perjantai 13. helmikuuta 2015

Sydämelliset kuppikakut.....tosimakea leivonnainen ystävänpäiväksi! Tietysti maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, suklaaton, soijaton ja vegan!

Viime viikolla tuli halu kehitellä "Valentine's Day"-tyylisiä kuppikakkuja, jossa olisi vähän "Red Velvet"-kakun tuntua....no, itse asiassa tuloksena syntyi enemmän "suklaattomia kuppikakkuja", kuin haluamaani red velvet-meininkiä, johtuen siitä, että olin jo alkanut yhdistelemään aineksia, kun huomasin, että jos halusin kunnolla luonnollista, punaista väriä, niin olisi pitänyt keittää punajuuria etukäteen, niinpä päädyin nopeasti "murskaamaan" (en omista mehupuristinta) hiukkasen mehua yhdestä raa'asta punajuuresta. Mutta koska nämä kuppikakut olivat paitsi maukkaita myös, meheviä ja keveitä ihan sellaisenaankin, ilman täytettä tai kuorrutusta, päätin postata ohjeen, jotta voitte kokeilla tulevana viikonloppuna vaikka lauantaina Ystävän päivää juhlistamaan.
Kokeilin samalla kehitellää muutamaa uutta kreemiä kuppikakkujen täyttämiseen & kuorruttamiseen, joka ei olisi ollut omaan makuuni "liian makea" (monesti löytämäni valmiit kreemiohjeet ovat todellakin linjalla "hammaskiille sulaa saman tien pois" ja olen jo tavallisestikin enemmän suolaisen ystävä...;-D) ja vaikka en vielä täysin tyytyväinen kreemeihini ollut, ainakin "normaaliruokainen" makutuomarini tykkäsi kahdesta kreemitäytteestä, jotka ovat tässä ohjeessani mukana. Kolmantena täytteenä käytin ihan "normisoijakermavaahto"a, oli vain ensimmäinen kerta, kun kun pääsin kokeilemaan vaahtoutuvaa soijakermaa...Suomessahan sitä on löytynyt kauppojen hyllyillä jo iät ajat, mutta omaan kauppaani se saapui myyntiin vasta vähän aikaa sitten. Käytin Kamomilla konditoriasta löytynyttä agar agar-kikkaa kermavaahdon jämäköittämiseen, mutta kiehautin sen ensin yksinään todella pienessä vesitilkassa ja lisäsin sitten jo vaahdotetun kerman joukkoon....ja vaahdosta tuli helposti sopivan jämäkkä paakuitta & ilman ongelmia!Muuten, lisäsin ylijäämävaahtoon muutaman lusikallisen kylmää espressoa, sekoitin ja laitoin kahvin päälle ja kyllä oli hyvää!!!

"Sydämelliset Kuppikakut"  (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, suklaaton, soijaton, vegan) - 12 kpl
Ainekset:
1 tl omenaviinietikkaa
2,5 dl riisimaitoa
135 gr gluteenitonta jauhoseosta (käyttämäni jauhoseoksen koostumus: 310 gr riisijauhoa, 105 gr perunatärkkelystä,  40 gr tapiocajauhoa tai Maizenaa ja  1 1/2 tl ksantaania)
hyppysellinen suolaa
1/2 tl leivinjauhetta
3/4 tl ruokasoodaa
120 gr ruokosokeria tai hienoa sokeria
25 gr carobjauhetta
80 gr (1 dl) juoksevaa kookosöljyä
2-3 rkl punajuurimehua väriä antamaan
vaniljaa( jauhetta, sokeria tai uutetta) maun mukaan
KUPPIKAKKUJEN Valmistus:
Laita kuppikakkuvuoat uunipellille. (Käyttämäni sydämenmuotoiset vuoat ovat Ikeasta.) ja laita uuni kuumenemaan 180° C.
Kaada yhteen kulhoon riisimaito ja lisää sen joukkoon. Jätä ainekset rauhassa "muhimaan", älä sekoita!
Sekoita isossa kulhossa kaikki kuivat aineet yhteen. Käytä seulaa, jotta seokseen ei tulisi paakkuja.  Mikäli käytät vaniljaa jauheena, lisää kuivien aineiden joukkoon.
Lisää riisimaito-omenaviinietikan joukkoon kookosöljy ja pari-kolme ruokalusikallista punajuurimehua. Mikäli käytät vaniljauutetta nestemäisenä, lisää samoin se muiden nesteiden joukkoon sekoittaen.
Kaada nesteseos kuivien ainesten joukkoon tasaisesti nauhana, koko ajan taikinaa sekoittaen.
"Lusikoi" taikina vuokiin (käytän apuna jäätelokauhaa, jolla saa saman määrän taikinana helposti ja nopeasti vuokiin) ja paista leivonnaiset 175/180 °C:ssa (Kuumennan uunin ensin 180° C ja noin vajaan kymmenen minuutin kuluttua vähennän lämpoä 175°C:een.) n. 15-20 min. kuppikakkujen koosta riippuen uunin keskitasolla. Kokeile kypsyyttä hammastikulla. Jos tikkuun ei tartu taikinaa leivonnainen on kypsä.

Anna kuppikakkujen jäähtyä rauhassa kokonaan ennen täyttämistä ja kuorruttamista.
Voit joko täyttää tai vain kuorruttaa leivokset. Mikäli haluat täyttää leivokset, nostele jäähtyneet kuppikakut pois vuoistaan. Leikkaa leivos keskeltä kahtia terävällä veitsellä ja lisää kreemiä/kermavaahtoa ja vaikka marjoja tai hedelmäpaloja makusi mukaan. Laita toinen puolikas päälle ja kuorruta kuppikakut täytteen kreemillä/kermavaahdolla. Koristele, tarjoile ja nauti hyvän ystävän seurassa!! (Kuvissa oleviin leivoksiin käytin kreemien/kermavaahdon lisäksi vadelmia&mustikoita.)

"Sydämelliset kuppikakut"   - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, suklaaton, soijaton, vegan
PERUSVANILJAKREEMI - (Huom! Kreemiin käytetyt kasvismargariinit sisältävät SOIJAA tai rypsiä, mutta kuppikakkujen ainekset eivät niitä sisällä):
Ainekset- Huom! Voit ensin tehdä vaikka puolikkaan annoksen nähdäksesi pidätkö kreemin mausta:
175 gr tomusokeria
60 gr kylmää (voit laittaa margariinin hetkeksi pakastimeen) maidotonta, vegaania kasvismargariinia
ripaus suolaa
vaniljaa makusi mukaan
1 rkl kasvismaitoa (käytin riisimaitoa)
Valmistus:
Lisää yleiskoneen kulhoon (käytä metallista vispiläosaa) siivilöimällä puolet tomusokerista, kylmä kasvismargariini pieninä paloina, ripaus suolaa ja hieman vaniljaa. Vatkaa ainekset keskenään hyvin sekaisin nopealla teholla. Kaavi aines kulhon reunoilta takaisin keskelle, lisää kasvimaito ja loput tomusokerista  hitallaa teholla. Kun ainekset ovat hyvin sekoittuneet, nosta tehpoa ja vatkaa seos kuohkeaksi. Maita ja lisää tarvittaessa vähnä vaniljaa. Säilytä jääkaapissa, ilmatiiviissä pakkaukessa.

MOKKAKREEMI:
Ainekset  - Huom! Voit ensin tehdä vaikka puolikkaan annoksen nähdäksesi pidätkö kreemin mausta:
175 gr tomusokeria
60 gr kylmää (voit laittaa margariinin hetkeksi pakastimeen) maidotonta, vegaania kasvismargariinia
ripaus suolaa
vaniljaa makusi mukaan
2-4 rkl kylmää voimakasta kahvia (esim. espressoa)
1 rkl carobjauhetta halutessasi (ei välttämätön!)
Valmistus kuten vaniljakreemissä. Omas ehdoton suosikkini!!! Ennenkuin lisäät carobjauhetta, maista kreemiä, voi olla, että pidät sen mausta jo sellaisenaan.

SOIJAKERMAVAAHTO: Toimi pakkauksen ohjeiden mukaan. Katso lisävinkit kasvisvaahdon jämäköittämiseen tästä. Jos lisäät vaahtoon kylmää kahvia, saat tosihyvää kahvin makuista vaahtoa!
 

Huom! Mikäli haluat kuorruttaa kuppikakut sitruuna- tai minttukreemillä, niiden ohjeet löytyvät täältä ja  täältä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti