Eilen annoin vinkin naudan sisäfileestä jouluaterialle ja
tänään eivät jää yhtään huonommalle lukijat, joiden ruokavalioon naudan-/häränliha
ei syystä tai toisesta sovi. Nimittäin viime jouluna kehitin itsellenikin uuden,
maukkaan pääruoan; täytetyn kalkkunan rintafilerullan. Perusidean tähän
ohjeeseen sain yhdestä joululehdestä (taisi
olla "Cucina Moderna":n joulunumero), jonka sitten muokkasin
omaan ruokavaliooni sopivaksi. Täytteen teossa menee hieman aikaa, mutta
lopputulos on sen väärti ja kalkkunarulla maistuu myös hyvänä suolapalana kylmänäkin,
ihan sellaisenaan tai vaikka voileivän päällä! Vaikeinta oli löytää tarpeeksi
iso kalkkunan rintafile, joka olisi leikattu valmiiksi (tai jonka pystyisi
leikkaamaan) auki kuten kirjan keskiaukeama, mutta sekin onnistui parin yrityksen
jälkeen lihakauppiaalta. Suomessa ehkä kannattaa kokeilla suoraan kauppahallista
tai liikkeistä, joissa on hyvinvarustetut isot lihatiskit, sillä en usko, että supermarketeista
kalkkunan rintapalaa löytyy valmiiksi leikattuna tässä muodossa..tai kukapa
koskaan tietää, jos vaikka löytyisikin? Valitettavasti tässäkin ohjeessa kännykällä
nappaamani kuvat ovat huonolaatuisia ja vähän epätarkkoja johtuen kuvaajan heikoista
taidoista yhdistettynä joulun tunnelmavalaistukseen, mutta maku oli niin hyvä
ja jouluinen, että rullasta tuli minulle se uusi "perinneruoka" omaan
joulupöytään...;-)
Täytetty jouluinen kalkkunarulla (Rotolo
natalizio di fesa di tacchino farcito)
(maidoton,
munaton, gluteeniton, pähkinätön, halutessasi soijaton)
Ainekset 6:lle henkilölle:
800 gr kalkkunan
rintafilepalaa leikattuna suorakaiteen muotoiseksi levyksi (kuin aukioleva kirja)
150 gr keitettyjä kastanjoita
100 gr kuivattuja luumuja
50 gr kuivattuja aprikooseja
150 gr omenaa paloiteltuna
150 gr päärynää paloiteltuna
50 gr possun jauhelihaa (ei välttämätön, mutta antaa lisää
makua)
50 gr savustettua pekonia joko ohuina siivuina tai
kuutioina + 100 gr ohuina siivuina
1 pieni lasillinen (tai reilu loraus) konjakkia (tai
brandyä)
n. 50 gr paistamiseen sopivaa kasvismargariinia tai 4-5
rkl oliiviöljyä
tuoretta (tai kuivattua) salviaa maun mukaan
tuoretta (tai kuivattua) rosmariinia maun mukaan
1 dl valkoviiniä
suolaa tarpeen mukaan
ruohittua mustapippuria tarpeen mukaan
Valmistus:
Mikäli käytössäsi ei ole jo valmiiksi keitettyjä ja
kuorittuja kastanjoita (monet kaupat myyvät kastanjoita jo käyttövalmiina ruoan
laittoon), tee kastanjoihin ristimäiset viillot ja keitä ne suolatussa kiehuvassa
vedessä, noin 20-30 minuuttia. Kuori kastanjat heti lämpimänä, koska kuori lähtee
niistä irti helpommin. Leikkaa kastanjat pieniksi paloiksi.
Laita
kuivatut luumut ja aprikoosit haaleaan veteen pehmenemään.
Mikäli lihakauppias ei jo leikannut kalkkunafilettä
valmiiksi, leikkaa fileeseen
vaakasuorasti terävällä veitsellä niin syvä viilto, että saat sen avatuksi kuin
kirjan.
Pese,
kuori, viipaloi ja paloittele omenat ja päärynät.
Laita
isoon kulhoon paloitellut kastanjat, omenat ja päärynät, (possun jauheliha) ja
50 gr. pienemmiksi paloiksi leikattuja
pekonisiivuja tai vaihtoehtoisesti pekonikuutioita. Lisää joukkoon
pikkulasillinen (eli isohko loraus)
konjakkia, suolaa ja ruohittua mustapippuria ja sekoita ainekset hyvin, mutta kevyesti
keskenään.
Leikkaa
liotetut luumut ja aprikoosit piennemmiksi paloiksi ja lisää kulhoon muiden
ainesten joukkoon. Sekoita kevyesti. Maista
ja tarkista suola.
Levitä kalkkunafile auki ja lisää sen päälle täyte tasaisesti. Kierrä liha
rullalle ja kääri sen ympärille n. 100 gr ohuita pekonisiivuja. Sido
rulla paistin sitomiseen sopivalla keittiönarulla.
Laita uuni päälle 180°C:een.
Lämmitä jo uuniin sopivassa vuoassa tai laakeassa pannussa kasvismargariini
tai oliiviöljy yhdessä salvian ja rosmariinin kanssa. Lisää
joukkoon täytetty kalkkunarulla ja ruskista sitä hetki joka puolelta.
Kaada joukkoon valkoviini ja siirrä vuoka (mikäli käytit jo uunin menevää) uuniin. Mikäli käytit paistinpannua, siirrä kalkkunarulla uunivuokaan ja kaada pannulla oleva neste rullan ympärille ja siirrä uuniin. Kypsennä rullaa 180° C:ssa noin 1 h 10 min.
Käännä kalkkunarullaa varovasti kypsentämisen aikana pari kertaa ja valele sen päälle keitinnestettä. Elä anna rullan kuivua. Voit tarvittaessa laittaa sen päälle osaksi kypsennysajasta alumiinifoliota suojaksi ja poistaa sen
loppuvaiheessa, jotta kalkkunarulla saa kaikkialle kauniin värin.
Kierrä kypsän rullan ympärille alumiinifolio ja anna sen vetäytyä hetken aikaa. Poista sitten folio
varovasti ja kaada mahdollisesti muodostunut neste uunivuokaan kypsymisen
aikana syntyneen nesteen joukkoon. (Mikäli
kastike vaikuttaa liian nestemäiseltä, voit keittää sitä muutaman minuutin ajan
hieman kokoon.) Poista rullan ympäriltä
keittiönaru ja leikkaa
se viipaleiksi. Valele viipaleiden päälle kastiketta ja tarjoile perunoiden ja kauden vihannesten
kera.
Jouluinen kalkkunarulla -
maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton |
Päivitystä postaukseen 21-12-14 TäyteVAIHTOEHTO: Mikäli täytetty kalkkunarulla kiehtoo ajatuksena, mutta ohjeen mukainen täytteen teko tuntuu liian työläältä, voi valmistaa helpomman täytteen seuraavasti: Levitä oliivitahnaa (joko valmiina kaupasta löytyvää tai kotona tehtyä) kalkkunafileen päälle ja laita tahnan päälle ohuita Parman kinkkuviipaleita kauttaaltaan. Kääri rullalle ja sido keittiönarulla. Laita rulla uunivuokaan, johon olet jo laittanut hieman oliiviöljyä pohjalle. Kaada päälle lasillinen valkoviiniä (tai vaihtoehtoisesti lihalientä, jos et halua käyttää viiniä) ja paista ed. tapaan 180° n. tunti valellen rullaa paistamisen aikan vuoassa olevalla nesteellä. Toimi sitten ed. ohjeiden mukaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti