty sardellin file (acciughe
sott'olio)
Valmistus:
Laita kaprikset likoamaan lasiin, jokan on puolillaan vettä.
Valmista ensin kasvismajoneesi sauvasekoittimella seuraavasti: Lisää sekoitusastiaan öljy, soijamaito, hiukkasen suolaa, situunanmehu ja sinappi.
Sekoita ainekset normaaliteholla. Majoneesi syntyy todella hetkessä! Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa ja sinappia. Huom! Ole varovainen mahdollisessa suolan lisäämisessä tässä vaiheessa, sillä jos lisäät kastikkeeseen myös sardellin, jotka ovat tosi suolaisia ja tonnikalakin vielä on kohtuullisen suolaista, lopputulos voi olla liian....suolainen! Kun maku on mieleisesi, siirrä majoneesi pienehköön kulhoon.
Aukaise tonnikalapurkki ja valuta liika öljy pois. Lisää tonnikala kasvismajoneesin joukkoon. Sekoita hyvin. Halutessasi
voit lisätä mukaan yhden öljyssä sailötyn sardellin fileen. Sekoita ja lisää joukkoon huuhdellut kaprikset. Sekoita ja maista.....eikö muuten olekin todella hyvää...;-D
Ota esiin laakea pannu ja lisää siihen oliiviöljyä. Kun
öljy on kuumentut tarpeeksi, lisää lihapalat pannuun ja
kypsennä ne nopeasti molemmin puolin parin minuutin ajan, niin että ne ruskistuvat hieman. Lisaa suolaa ja pippuria makusi
mukaan. Voit haluteassasi puristaa myös hieman sitruunan mehua fileiden pääle.
Ota lihaleikkeet pois pannulta lautaselle ja lisää päälle "tonnato"-kastike ja nauti!!!
Koska minulla oli se karmea kiire seuralaisenani....nautin annoksen jäävuorisalaatin kera. Mikä sinulla on aikaa, voit tarjota leikkeet vaikka höyrytettyjen kasviksien, perunoiden tai vaikka
muusin kanssa. Vaikka annos
valmistui hetkessä, se oli pieni, päivää piristävä makuelämys ja houkutti entisestään
kokeilemaan sitä "oikeaa" versiota, josta varmasti tulen lähiaikoina kertomaan.
Veganmajoneesi on myös
loistava perusta erilaisille leiville sopiville levitteille (mielikuvitus vain
käyttöön!) tai dippaukseen, ihan jo
sellaisenaankin. Koska tykkäsin kastikkeesta tosi paljon, tein sitä viela seuraavana iltana,
mutta ilman sardellia, koska mieheni ei tykkää niistä. Sivelin seosta maissi-&riisikakkujen
päälle pieneksi iltapalaksi ja mieheni ei voinut uskoa, että kyseessä oli veganmajoneesipohjainen
salsa! Jo seuraavana iltana hän kyseli, että olisiko sitä "kaiketonta tonnikalalevitettä" vielä jäljellä...vahvistus siitä, että tämä salsa toimii monessa jutussa...;-)
Kasvismajoneesi (vegan) |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti