sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Talo joulutuoksua tulvimaan....neljäs adventti ja "laiskan kokin" jouluisesti "viritetyt" kaurapitsit

Minulla on tänä jouluna kaikki jouluviritykset ja -leipomukset hyvinkin "rempallaan"....koko syksyn kestäneen astman ja atopian voimakkaan oireilun seurauksena voimat on hieman vähissä....toisaalta olen yrittänyt itseltäni "armollisesti" kysellä, miksi sitä "pitää" niin kauheasti valmistella joulua? No, toisaalta on niin ihanaa, kun kotona on kaikki kauniisti koristeltu ja valoja laitettu joulutunnelmaa varten.....valon juhla, vuoden pimeimpänä aikana. Kaikki rento puuhailu, sitä joulua odottaessa, se on mukavaa, samoin kuin ottaa esille ne tietyt, vuodesta toiseen kulkevat, rakkaat joulukoristeet, joihin liittyy monia muistoja. Kuunnella joulumusiikkia, sytyttää kynttilöitä ja nauttia niiden palamisesta ja......tuntea ilmassa leijuvat, ihanat, jouluiset tuoksut...näistä on mielestäni paras osuus joulun valmistelussa tehty! Yksi siskoistani kerran sanoi, että hänelle parasta joulun odotuksessa on se hetki, kun on sitten saanut "kaiken valmiiksi", lapset on nukkumassa ja vaikka on jo tosi myöhä ja olo tosi väsynyt, on ihana istahtaa jo saapuneen yön tummassa hämyssä sohvalle ja katsella koristeltua kotia ja valaistua kuusta. Kuunnella hiljaisuutta, monesti pehmeän lumisateen saattamana ja maistella niitä viimeiseksi uunista ulos nostettuja joulutorttuja... ja tuntea joulun tuoksun ympäröivän kaikkialla!
Sitten on se toinen puoli, arghhh....kaupoissa juokseminen, tarvikkeiden metsästäminen, jonoissa hikoileminen ja vaikka kuinka olisi ohjelmoinut aikataulun ruokien valmistamisessa, ne ainaiset yllätykset ja niitä seuraavat ylimääräiset kiireet, ruoka-aineiden loppuminen/yllättävä puuttuminen "viime hetkellä"...mutta ennen kaikkea siinä omassa päässä olevan "aikataulussa pysyminen" tai paremminkin "muka jäljessä oleminen" jo lähtöruudussa ...Huh, kamalasti lisääntyvä joulustresssi ja "hermojen kiristys" ja siinä sitä taas itseltään kysyy, miksi sitä "pitää" niin kauheasti "tehdä kaikkea" ja valmistella joulua? Miksi "pitää" olla valmiina kaikkea mahdollista tarjottavaa, monesti niin monimutkaisesti tai monia vaiheitakin vaativia valmistettaviakin, jos ei ole aikaa tai yksinkertaisesti resursseja....voisiko joulu sittenkin tulla pienemmällä tohinalla? Ja tänä jouluna, minä "vannoutunut jouluihminen" (jolle joulun laitto, ainakin koristelujen muodossa alkaa joka vuosi 1. joulukuuta ja jolle se joulupoydän & -herkkujen "viimeisewn päälle valmistelu" on aina ollut stressavaavankin tärkeää) olen päättänyt, että joulu saa tulla vähemmällä tohinalla....monia koristeita en ole vielä edes ottanut esiin ja saa nähdä tuleeko otettuakaan, samoin oma seisova adventtikalenteri laitetaan esille ja täytetään samantien ehkä vasta 24. pvä jos sittenkään ja joulupöydässä mennään tänä vuonna todellakin rennommalla otteella ja ehkä se joulu tulee...kuitenkin?
Ainakin, eilen, kun piti taikoa "tyhjästä ja stressittömästi" jotain jouluista (ja suomalaista) makeaa tarjottavaa illanistujaisiin, hoksasin, että vanhat hyvät kaurapitsit tai -keksithän valmistuvat helposti....päätin lisätä niihin jouluisia tuoksuja ja koska täällä ei todellakaan ole myynnissä "piparkakkumaustetta", googlamalla löysin Kotivinkin piparkakkumausteen ohjeen ja tein kaksi taikinaversiota; yhden taikinan maustin piparkakkumausteella (Huom. ilman pomeranssinkuorta!) ja toisen "varovaisimmille syöjille" vain kanelilla,neilikalla ja ripauyksella kardemummaa. Perustaikina sai vielä lisämakua rusinoista ja kuivatuista "granberry"-marjoista (suomalaiset puolukat sopivat loistavasti!), jotka pienellä kirpeydellään tasoitti ihanasti hiutalekeksien makeaa koostumusta. Nämä keksit olivat menestys ja mikä parasta, tämä tosinopea, ikivanha, superhelppo leivonnainen, (jonka varmaan kaikki suomalaiset ovat kotitaloustunnilla oppineet) sai tällä jouluisella maustelisällä koko talon ihanaa joulun tuoksua tulvilleen.....joten ehkä se joulu kuitenkin onnistuu, vähemmälläkin vaivalla....;-D.


Jouluiset hiutalepitsit (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan,)

Ainekset (n. 18 keksiä) ellet halua käyttää omaa, jo hyväksi havaittua kaurakeksiohjetta:
3,25 erilaisia gluteenittomia hiutaleita mieltymystesi mukaan (näissä oli 1,5 dl tattarihiutaleita, 1,5 dl kaurahiutaleita ja 0.25 dl quinoahiutaleita)
1,25 dl hienoa sokeria
hyppysellinen suolaa
1/2 tl aitoa vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
1 1/2 tl Kotivinkin piparkakkumaustetta (2tl kanelia-1 tl kardemummaa-1 tl neilikkaa-1 tl inkivääriä) tai vaihtoehtoisesti "miedompaan makuun": 1 tl kanelia+1/2 tl neilikkaa+ripaus kardemummaa
1 dl sulaa vegaanista kasvismargariinia
1 dl kasvismaitoa (esim. kaura- tai soijamaitoa)
2 tl leivinjauhetta
5 rkl  kasviskermaa (esim. kaura- tai soijakermaa)
rusinoita, kuivattuja (tai miksei tuoreitakin) puolukoita tai karpaloita (jos voit syödä suklaata, myös suklaahippuja)
Valmistus:
Sekoita muut kuivat ainekset (hiutaleet, sokeri, ripaus suolaa, vanilja ja muut mausteet) keskenään, paitsi leivinjauhe.
Sulata margariini miedolla lämmöllä.
Lisää kosteat aineet kuivien aineiden joukkoon; ensin margariini ja sitten kasvismaito ja kasviskerma ja sekoita ainekset hyvin yhteen.
Lisää viimeiseksi leivinjauhe ja sekoita hyvin.
Jos haluat useamman makuisia hiutalepitsejä, Jaa taikina osiin ja lisää esim. yhteen puoleen rusinat ja toiseen puolukat/karpalot tai vaikka suklaahippuja.
Odota n. 5 minuutia, jotta margariini jäähtyy ja tekee taikinan hieman jähmeämmäksi.
Nostele sitten taikinaa ruokalusikallinen kerrallaan leivinpaperilla päällystetylle pellille ja muotoile pyöreän, litteän keksin muotoiseksi. Muista jättää kunnon välit, esim. 5-6 keksiä pellille, koska takina leviää aikalailla paistuessaan.
Paista uunin keskiosassa 180 °C:ssa, noin 12 minuuttia, "lisukkeita" sisältävät keksit vielä pari minuuttia pitempään. Anna keksien jäähtyä ensin hieman pellillä ja nosta ne sitten jäähtymään lisää leivinpaparilla päällystetylle ritilälle/alustalle. 
Säitytä keksit esim. peltirasiassa.


"Jouluiset hiutalepitsit" - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan




Oikein hyvää 4. adventtia ja joulun odotusta kaikille lukijoille!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti