perjantai 6. helmikuuta 2015

"Milanolainen risotto" eli Sahramirisotto....."kaiketon", maukas risotto, joka maistuu muunneltuna seuraavanakin päivänä lisäkkeenä tai mukavana pikkusyötävänä

Milanolainen risotto ("risòtt giald" kuten vanhat milanolaiset sitä Milanon murteella kutsuvat) eli Sahramirisotto ei varmaan esittelyjä kaipaa...se on varmaa yksi tunnetuimista italilaisen keittiön antimista ja se tarjoillaan yleensä, varsinkin ravintoloissa, "ossobucon" kera. Itsekin harrastin tuon "ossobucon" tekoa sunnuntaisin (kypsentäminen kun vaatii hieman aikaa), mutta kun vasikka ja nauta tulivat kielletyiksi, en ole enää tuota suussasulavaa herkkua syönyt! Joka tapauksessa tämä risotto maistuu ihan yksinäänkin tai jonkun muun liharuoan lisukkeena. Risoton oikeasta tekotavasta on olemassa montakin koulukuntaa ja kiistaa käydään paitsi siitä oikeasta riisilaadusta myös riisin oikeasta paahtamistavasta, oikeanlaisen liemen käytöstä ja siitä missä vaiheessa sahrami (joko jauhe- tai emi-muodossa) lisätään....eli tämä ohje on sitten minun tavallani...,-).
Sitäpaitsi, se on erittäin hyvä pari lämminsavustetulle lohelle, joko lisukkeena tai siten, että lämminsavustettu lohi pilkotaan palasiksi ja lisätään risottoon juuri hetken ennen tarjoilua! Kun ensimmäisen kerran tarjosin sahramirisottoa yhdessä Suomen reissulta tuomani lämminsavustetun lohen kanssa, ystäväni katsoivat annosta hieman oudoksuen ja epäluuloisesti, suomalaista lohta heidän risotonsa kanssa....mutta, kun maistoivat ilme muuttui...."Tämähän on tosi hyvää! Siis, en olisi uskonut, että tälläinen lohi sopii näin hyvin sahramirisoton kanssa"..;-). Kokeile ja ihastu!!!

"Risotto alla milanese" eli Sahramirisotto (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan)

Ainekset:
1/4-1/2 sipulia (kelta-tai salottisipuli)
muutama  rkl hyvälaatuista neitsytoliiviöljyä
risottoriisiä  (esim. Vialone Nano, Arborio tai Carnaroli) noin reilu 1 dl ruokailijaa kohden (eli n. 80gr.)
n. 1/2 - 1 1/2 dl valko- tai kuohuviiniä riippuen riisin määrästä ( n. 1/2 dl 2-3:lle, reilu 1 dl 4:lle , 1 1/2-2 6:lle syöjälle. Huom. viini ei ole välttämätön tässä reseptissä, mutta se antaa risotolle oikenalaista hapokkuutta!)
n. 1-1 1/2 lt (riippuen samoin riisin määrästä) liha- tai kasvislientä (joko itse tehtyä tai valmiina myytäviä)  tai kiehuvaa vettä
0.125 gr eli 1 annospussi sahramia (vastaa noin vajaata maustemitallista) riittää n. 4:n syöjän annokseen
suolaa tarpeen mukaan
pippuria tarpeen mukaan 

Valmistus:
Valmista liemi haluamistasi lihasta/ kasviksista tai laita tai jo valmis liemi kuumuumaan  tai vesi kiehumaan.  Laita valmiin nesteen lämpö minimille.
Pilko sipuli pieneksi, hienoksi silpuksi ja kuullota se pienessä öljymäärässä miedolla lämmöllä, niin ettei se ollenkaan ruskistu, vaan pysyy kauniin läpinäkyvänä
Nosta lieden lämpöä ja paahda riisi. Sinulla on kaksi (oikeastaan kolmekin) vaihtoehtoa, joko paahtaa riisi öljyn (ja sipulin) kanssa tai yksinään ilman mitään rasvaa; monet risoton "asiantuntijat" mm. kuuluisat kokit ovat sitä mieltä, että ainoa oikea tapa paahtaa riisi on tehdä se ilman mitään rasvaa. Toinen koulukunta sen sijaan käyttää rasvaa (perinteisesti voita, joka ei sovi ruokavaliooni). Itse käytän kahta tapaa: A) Joko lisään riisin kuullotetun sipulisilpun mukaan, sekoitan hyvin ja paahdan riisiä kuumemmalla lämmöllä muutaman minuutin, käännellen seosta koko ajan, niin että ainekset sekoittuvat toisiinsa ja riisi paahtuu, mutta ei mikään aines ei kärähdä. Tai vaihtoehtoisesti B) laitan kuullotetun sipulisilpun sivuun odottamaan, lisään ensin vähän hyvälaatuista neitsytoliiviöljyä kattilaan, sitten riisin sekoittaen sen hyvin öljyn kanssa ja paahdan riisiä kuumalla lämmöllä muutaman minuutin ajan, käännellen seosta koko ajan, niin että riisi paahtuu, mutta ei kärähdä. Sitten lasken lämpöä ja lisään kuullotetun sipulisilpun joukkoon ja sekoitan ainekset hyvin keskenään.
Lisää valko- tai kuohuviiniä kattilaan, sekoita ja nosta lämpöä, jotta alkoholi haihtuu ja neste imeytyy hyvin riisiin. Kääntele riisiä koko ajan, ettei se tartu pohjaan kiinni.
Kun viini on haihtunut, laske lämpötilaa keskilämmölle ja ala lisätä lientä/vettä, aina kauhallinen kerrallaan. Tässäkin sinulla on kaksi  vaihtoehtoa; "puristit" ovat sitä mieltä, että kun risoton valmistamiseen käyetetään laadukkaita raaka-aineita, sen "liemeksi" riittää kiehutettu vesi. Toiset taas suosivat joko liha-(perinteinen) tai kasvislientä (kevyempi). Käytin aikoinani aina lihalientä ja olin tyytyväinen lopputulokseen, mutta ruokavalion muutoksesta johtuen, tein ensin kasvislientä ja käytin sitä kaikkiin risottoihin. Viime aikoina olen alkanut käyttämään pelkkää kiehutettua vettä ja täytyy sanoa, että "puristit" ovat oikeassa, risottojeni maku ei ole yhtään kärsinyt pelkän kuuman veden käytostä! Muista aina sekoittaa liemi hyvin riisiin ja seuraa kypsennystä, koska on tärkeää, ettei riisi tartu pohjaan. Risottoa ei kuitenkaan tarvitse hämmentää koko ajan.
Jatka kypsennystä lientä lisäten ja sekoittaen. Lisää riisin joukkoon kypsennyksen puolivälissä sahrami, jonka olet liottanut liemikauhallisen joukkoon. Tarkista välillä risoton makua, mutta lisää suolaa vasta kypsennyksen loppupuolella.

Kun sahramirisoton kypsymisestä puuttuu enää muutama minuutti (kokonaiskypsymisaika 18-20 min. riippuen riisin laadusta), lisää suolaa leimikauhalliseen ja sekoita hyvin risoton joukkoon.  Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja rouhi hiukan pippuria päälle. Mikäli haluat viimeistellä risoton, ota kattila syrjään liedeltä, lisää joukkoon esim. vähän kasvismargariinia ja sekoita. Anna levätä hetkisen, ennen tarjoilua. Risoton voi myös "viimeistellä" (italialainen termi on "mantecare", joka tarkoittaa "sekoittamista ja jonkin aineen lisäämistä, jolla sadaan aikaa kermamaisempi koostumus, sekä lisäkiiltoa & makua", mutta en tiedä tämän keittiösanan suoraa vastinetta suomeksi) vegaanikokkien tavoin, käytä hieman joko neitsytoliiviöljyä, kasvismargariinia, kasviskermaa tai oluthiivahiutaleita.
Tarjoile ihan sellaisenaan, lihan  tai lämminsavustetun lohen seuralaisena! Tämä risotto maistuu hyvältä ihan ilman "mantegointiakin" ja mikäli sitä jää vielä yli, katso huomisesta postauksestani, miten se muuntuu maukkaaksilisukkeeksi ja suolaiseksi makupalaksi seuraavanakin päivänä!

Sahramirisotto  - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti