lauantai 15. maaliskuuta 2014

Nikan Nopeat: Vitello tonnato? Ei vaan "Tacchino Tonnè" eli Kalkkunan rintafilettä tonnikalasalsan kera, huippumaukas variaatio perinteisestä klassikkoruoasta

Yksi italialaisen keittiön klassisia annoksia on "Vitello tonnato" eli "Vitel tonnè", joka on piemontelaisen keittiön mahtavia luomuksia jo 1800-luvulla lähtien (PellegrinoArtusi, ital. kirjalija&grastronomi, mainitsee 1891 julkaistussa kirjassaan "La scienza in cucina e l'arte di mangiar bene" ensimmäisen kerran tästä "mitä maukaimmasta alkupalasta"). "Vitello tonnato" on ohueksi leikattua vasikanpaistia tonnikalamajoneesi-kastikkeen kera (tonnikalaa, kapriksia, sardellia, majoneesia). Se tarjoillaan yleensä kylmänä alkupalana ja vasikanpaisti on tyypillisesti siivutettu ohueksi ja sen päällä on runsaasti tuota suussa sulavaa kastiketta.
Näin kerran televisiossa Giallo Zafferano:n Sonian tekevän tästä ruoasta version "Tacchino tonnato" eli vasikan sijasta käytettiin kalkkunan lihaa. Mielessäni on kokeilu tuosta kalkkunaversiosta "sunnuntai-ruokana", heti kun tarvittava aika sen tekemiseen löytyy, mutta viime viikolla pitäessäni kädessäni marketin uutuuksia eli kalkkunan tosiohuita rintafileitä, jotka kypsyvät muutamassa minuutissa ja miettiessäni kuumeisesti nopeaa lounasta, joka olisi kuitenkin maukasta ja vähän erilaista, syntyi idea kokeilla "Nikan Nopeaa variaatiota" tästä klassikkoruoasta.
Eli kalkkunafileiden lisäksi, tarvittiin kaiketonta majoneesia, välttämätön "tonnato"-salsan valmistamiseen. Resepti saattaa kuulostaa oudolta, mutta kalkkunan vaalea liha sopii loistavasti yhteen majoneesista, tonnikalasta, kapriksesta ja sardelleista (voi jättää poiskin) tehdyn kastikkeen kanssa.

Kalkkunan rintafile tonnikalasalsan kera - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön

Nopea "Tacchino tonnè" (Ohut kalkkunan rintafile tonnikalasalsan kera)
(maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön)

Ainekset (1:lle hengelle):
KALKKUNA:
2 todella ohutta kalkkun rintafileleikettä  (myös Suomessa myytävät kanan tosi ohuet rintafileet käyvät).
kasviöljyä paistamiseen (käytin oliiviöljyä)
suolaa&pippuria maun mukaan
halutessasi hieman puristettua sitruunan mehua

KASVISMAJONEESI (VEGAN):
50 ml maustamatonta soijamaitoa (halutessasi voit kokeilla muitakin kasvismaitoja, valitse kuitenkin maustamaton  versio)
100 ml miedon makuista kasvisöljyä (käytin maissiöljyä, mutta esim. rypsiöljy sopii varmasti, aurigonkukkaöljy on maultaan liian voimakas, sen maku työntyy esiin)
n. 1 rkl puristettua sitruunan mehua
n. 1/2-1 tlk sinappia (käytin Turun vahvaa sinappia)
ripaus suolaa
halutessasi pieni ripaus kurkumaa väriä antamaan

TONNIKALASALSA:
veganmajoneesia (ohje edellä)
1 prk tonnikalaa öljyssä (Huom! elä käytä "hiutaleversioita")
muutama kapris
halutessasi 1 öljyssä säilötty sardellin file (acciughe sott'olio)

Valmistus:
Laita kaprikset likoamaan lasiin, jokan on puolillaan vettä.
Valmista ensin kasvismajoneesi sauvasekoittimella seuraavasti: Lisää sekoitusastiaan öljy, soijamaito, hiukkasen suolaa, situunanmehu ja sinappi. Sekoita ainekset normaaliteholla. Majoneesi syntyy todella hetkessä! Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa  ja sinappia. Huom! Ole varovainen mahdollisessa suolan lisäämisessä tässä vaiheessa, sillä jos lisäät kastikkeeseen myös sardellin, jotka ovat tosi suolaisia ja tonnikalakin vielä on kohtuullisen suolaista, lopputulos voi olla liian....suolainen! Kun maku on mieleisesi, siirrä majoneesi pienehköön kulhoon.
Aukaise tonnikalapurkki ja valuta liika öljy pois. Lisää tonnikala kasvismajoneesin joukkoon. Sekoita hyvin. Halutessasi voit lisätä mukaan yhden öljyssä sailötyn sardellin fileen. Sekoita ja lisää joukkoon huuhdellut kaprikset. Sekoita ja maista.....eikö muuten olekin todella hyvää...;-D
Ota esiin laakea pannu ja lisää siihen oliiviöljyä. Kun öljy on kuumentut tarpeeksi, lisää lihapalat pannuun ja kypsennä ne nopeasti molemmin puolin parin minuutin ajan, niin että ne ruskistuvat hieman. Lisaa suolaa ja pippuria makusi mukaan. Voit haluteassasi puristaa myös hieman sitruunan mehua fileiden pääle.
Ota lihaleikkeet pois pannulta lautaselle ja lisää päälle "tonnato"-kastike ja nauti!!!

Koska minulla oli se karmea kiire seuralaisenani....nautin annoksen jäävuorisalaatin kera. Mikä sinulla on aikaa, voit tarjota leikkeet vaikka höyrytettyjen kasviksien, perunoiden tai vaikka muusin kanssa. Vaikka annos valmistui hetkessä, se oli pieni, päivää piristävä makuelämys ja houkutti entisestään kokeilemaan sitä "oikeaa" versiota, josta varmasti tulen lähiaikoina kertomaan.

Veganmajoneesi on myös loistava perusta erilaisille leiville sopiville levitteille (mielikuvitus vain käyttöön!) tai dippaukseen, ihan jo sellaisenaankin. Koska tykkäsin kastikkeesta tosi paljon, tein sitä viela seuraavana iltana, mutta ilman sardellia, koska mieheni ei tykkää niistä. Sivelin seosta maissi-&riisikakkujen päälle pieneksi iltapalaksi ja mieheni ei voinut uskoa, että kyseessä oli veganmajoneesipohjainen salsa! Jo seuraavana iltana hän kyseli, että olisiko sitä "kaiketonta tonnikalalevitettä" vielä jäljellä...vahvistus siitä, että tämä salsa toimii monessa jutussa...;-)

Kasvismajoneesi (vegan)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti