Ennen joulua lueskelin silloin tällöin "Truly Kira"- blogissa
olevaa joulukalenteria ja 9. pv. luukku sai todella veden kielelle! En ole
kovin perso karkeille (tykkään kyllä salmiakista ja Turkin
pippureista, joita tulee hamstrattua Suomessa käydessä...;-D), mutta
muistan vielä,
miten hyvältä maistuikaan "hamassa
nuoruudessa", ennen maito-, pähkinä-ja kaakaoallerioita joskus nautitut suklaat, kolat tai
toffeet, joissa oli pieni suolan maku mukana. Koska Kiran ohje oli jo valmiiksi
vegaaninen, päätin
joulupävinä kokeilla muuntaa tätä ohjetta myös suklaattomaksi ja pähkinättömäksi ja täytyy sanoa, että kyllä oli....Kiran blogista sanoja
lainatakseni.....ihan "sikahyvää", näin allergiaversionakin! Ensimmäisellä kerralla tahinikaramellista tuli mielestäni hieman liian pehmeää (varovaisuudessani
en laittanut tarpeeksi pähkinää korvaavaa ainesta), joten keksin pyörittää karamellin enen tarjoilua palloiksi. Laiton kaikkiin palloihin
coctailtikut ja dippasin ne sen sitten
"suklaattomaan" kuorrutukseen ja ripottelin vielä osalle palloista hieman seesamin siemeniä ja toisten pallojen päälle ihanaa vaahterasiirappivaniljasuolaa.
Ja oli kyllä
niiiiiin superhyvää,
että ihan tulee vesi vielä kielelle näin jälkikäteen kirjoittaessakin!!!
Tein tässä yhtenä iltana uuden annoksen, koska halusin saada kiinteämmän karamellin aikaan, mutta koska
minulla ei ollut enää vaahterasiirappivaniljasuolaa
jäljellä, käytin sen sijaan merisuolaa ja tulos
oli tälläkin
tavoin...valitettavasti täytyy vain toistaa uudestaan....tosi, tosi hyvä!!! Huom. nämä kuvat ovat jälkimmäisestä versiosta ja niihin minulla ei ollut
aikaa tehdä "suklaatonta
kuorrutusta", harmillista, koska kuorrutus oli paitsi maukkaan makuinen,
myös kauniin kiiltävä (sopisi myos kakkujen kuorrutukseksi, aion ehdottomasti
kokeilla lähitulevaisuudessa!!) Käytin kaakaon tilalla carob-jauhetta, joka toimi hyvin ja maku
oli yllättävan suklainen. Valitettavasti jouluna
aikaan kuvat tuli otettua vielä vanhalla kännykälla,
joka sitten päätti
tehdä samatien
yhteistyölakon, mutta
jos saan nuo kuvat ulos, lisään ne tänne blogiin nähtäväksi.
Tahinikaramellit (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön,
soijaton, vegan) - mukailtu ohje "Truly Kira"-blogin Vegaanit tahini-suolakaramellit-ohjeesta
Pohja (n 20 x 8
cm:n kokoinen vuoka) - Ainekset:
50 gr (n. reilu dl) Schärin Crackers Pocket-keksejä tai vaihtoehtoisesti 35 gr keksejä ja 15 gr. amaranto- tai quinoamuroja
15 gr (n. vajaa
dl) makeuttamattomia kookoslastuja
5 tuoretta kivetöntä Medjool-taatelia
1/4 tl vaahterasiirappi-vaniljasuolaa
(tai merisuolaa)
Pohjan
valmistus:
Laita kaikki ainekset
yleiskoneeseen ja sekoita tasaiseksi, tahmaiseksi massaksi.
Vuoraa pieni muoviastia
kelmulla ja painele massa tasaiseksi kerrokseksi. Laita astia pakastimeen jähmettymään sillä aikaa kun valmistat tahinikaramellin.
Tahinikaramelli - Ainekset:
2,5 rkl vaahterasiirappia
1 rkl sulaa kylmäpuristettua kookosöljyä
1/2 tl vaahterasiirappi-vaniljasuolaa
(tai merisuolaa)
Valmistus:
Laita kaikki ainekset yleiskoneeseen ja sekoita notkeaksi
karamelliksi tai sekoita ne kulhossa sauvasekoittimella.
Ota pohja pakastimesta ja levitä karamelli tasaiseksi
kerrokseksi murupohjan päälle.
Laita astia takaisin pakastimeen 1,5 tunniksi.
Ota karamelli pakastimesta, leikkaa sopivan kokoisia
paloja, jotka voit halutessasi nauttia sellaisenaan (Minusta nämä ovat vallan loistavan makuisia ihan sellaisenaankin!) tai dipata "suklaattomaan" carobkuorrutukseen tai mikäli suklaa sopii ruokavalioosi, valmista Kiran suklaakuorrutusta.
"Suklaaton" kuorrutus eli Carobkuorrutus - Ainekset:
2 rkl sulaa kylmäpuristettua kookosöljyä
3 rkl carob-jauhetta
2 rkl vaahterasiirappia
1/4 tl vaahterasiirappi-vaniljasuolaa (tai merisuolaa)
Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi kulhossa. Dippaa karamellipalat
tai -pallot kuorrutuksessa ja viimeistele vaahterasiirappi-vaniljasuolalla ennen
kuin kuorrutus ehtii jähmettyä.
Vaihtoehtoisesti, voi pyörittää pohjan
palloiksi, laittaa niihin coctailtikut ja dipata kuorrutukseen ja ripotella päälle seesamin siemeniä, vaahterasiirappi-vaniljasuolaa
tai kookoshiutaleita.
Laita jääkaappiin 5-10 minuutiksi ja nauti. Säilytä karamelli
jääkaapissa tai
pakastimessa.
"Kaikettomat" tahinikaramellit - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan |
Tahinikaramelli
sopii loistavasti kasvisvaniljajäätelön seuraksi....paloittele hauluamasi kokoinen
pala tahinikaramellia pieniksi paloiksi ja sekoita ne hieman pehmentyneen jäätelön
joukkoon. Oiva makuelämys, jos tykkäät toffeen tai kolan mausta!
Ja mikäli
karamellista tuli liian pehmeää, kuten minulla eka kerralla, sitä voi käyttää
loistavasti levitteenä....Nautin joulupäivinä välipalaksi useampaaan otteeseen
maissi-&riisikakkuja, joiden päälle levitin tahinikaramellia, aivan kuin
olisi ollut Nutellaa.....ja toistain vain...niiin hyvää! Mikäli haluat kokeilla
"liian pehmeää" tahinikramellia, käytä pohjaan vain 35 gr Schärin Crakcers Pocket pocket-keksejä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti