Toinen tapa käyttää mahdollinen sahramirisoton ylijäämä seuraavana päivänä, on valmistaa siitä uppokypsentämällä ns. kroketteja ("crocchette"), jotka voivat
olla muodoltaan joko hieman sylinterimäisiä, pyöreitä, kuten lihapullat tai
sisiliaisen "arancini":en
tyyliin, lieriömäisiä. Voit
valmistaa nämä herkulliset, pikkusyötävät sellaisenaan ihan joko pelkästä risotosta tai kätkeä niihin sisälle maukkaan "herkkusydämen" esim. kinkusta, kasvisksista,
juustosta tai "arancini":en tapaan "ragù":sta eli jauhelihakastikkeesta (kasvissyöjät voivat käyttää joko soijasta tai linsseista valmistettua
kasvisragù:ta).
Joko yksinkertaisina tai höystettynä, nämä ulkokuoreltaan rapeat, mutta
sisältä ihanan pehmeät, kullakeltaiset risottopyörykät ovat mitä mainion tapa mainoin tapa uusiokäyttää edellisen päivän risotto (Huom! voit valmistaa niitä kaikista risotoista!) vaikka pieneksi
"hiukopalaksi" tai aperitiivisyötäväksi! Kokeile ja ihastut
ehdottomasti!!!
Sahramirisottokroketit
eli "Crocchette di risotto
giallo"
(maidoton, munaton, gluteeniton,
pähkinätön, soijaton, halutessasi vegan)
Ainekset:
jääkaappikylmää sahramirisottoa
Friteeraustaikinaan:
2 dl todella kylmää(hiilihapollista) vettä (Huom.
voit auttaa veden kylmyyttä
lisäämällä
jäitä + vettä isompaan kulhoon jonka päälle laitat pienemmän
friteeraustaikinakulhon)
1,25 dl täysjyväriisijauhoja
1, 25 dl kikhernejauhoja
hieman suolaa
Paneeraukseen/Leivitykseen:
gluteenittomia vegan korppujauhoja tai vaikka tätä
peruspanerointiseosta
suolaa maun mukaan
pippuria maun mukaan
(halutessasi jotain kuivattua yrttiä)
(halutessasi jotain kuivattua yrttiä)
Paistamiseen:
hyvälaatuista oliiviöljyä tai muuta paistamiseen soveltuvaa kasvisöljyä
Vaihtoehtoiseen täytteeseen:
esim. kasviksia pieniksi
paloiksi pilkottuna / kinkkua tai muuta leikkelettä pieninä paloina/ kypsää kalaa paloina/ kasvisjuustoa (Käytän Mozzarisella-nimistä riisijuustoa) / "tiivistä" liha-
tai kasvisragù:taValmistus:
Valmista ensin friteeraustaikina. Lisää pienehköön kulhoon kylmä vesi ja vatkaa siihen huolellisesti täysjyväriisijauhot ja
kikhernejauhot. (Käytä siivilää apuna paakkujen välttämiseksi.) Lisää joukkoon
ripaus suolaa. Sekoita.
Valmista leivitysaines paneeraukseen. Sekoita
korppujauhojen joukkoon vähän suolaa ja pippuria. Voit myös käyttää täältä löytyvää polentajauhoista valmistettavaa leivittämisohjetta.
Kastele kädet vedellä tai sivele käsiin
hieman oliiviöljyä, jotta
risottopallosten pyörittäminen on
helpompaa. Jos teet vain yksinkertaisia risottopyöryköitä, ota sopiva määrä riisiä kämmenelle ja ala muodostaa
palloa, risottoa kevyesti puristamalla, auttaen toisella kädellä pallon muokkamisessa.
*)
°°)Kun olet saanut kaikki pallot muodostettua,
kastauta ne nopeasti ensin friteeraustaikinassa ja pyöritä ne sen jälkeen tasaisesti, joka puolelta, gluteenittomassa korppujauhoseoksessa.
Kuumenna runsaasti öljyä paksupohjaisessa teräskattilassa tai
laakeassa korkealaitaisessa pannussa. Kun öljy on tarpeeksi kuumaa, paista kroketitit oljyssä käännelleen
niitä kypsymisen aikana. Pyörykät ovat valmiita, kun ne ovat saaneet kauniin,
vaalean, kullanruskean pinnan. Huom! Varo
öljyn ylikuumenemista, sen ei pidä ylittää 175-180 °C!
Nosta valmiit pyörykät seulan avulla imevän paperin
päälle jäähtymään, jotta kuuma sisus ei polta syöjien suuta. Siirrä sitten hieman jäähtyneet kroketit tarjoilulautasalle
ja nauti!
*) Mikäli haluat valmistaa kroketit ed. mainituilla
täytteillä, toimi
seuraavasti:
Pallon-/Sylinterinmuotoiset:
Pallon-/Sylinterinmuotoiset:
Ota riisia kämmenelle ja muodota siitä laakea, pyöreähkö levy. Lisää keskelle esim.
vihanneksia ja nokare kasvisjuustoa tai paloiteltua kinkkua/leikkelettä ja nokare kasvisjuustoa
tai pieni pala pelkkää kasvisjuustoa. Sulje puristamalla kevyesti ja muotoilemalla
toista kättä apuna käyttäen joko sylinteri tai
pallo. Jatka sitten valmistusta kohdasta
°°)
(Etsin netistä yhden linkin siitä, miten sylinterit pyöritetään, voit viedä videon suoraan kohtaan 6:40,
jossa pallojen muokkaus alkaa.)
Lieriömäiset "arancini":en tyyliin: Ota riisia kämmenelle ja muodota siitä pyöreähkö levy, johon taiteilet
pienen kolon. Lisää keskelle "tiivistä" (=kastikkeen pitää olla vähän "kuivaa")
jauhelihakastiketta tai kasvisragù:ta ja pieni nokare kasvisjuustoa. Sulje toista kättä apuna käyttäen, muotoilemalla ensin pyöreän pallon ja sitten
taiteillen toiseen päähän suipon kärjen. Muotoile varovasti niin, ettei pallo rikkonnu ja
saat aikaan lieriömäisen kakkusen. Jatka sitten kohdasta °°)
Löysin Youtube:sta samoin yhden linkin siitä, miten arancini-tyyppiset sylinterit
pyöritetään, voit viedä videon suoraan kohtaan 5:25,
jossa pallojen muokkaus alkaa. (Huom. Tässä videolla pallot ovat todella isoja, itse harrastan
pienempikokoisia.):
"Sahramirisottokroketit" - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti