Minulla on tänä
jouluna kaikki jouluviritykset ja -leipomukset hyvinkin
"rempallaan"....koko syksyn kestäneen astman ja atopian voimakkaan oireilun seurauksena voimat
on hieman vähissä....toisaalta olen yrittänyt itseltäni
"armollisesti" kysellä, miksi sitä "pitää" niin kauheasti valmistella joulua? No, toisaalta on niin
ihanaa, kun kotona on kaikki kauniisti koristeltu ja valoja laitettu joulutunnelmaa
varten.....valon juhla, vuoden pimeimpänä aikana. Kaikki rento
puuhailu, sitä joulua odottaessa, se on mukavaa, samoin kuin ottaa
esille ne tietyt, vuodesta toiseen kulkevat, rakkaat joulukoristeet, joihin
liittyy monia muistoja. Kuunnella joulumusiikkia, sytyttää kynttilöitä ja
nauttia niiden palamisesta ja......tuntea ilmassa leijuvat, ihanat, jouluiset tuoksut...näistä on
mielestäni paras osuus joulun valmistelussa tehty! Yksi siskoistani
kerran sanoi, että hänelle parasta joulun odotuksessa on se
hetki, kun on sitten saanut "kaiken valmiiksi", lapset on nukkumassa ja
vaikka on jo tosi myöhä ja olo tosi väsynyt,
on ihana istahtaa jo saapuneen yön tummassa hämyssä sohvalle
ja katsella koristeltua kotia ja valaistua kuusta. Kuunnella hiljaisuutta,
monesti pehmeän lumisateen saattamana ja maistella niitä viimeiseksi
uunista ulos nostettuja joulutorttuja... ja tuntea joulun tuoksun ympäröivän
kaikkialla!
Sitten on se toinen puoli, arghhh....kaupoissa
juokseminen, tarvikkeiden metsästäminen, jonoissa hikoileminen ja vaikka
kuinka olisi ohjelmoinut aikataulun ruokien valmistamisessa, ne ainaiset yllätykset ja
niitä seuraavat
ylimääräiset kiireet,
ruoka-aineiden loppuminen/yllättävä puuttuminen "viime hetkellä"...mutta
ennen kaikkea siinä omassa päässä olevan "aikataulussa pysyminen"
tai paremminkin "muka jäljessä oleminen" jo lähtöruudussa ...Huh,
kamalasti lisääntyvä
joulustresssi ja "hermojen kiristys" ja siinä sitä taas
itseltään kysyy,
miksi sitä "pitää" niin kauheasti "tehdä kaikkea"
ja valmistella joulua? Miksi "pitää" olla valmiina kaikkea
mahdollista tarjottavaa, monesti niin monimutkaisesti tai monia vaiheitakin vaativia
valmistettaviakin, jos ei ole aikaa tai yksinkertaisesti resursseja....voisiko
joulu sittenkin tulla pienemmällä tohinalla? Ja tänä jouluna,
minä "vannoutunut
jouluihminen" (jolle joulun laitto,
ainakin koristelujen muodossa alkaa joka vuosi 1. joulukuuta ja jolle se
joulupoydän & -herkkujen "viimeisewn päälle valmistelu" on aina ollut stressavaavankin tärkeää) olen päättänyt, että joulu saa
tulla vähemmällä tohinalla....monia koristeita en ole
vielä edes
ottanut esiin ja saa nähdä tuleeko otettuakaan, samoin oma seisova adventtikalenteri laitetaan esille ja täytetään
samantien ehkä vasta 24. pvä jos
sittenkään ja joulupöydässä mennään tänä vuonna todellakin
rennommalla otteella ja ehkä se joulu tulee...kuitenkin?
Ainakin, eilen, kun piti taikoa "tyhjästä ja
stressittömästi" jotain jouluista (ja suomalaista)
makeaa tarjottavaa illanistujaisiin, hoksasin, että vanhat
hyvät
kaurapitsit tai -keksithän valmistuvat helposti....päätin lisätä niihin
jouluisia tuoksuja ja koska täällä ei todellakaan ole myynnissä "piparkakkumaustetta",
googlamalla löysin Kotivinkin piparkakkumausteen ohjeen ja tein kaksi
taikinaversiota; yhden taikinan maustin piparkakkumausteella (Huom. ilman pomeranssinkuorta!) ja toisen "varovaisimmille
syöjille"
vain kanelilla,neilikalla ja ripauyksella kardemummaa. Perustaikina sai vielä lisämakua
rusinoista ja kuivatuista "granberry"-marjoista (suomalaiset puolukat
sopivat loistavasti!), jotka pienellä kirpeydellään
tasoitti ihanasti hiutalekeksien makeaa koostumusta. Nämä keksit
olivat menestys ja mikä parasta, tämä tosinopea,
ikivanha, superhelppo leivonnainen, (jonka
varmaan kaikki suomalaiset ovat kotitaloustunnilla oppineet) sai tällä
jouluisella maustelisällä koko talon ihanaa joulun tuoksua
tulvilleen.....joten ehkä se joulu kuitenkin onnistuu, vähemmälläkin
vaivalla....;-D.
Jouluiset hiutalepitsit (maidoton, munaton,
gluteeniton, pähkinätön, vegan,)
Ainekset (n. 18 keksiä) ellet halua
käyttää omaa, jo hyväksi havaittua kaurakeksiohjetta:
3,25 erilaisia gluteenittomia
hiutaleita mieltymystesi mukaan (näissä oli 1,5 dl tattarihiutaleita, 1,5 dl
kaurahiutaleita ja 0.25 dl quinoahiutaleita)
1,25 dl hienoa sokeria
hyppysellinen suolaa
1/2 tl aitoa vaniljajauhetta
tai 1 tl vaniljasokeria
1 1/2 tl Kotivinkin piparkakkumaustetta
(2tl kanelia-1 tl kardemummaa-1 tl neilikkaa-1 tl inkivääriä) tai vaihtoehtoisesti "miedompaan makuun": 1
tl kanelia+1/2 tl neilikkaa+ripaus kardemummaa
1 dl sulaa vegaanista
kasvismargariinia
1 dl kasvismaitoa (esim. kaura- tai soijamaitoa)
2 tl leivinjauhetta
5 rkl kasviskermaa
(esim. kaura- tai soijakermaa)
rusinoita, kuivattuja (tai
miksei tuoreitakin) puolukoita tai karpaloita (jos voit syödä suklaata, myös suklaahippuja)
Valmistus:
Sekoita muut kuivat ainekset (hiutaleet, sokeri, ripaus suolaa, vanilja ja
muut mausteet) keskenään, paitsi leivinjauhe.
Sulata margariini miedolla lämmöllä.
Lisää kosteat aineet kuivien aineiden joukkoon; ensin margariini ja sitten
kasvismaito ja kasviskerma ja sekoita ainekset hyvin yhteen.
Lisää viimeiseksi leivinjauhe ja sekoita hyvin.
Jos haluat useamman makuisia hiutalepitsejä, Jaa taikina osiin ja lisää esim.
yhteen puoleen rusinat ja toiseen puolukat/karpalot tai vaikka suklaahippuja.
Odota n. 5 minuutia, jotta margariini jäähtyy ja tekee taikinan hieman jähmeämmäksi.
Nostele sitten taikinaa ruokalusikallinen kerrallaan leivinpaperilla päällystetylle
pellille ja muotoile pyöreän, litteän keksin
muotoiseksi. Muista jättää kunnon välit, esim. 5-6 keksiä pellille, koska
takina leviää aikalailla paistuessaan.
Paista uunin keskiosassa 180 °C:ssa, noin 12 minuuttia, "lisukkeita"
sisältävät keksit vielä pari minuuttia pitempään. Anna keksien jäähtyä ensin
hieman pellillä ja nosta ne sitten jäähtymään lisää leivinpaparilla päällystetylle
ritilälle/alustalle.
Säitytä keksit esim. peltirasiassa.
Oikein hyvää 4. adventtia ja joulun odotusta kaikille lukijoille!!!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti