Tänään jatketaan ideoilla joulupöydän tarjottavaksi ja tähänkin
ohjeeseen ihastuin viime vuonna joulun alla Czaba della Zorban ohjelmaa
katsellessani. Itse en voi syödä nautaa/härkää tai vasikkaa, mutta ohjeesta
innostuneena tein viime jouluna muulle perheelle nämä "yksilölliset"
Wellington sisafileet pääruoaksi ja suosio oli uskomaton! Itse ihastuin tämän
ruokalajin helppouteen ja kauniiseen ulkoasuun ja olen monesti kuullut jälkeenpäin,
että tämä liharuoka oli parasta, mitä perheeni oli koskaan jouluna syöneet! Joten
suosittelen todella kokeilemaan, jos raaka-aineet sopivat sinun tai perheesi ruokavalioon. Valitettavasti kännykällä nappaamani kuvat ovat todella huonolaatuisia ja harmittavasti muistin ottaa ne
vasta siinä vaiheessa, kun yli puolet annoksesta oli syöty....nimittäin, koristelin
kaikki "filenyytit" yksilöllisesti jokaisen syöjän nimen
alkukirjaimella ja pienellä koristeella. Kiitos tästä perinteisen Wellingtonin
filereseptin variaatiosta kuuluu siis todellakin Czaba della Zorban jouluruokaohjelmalle,
minä tein kaiken ihan hänen ohjeensa mukaan (korvaten voin&kananmunan) ja
vaikka en voinut maistaa, tulos oli todellakin napakymppi...mediumkypsät sisäfileet,
rapeassa lehtitaikinakuoressa.
Ohjelmaa
seuratessani kuulin, että Wellingtonin file saapui ensimmäisen kerran pääruoaksi Valkoisen Talon joulupöytään Jacqueline Kennedyn
ollessa siellä emäntänä. Tämän
paistin alkuperä on muuten 1800-luvun Englannissa, jossa se kuulemma kerran ilmestyi
vaativan Wellingtonin herttuan, Waterloon taistelun sankarin, ruokapoytään. Paisti
sai nimensä herttuan mukaan, koska se muistutti hänen saappaitaan, nimittäin ne
olivat molemmat sylinterin muotoisia ja väriltään lämpimän kullankeltaisia.
Wellingtonin sisäfileet taikinakuoressa (Filetto alla Wellington)
(maidoton,
munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton)
Ainekset 6:lle (n. 130 gr file x hlö) tai 8:lle (100 gr file x hlö) henkilölle:
800 gr naudan tai härän sisäfile kokonaisena palana
1/2 lasillista
konjakkia (tai brandyä)
300 gr tuoreita herkkusieniä
15 gr kuivattuja sieniä (käytin kuivattuja tatteja)
20-30 gr paistamiseen sopivaa kasvismargariinia tai 3 rkl
oliiviöljyä
suolaa tarpeen mukaan
ruohittua mustapippuria tarpeen mukaan
2-(3) levyä maidotonta & gluteenitonta lehtitaikinaa
kasvismaitoa
tms. taikinan pinnan voitelemiseen
Valmistus:
Leikkaa sisäfile 6 tai 8 osaan tarpeen mukaan.
Ripottele suolaa ja pippuria anteliaasti jokaiselle fileelle molemmin puolin ja
jätä palaset lepäämään noin 10 min. ajan.
Laita kuivatut sienet "notkistumaan" haaleaan veteen.
Pese ja kuivaa nopeasti herkkusienet ja paloittele ne viipaleiksi.
Lämmitä laakeassa pannussa noin 1/3 osa (n. 10 gr.) kasvismargariinia tai oliiviöljyä. Lisää pannulle fileet ja ruskista ne noin
kahden minuutin ajan joka puolelta, ensin toinen pääli-/alapuoli, sitten laidat
ja viimeiseksi toinen pääli-/alapuolista. Kun olet kääntänyt viimeisen puolen, lisää
pannulle konjakki varoen, ettei se leimahda ja siirrä ruskistetu fileet lautaselle
peittäen ne alumiinifoliolla.
Kuumenna
samalla pannulla loput ( n.20 gr) kasvismargariinia tai oliiviöljyä
ja lisää joukkoon herkkusieniviipaleet. Sekoita hyvin, ripottele mukaan
rouhittua mustapippuria ja anna sienien kypsyä noin 5-6 minuutin ajan, välillä
sekoittaen. Lisää joukkoon vedestä puristetut ja paloitellut kuivat sienet ja
anna kypsyä vielä 2-3 minuuttia.
Murskaa sienet tehosekoittimella tahnamaiseksi "muusiksi", lisää suola ja tarkista maku. Mikäli seoksessa vaikuttaa olevan liikaa nestettä, poista
se, sillä sen pitää olla tahnamaista.
Laita uuni päälle 180° C ja vuoraa
uunipannu leivinpaperilla.
Valmista filenyytit seuraavasti: Aukaise ja levitä leivontalustalle suorakaiteinen lehtitaikina ja leikkaa fileiden leveyden mukaan suorakaiteinen pala siten, että leveys on reilut pari cm:ä filettä suurempi molemmin puolin. (Huom! Fileiden pitää mahtua "käärittynä" palojen sisään, joten lehtitaikinan tarve riippuu sekä fileiden, että levyjen koosta.) ja pituus n. kolme kertaa filettä pidempi.
Ota yksi sisäfilee, taputtele sitä hieman talouspaperilla ja asettele se suorakaiteen alkupäähän.
Lisää fileen päälle sienitahnaa ja halutessasi vielä päälle ripaus suolaa.
Käännä taikinapala fileen päälle niin, että saat "kiedottua" sen nyytiksi lihan ympärille painaen kaikki reunat hyvin kiinni ja kääntäen ne nyytin alle, jotta ne eivät pääse aukeamaaan kypsymisen aikana. Leikkaa mahdollinen ylijäämätaikina pois ja käytä se pääliosan koristelua varten. Tulos on kuin pieni, tiivis lahjapaketti.
Valmista filenyytit seuraavasti: Aukaise ja levitä leivontalustalle suorakaiteinen lehtitaikina ja leikkaa fileiden leveyden mukaan suorakaiteinen pala siten, että leveys on reilut pari cm:ä filettä suurempi molemmin puolin. (Huom! Fileiden pitää mahtua "käärittynä" palojen sisään, joten lehtitaikinan tarve riippuu sekä fileiden, että levyjen koosta.) ja pituus n. kolme kertaa filettä pidempi.
Ota yksi sisäfilee, taputtele sitä hieman talouspaperilla ja asettele se suorakaiteen alkupäähän.
Lisää fileen päälle sienitahnaa ja halutessasi vielä päälle ripaus suolaa.
Käännä taikinapala fileen päälle niin, että saat "kiedottua" sen nyytiksi lihan ympärille painaen kaikki reunat hyvin kiinni ja kääntäen ne nyytin alle, jotta ne eivät pääse aukeamaaan kypsymisen aikana. Leikkaa mahdollinen ylijäämätaikina pois ja käytä se pääliosan koristelua varten. Tulos on kuin pieni, tiivis lahjapaketti.
Kun kaikki
filepaketit on muodostettu ja koristeltu, nosta ne uunipellille ja pistele
jokaiseen pakettiin muutama reikä hammastikulla. Voitele kuoren pinta makusi
mukaan esim. kasvismaidolla tai vesiöljyseoksella
ja laita uuniin kypsymään noin 10-15 min. riippuen fileiden korkeudesta (minun fileet olivat leveitä ja aika matalia ja kypsyivät n.10 min. ohjelmassa kapeampia ja korkeampia ja olivat uunissa n.15 min.) ja haluatko lopputuloksen olevan
hieman punertava tai kokonaan kypsä.
Tarjoile valmiit nyytit heti esim. uunissa kypsennettyjen vihannesten kera.
Täältä voit katsoa miten nyytin teko tapahtuu ja miltä lopputulos näyttää:
Täältä voit katsoa miten nyytin teko tapahtuu ja miltä lopputulos näyttää:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti