lauantai 31. tammikuuta 2015

Kiran vegaanit tahinisiirappikaramellit - aivan "tajuttoman hyvä" makupala!!!

Ennen joulua lueskelin silloin tällöin "Truly Kira"- blogissa olevaa joulukalenteria ja 9. pv. luukku sai todella veden kielelle! En ole kovin perso karkeille (tykkään kyllä salmiakista ja Turkin pippureista, joita tulee hamstrattua Suomessa käydessä...;-D), mutta muistan vielä, miten hyvältä maistuikaan "hamassa nuoruudessa", ennen maito-, pähkinä-ja kaakaoallerioita joskus nautitut suklaat, kolat tai toffeet, joissa oli pieni suolan maku mukana. Koska Kiran ohje oli jo valmiiksi vegaaninen, päätin joulupävinä kokeilla muuntaa tätä ohjetta myös suklaattomaksi ja pähkinättömäksi ja täytyy sanoa, että kyllä oli....Kiran blogista sanoja lainatakseni.....ihan "sikahyvää", näin allergiaversionakin! Ensimmäisellä kerralla tahinikaramellista tuli mielestäni hieman liian pehmeää (varovaisuudessani en laittanut tarpeeksi pähkinää korvaavaa ainesta), joten keksin pyörittää karamellin enen tarjoilua palloiksi. Laiton kaikkiin palloihin coctailtikut ja dippasin ne sen sitten  "suklaattomaan" kuorrutukseen ja ripottelin vielä osalle palloista hieman seesamin siemeniä ja toisten pallojen päälle ihanaa vaahterasiirappivaniljasuolaa. Ja oli kyllä niiiiiin superhyvää, että ihan tulee vesi vielä kielelle näin jälkikäteen kirjoittaessakin!!!

Tein tässä yhtenä iltana uuden annoksen, koska halusin saada kiinteämmän karamellin aikaan, mutta koska minulla ei ollut enää vaahterasiirappivaniljasuolaa jäljellä, käytin sen sijaan merisuolaa ja tulos oli tälläkin tavoin...valitettavasti täytyy vain toistaa uudestaan....tosi, tosi hyvä!!! Huom. nämä kuvat ovat jälkimmäisestä versiosta ja niihin minulla ei ollut aikaa tehdä "suklaatonta kuorrutusta", harmillista, koska kuorrutus oli paitsi maukkaan makuinen, myös kauniin kiiltävä (sopisi myos kakkujen kuorrutukseksi, aion ehdottomasti kokeilla lähitulevaisuudessa!!) Käytin kaakaon tilalla carob-jauhetta, joka toimi hyvin ja maku oli yllättävan suklainen. Valitettavasti jouluna aikaan kuvat tuli otettua vielä vanhalla kännykälla, joka sitten päätti tehdä samatien yhteistyölakon, mutta jos saan nuo kuvat ulos, lisään ne tänne blogiin nähtäväksi.


Tahinikaramellit (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan) - mukailtu ohje "Truly Kira"-blogin Vegaanit tahini-suolakaramellit-ohjeesta

Valmista ensin vaahterasiirappi-vaniljasuola Kiran ohjeen mukaan. Huom! Ohje löytyy täältä.
Pohja (n  20 x 8 cm:n kokoinen vuoka) -  Ainekset:
50 gr  (n. reilu dl) Schärin Crackers Pocket-keksejä tai vaihtoehtoisesti 35 gr keksejä ja 15 gr. amaranto- tai quinoamuroja
15 gr (n. vajaa dl) makeuttamattomia kookoslastuja 
5 tuoretta kivetöntä Medjool-taatelia
1/4 tl vaahterasiirappi-vaniljasuolaa (tai merisuolaa)
Pohjan valmistus:
Laita kaikki ainekset yleiskoneeseen ja sekoita tasaiseksi, tahmaiseksi massaksi.
Vuoraa pieni muoviastia kelmulla ja painele massa tasaiseksi kerrokseksi. Laita astia pakastimeen jähmettymään sillä aikaa kun valmistat tahinikaramellin.
Tahinikaramelli  - Ainekset:
3 rkl tahinia (seesaminsiementahnaa joko itse tehtyä tai kaupasta ostettua)
2,5 rkl vaahterasiirappia
1 rkl sulaa kylmäpuristettua kookosöljyä
1/2 tl vaahterasiirappi-vaniljasuolaa (tai merisuolaa)
Valmistus:
Laita kaikki ainekset yleiskoneeseen ja sekoita notkeaksi karamelliksi tai sekoita ne kulhossa sauvasekoittimella.
Ota pohja pakastimesta ja levitä karamelli tasaiseksi kerrokseksi murupohjan päälle.
Laita astia takaisin pakastimeen 1,5 tunniksi.
Ota karamelli pakastimesta, leikkaa sopivan kokoisia paloja, jotka voit halutessasi nauttia sellaisenaan (Minusta nämä ovat vallan loistavan makuisia ihan sellaisenaankin!) tai dipata "suklaattomaan" carobkuorrutukseen tai mikäli suklaa sopii ruokavalioosi, valmista Kiran suklaakuorrutusta.
"Suklaaton" kuorrutus eli Carobkuorrutus - Ainekset:
2 rkl sulaa kylmäpuristettua kookosöljyä 
3 rkl carob-jauhetta
2 rkl vaahterasiirappia
1/4 tl vaahterasiirappi-vaniljasuolaa (tai merisuolaa)
Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi kulhossa. Dippaa karamellipalat tai -pallot kuorrutuksessa ja viimeistele vaahterasiirappi-vaniljasuolalla ennen kuin kuorrutus ehtii jähmettyä.
Vaihtoehtoisesti, voi pyörittää pohjan palloiksi, laittaa niihin coctailtikut ja dipata kuorrutukseen ja ripotella päälle seesamin siemeniä, vaahterasiirappi-vaniljasuolaa tai kookoshiutaleita.
Laita jääkaappiin 5-10 minuutiksi ja nauti. Säilytä karamelli jääkaapissa tai pakastimessa.
"Kaikettomat" tahinikaramellit  - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan
Pari lisävinkkiä:
Tahinikaramelli sopii loistavasti kasvisvaniljajäätelön seuraksi....paloittele hauluamasi kokoinen pala tahinikaramellia pieniksi paloiksi ja sekoita ne hieman pehmentyneen jäätelön joukkoon. Oiva makuelämys, jos tykkäät toffeen tai kolan mausta!
Ja mikäli karamellista tuli liian pehmeää, kuten minulla eka kerralla, sitä voi käyttää loistavasti levitteenä....Nautin joulupäivinä välipalaksi useampaaan otteeseen maissi-&riisikakkuja, joiden päälle levitin tahinikaramellia, aivan kuin olisi ollut Nutellaa.....ja toistain vain...niiin hyvää! Mikäli haluat kokeilla "liian pehmeää" tahinikramellia, käytä pohjaan vain 35 gr Schärin Crakcers Pocket pocket-keksejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti