Viime viikolla tuli halu
kehitellä "Valentine's Day"-tyylisiä
kuppikakkuja, jossa olisi vähän "Red Velvet"-kakun
tuntua....no, itse asiassa tuloksena syntyi enemmän "suklaattomia kuppikakkuja", kuin haluamaani
red velvet-meininkiä, johtuen siitä,
että olin jo alkanut yhdistelemään aineksia, kun huomasin, että jos halusin kunnolla luonnollista, punaista väriä, niin olisi pitänyt
keittää punajuuria etukäteen,
niinpä päädyin nopeasti "murskaamaan" (en omista mehupuristinta) hiukkasen mehua
yhdestä raa'asta punajuuresta. Mutta koska nämä kuppikakut olivat paitsi maukkaita myös, meheviä ja keveitä
ihan sellaisenaankin, ilman täytettä tai kuorrutusta, päätin postata ohjeen, jotta voitte kokeilla tulevana
viikonloppuna vaikka lauantaina Ystävän päivää juhlistamaan.
Kokeilin samalla kehitellää muutamaa uutta kreemiä kuppikakkujen täyttämiseen & kuorruttamiseen, joka ei olisi ollut omaan makuuni "liian makea" (monesti
löytämäni valmiit
kreemiohjeet ovat todellakin linjalla "hammaskiille sulaa saman tien pois"
ja olen jo tavallisestikin enemmän suolaisen ystävä...;-D) ja vaikka en vielä täysin tyytyväinen kreemeihini ollut, ainakin "normaaliruokainen"
makutuomarini tykkäsi kahdesta kreemitäytteestä,
jotka ovat tässä ohjeessani mukana.
Kolmantena täytteenä käytin ihan "normisoijakermavaahto"a, oli vain
ensimmäinen kerta, kun kun pääsin kokeilemaan vaahtoutuvaa soijakermaa...Suomessahan
sitä on löytynyt kauppojen hyllyillä jo iät ajat, mutta omaan kauppaani se saapui myyntiin vasta vähän aikaa sitten. Käytin Kamomilla konditoriasta löytynyttä agar agar-kikkaa kermavaahdon jämäköittämiseen, mutta kiehautin sen ensin yksinään todella pienessä
vesitilkassa ja lisäsin
sitten jo vaahdotetun kerman
joukkoon....ja vaahdosta tuli helposti sopivan jämäkkä paakuitta & ilman ongelmia!Muuten, lisäsin ylijäämävaahtoon muutaman lusikallisen kylmää espressoa, sekoitin ja laitoin kahvin päälle ja kyllä oli hyvää!!!
"Sydämelliset Kuppikakut" (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, suklaaton,
soijaton, vegan) - 12 kpl
Ainekset:
1 tl omenaviinietikkaa
2,5 dl riisimaitoa
135 gr gluteenitonta jauhoseosta (käyttämäni jauhoseoksen koostumus:
310 gr riisijauhoa, 105 gr perunatärkkelystä, 40 gr tapiocajauhoa tai Maizenaa ja 1 1/2 tl ksantaania)
hyppysellinen suolaa
1/2 tl leivinjauhetta
3/4 tl ruokasoodaa
120 gr ruokosokeria tai hienoa sokeria
25 gr carobjauhetta
80 gr (1 dl) juoksevaa kookosöljyä
2-3 rkl punajuurimehua väriä antamaan
vaniljaa( jauhetta,
sokeria tai uutetta) maun mukaan
KUPPIKAKKUJEN Valmistus:
Laita kuppikakkuvuoat
uunipellille. (Käyttämäni sydämenmuotoiset vuoat ovat Ikeasta.) ja laita uuni kuumenemaan 180° C.
Kaada yhteen kulhoon riisimaito
ja lisää sen joukkoon. Jätä ainekset rauhassa "muhimaan", älä sekoita!
Sekoita isossa kulhossa kaikki
kuivat aineet yhteen. Käytä seulaa, jotta seokseen ei tulisi paakkuja. Mikäli käytät vaniljaa jauheena, lisää kuivien
aineiden joukkoon.
Lisää riisimaito-omenaviinietikan joukkoon
kookosöljy ja pari-kolme ruokalusikallista punajuurimehua. Mikäli käytät vaniljauutetta nestemäisenä, lisää
samoin se muiden nesteiden joukkoon sekoittaen.
Kaada nesteseos kuivien ainesten joukkoon
tasaisesti nauhana, koko ajan taikinaa sekoittaen.
"Lusikoi" taikina vuokiin (käytän apuna jäätelokauhaa,
jolla saa saman määrän taikinana helposti ja nopeasti vuokiin) ja paista leivonnaiset 175/180
°C:ssa (Kuumennan uunin ensin 180° C ja noin vajaan kymmenen minuutin kuluttua
vähennän lämpoä 175°C:een.) n. 15-20 min. kuppikakkujen koosta riippuen uunin keskitasolla.
Kokeile kypsyyttä hammastikulla. Jos tikkuun ei tartu taikinaa leivonnainen on kypsä.
Anna kuppikakkujen jäähtyä rauhassa kokonaan ennen täyttämistä ja kuorruttamista.
Voit joko täyttää tai vain kuorruttaa leivokset. Mikäli
haluat täyttää leivokset, nostele jäähtyneet kuppikakut pois vuoistaan. Leikkaa
leivos keskeltä kahtia terävällä veitsellä ja lisää kreemiä/kermavaahtoa ja
vaikka marjoja tai hedelmäpaloja makusi mukaan. Laita toinen puolikas
päälle ja kuorruta kuppikakut täytteen kreemillä/kermavaahdolla. Koristele, tarjoile
ja nauti hyvän ystävän seurassa!! (Kuvissa oleviin leivoksiin käytin kreemien/kermavaahdon lisäksi vadelmia&mustikoita.)
"Sydämelliset
kuppikakut" - maidoton,
munaton, gluteeniton, pähkinätön, suklaaton, soijaton, vegan
|
PERUSVANILJAKREEMI - (Huom! Kreemiin käytetyt
kasvismargariinit sisältävät SOIJAA tai rypsiä, mutta kuppikakkujen
ainekset eivät niitä sisällä):
Ainekset- Huom! Voit ensin tehdä vaikka
puolikkaan annoksen nähdäksesi pidätkö kreemin mausta:
175 gr tomusokeria
60 gr kylmää (voit
laittaa margariinin hetkeksi pakastimeen) maidotonta, vegaania kasvismargariinia
ripaus suolaa
vaniljaa makusi
mukaan
1 rkl
kasvismaitoa (käytin riisimaitoa)
Valmistus:
Lisää yleiskoneen kulhoon (käytä metallista vispiläosaa) siivilöimällä puolet tomusokerista, kylmä kasvismargariini pieninä paloina,
ripaus suolaa ja hieman vaniljaa. Vatkaa ainekset keskenään hyvin sekaisin
nopealla teholla. Kaavi aines kulhon reunoilta takaisin keskelle, lisää
kasvimaito ja loput tomusokerista hitallaa teholla. Kun ainekset ovat
hyvin sekoittuneet, nosta tehpoa ja vatkaa seos kuohkeaksi. Maita ja lisää
tarvittaessa vähnä vaniljaa. Säilytä jääkaapissa, ilmatiiviissä pakkaukessa.
MOKKAKREEMI:
Ainekset - Huom! Voit ensin tehdä vaikka
puolikkaan annoksen nähdäksesi pidätkö kreemin mausta:
175 gr tomusokeria
60 gr kylmää (voit
laittaa margariinin hetkeksi pakastimeen) maidotonta, vegaania kasvismargariinia
ripaus suolaa
vaniljaa makusi
mukaan
2-4 rkl kylmää voimakasta kahvia (esim. espressoa)
1 rkl
carobjauhetta halutessasi (ei välttämätön!)
Valmistus kuten vaniljakreemissä. Omas ehdoton suosikkini!!! Ennenkuin lisäät
carobjauhetta, maista kreemiä, voi olla, että pidät sen mausta jo sellaisenaan.
SOIJAKERMAVAAHTO: Toimi pakkauksen ohjeiden mukaan. Katso lisävinkit kasvisvaahdon jämäköittämiseen tästä. Jos lisäät vaahtoon kylmää kahvia,
saat tosihyvää kahvin makuista vaahtoa!
Huom! Mikäli haluat kuorruttaa kuppikakut sitruuna- tai minttukreemillä, niiden ohjeet löytyvät täältä ja täältä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti