sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Uppopaistetut "Sahramirisottokroketit"...ylijäämärisotosta valmistettu suolainen makupala

Toinen tapa käyttää mahdollinen sahramirisoton ylijäämä seuraavana päivänä, on valmistaa siitä uppokypsentämällä ns. kroketteja ("crocchette"), jotka voivat olla muodoltaan joko hieman sylinterimäisiä, pyöreitä, kuten lihapullat tai sisiliaisen "arancini":en tyyliin, lieriömäisiä. Voit valmistaa nämä herkulliset, pikkusyötävät sellaisenaan ihan joko pelkästä risotosta tai kätkeä niihin sisälle maukkaan "herkkusydämen" esim. kinkusta, kasvisksista, juustosta tai "arancini":en tapaan "ragù":sta eli jauhelihakastikkeesta (kasvissyöjät voivat käyttää joko soijasta tai linsseista valmistettua kasvisragù:ta).
Joko yksinkertaisina tai höystettynä, nämä ulkokuoreltaan rapeat, mutta sisältä ihanan pehmeät, kullakeltaiset risottopyörykät ovat mitä mainion tapa mainoin tapa uusiokäyttää edellisen päivän risotto (Huom! voit valmistaa niitä kaikista risotoista!) vaikka pieneksi "hiukopalaksi" tai aperitiivisyötäväksi! Kokeile ja ihastut ehdottomasti!!!

Sahramirisottokroketit eli  "Crocchette di risotto giallo"
(maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, halutessasi vegan)
Ainekset:
jääkaappikylmää sahramirisottoa
Friteeraustaikinaan:
2 dl todella kylmää(hiilihapollista)  vettä (Huom. voit auttaa veden kylmyyttä lisäämällä jäitä + vettä isompaan kulhoon jonka päälle laitat pienemmän friteeraustaikinakulhon)
1,25 dl täysjyväriisijauhoja
1, 25 dl kikhernejauhoja
hieman suolaa

Paneeraukseen/Leivitykseen:
gluteenittomia vegan korppujauhoja tai vaikka tätä peruspanerointiseosta
suolaa maun mukaan
pippuria maun mukaan
(halutessasi jotain kuivattua yrttiä)

Paistamiseen:
hyvälaatuista oliiviöljyä tai muuta paistamiseen soveltuvaa kasvisöljyä

Vaihtoehtoiseen täytteeseen:
esim. kasviksia pieniksi paloiksi pilkottuna / kinkkua tai muuta leikkelettä pieninä paloina/ kypsää kalaa paloina/ kasvisjuustoa (Käytän Mozzarisella-nimistä riisijuustoa) / "tiivistä" liha- tai kasvisragù:ta

Valmistus:
Valmista ensin friteeraustaikina. Lisää pienehköön kulhoon kylmä vesi ja vatkaa siihen huolellisesti täysjyväriisijauhot ja kikhernejauhot. (Käytä siivilää apuna paakkujen välttämiseksi.) Lisää joukkoon ripaus suolaa. Sekoita.
Valmista leivitysaines paneeraukseen. Sekoita korppujauhojen joukkoon vähän suolaa ja pippuria. Voit myös käyttää täältä löytyvää polentajauhoista valmistettavaa leivittämisohjetta.

Kastele kädet vedellä tai sivele käsiin hieman oliiviöljyä, jotta risottopallosten pyörittäminen on helpompaa. Jos teet vain yksinkertaisia risottopyöryköitä, ota sopiva määrä riisiä kämmenelle ja ala muodostaa palloa, risottoa kevyesti puristamalla, auttaen toisella kädellä pallon muokkamisessa.  *)

°°)Kun olet saanut kaikki pallot muodostettua, kastauta ne nopeasti ensin friteeraustaikinassa ja pyöritä ne sen jälkeen  tasaisesti,  joka puolelta, gluteenittomassa korppujauhoseoksessa.

Kuumenna runsaasti öljyä paksupohjaisessa teräskattilassa tai laakeassa korkealaitaisessa pannussa. Kun öljy on tarpeeksi kuumaa, paista kroketitit oljyssä käännelleen niitä kypsymisen aikana. Pyörykät ovat valmiita, kun ne ovat saaneet kauniin, vaalean, kullanruskean pinnan. Huom! Varo öljyn ylikuumenemista, sen ei pidä ylittää 175-180 °C!

Nosta valmiit pyörykät seulan avulla imevän paperin päälle jäähtymään, jotta kuuma sisus ei polta syöjien suuta. Siirrä sitten hieman jäähtyneet kroketit tarjoilulautasalle ja nauti!

*) Mikäli haluat valmistaa kroketit ed. mainituilla täytteillä, toimi seuraavasti:
Pallon-/Sylinterinmuotoiset:
Ota riisia kämmenelle ja muodota siitä laakea, pyöreähkö levy. Lisää keskelle esim. vihanneksia ja nokare kasvisjuustoa tai paloiteltua kinkkua/leikkelettä ja nokare kasvisjuustoa tai pieni pala pelkkää kasvisjuustoa. Sulje puristamalla kevyesti ja muotoilemalla toista kättä apuna käyttäen joko sylinteri tai pallo.  Jatka sitten valmistusta kohdasta °°)
(Etsin netistä yhden linkin siitä, miten sylinterit pyöritetään, voit viedä videon suoraan kohtaan 6:40, jossa pallojen muokkaus alkaa.)
Lieriömäiset "arancini":en tyyliin:  Ota riisia kämmenelle ja muodota siitä pyöreähkö levy, johon taiteilet pienen kolon. Lisää keskelle "tiivistä" (=kastikkeen pitää olla vähän "kuivaa") jauhelihakastiketta tai kasvisragù:ta ja pieni nokare kasvisjuustoa. Sulje toista kättä apuna käyttäen, muotoilemalla ensin pyöreän pallon ja sitten taiteillen toiseen päähän suipon kärjen. Muotoile varovasti niin, ettei pallo rikkonnu ja saat aikaan  lieriömäisen kakkusen.  Jatka sitten kohdasta °°)
Löysin Youtube:sta samoin yhden linkin siitä, miten arancini-tyyppiset sylinterit pyöritetään, voit viedä videon suoraan kohtaan 5:25, jossa pallojen muokkaus alkaa. (Huom. Tässä videolla pallot ovat todella isoja, itse harrastan pienempikokoisia.):



"Sahramirisottokroketit"  - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti