lauantai 13. joulukuuta 2014

Mustekalagranaattiomenasalaatti...maukas idea joulupöydän alkuruoaksi

Nyt on hieman lomaa pidetty, hyvin syöty, juhlat juhlittu ja päiväsaikaan lämpimästä ilmastakin ja auringonsäteistä nautittu ja edessä on paluu arkeen, sekä jouluvalmisteluihin. Milanoon palatessani kohtasin jouluvalot kaikkialla (kuten jo viime vuonna kerroin Milanossa joulun odotus alkaa varsinaisesti Sant'Ambrogio:n juhlapäivän vietosta) ja siispä on aika antaa täällä bloginkin puolella hieman jouluisimpia ruoka-ohjeita, mikäli uudet jouluruokaideat kiinnostavat ja ruokavalioonne sopivat.

Tähän mustekalagranaattiomenasalaattiin ihastuin viime joulukuussa katsoessani Czaba della Zorban jouluohjelmaa ja kokeilinkin sitä heti, jättäen tosin haikein mielin punasipulin pois, koska meillä ei muut sipulia (varsinkaan raakana) syö. Salaatti oli ilman sipuliakin tosihyvää ja tein sitä viime vuonna aaton joulupöytään ja tänä vuonna tulen tekemään sitä uudestaan. 


Jouluinen mustekalagranaattiomenasalaatti  (Insalata di polpo con la melograna)
(maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton)

Ainekset 8:lle henkilölle :
1 pienehkö, kokonainen mustekala (noin 1,2 kg) tuore tai pakaste
n. 1 lt vettä
5 rkl valkoviinietikkaa
1/2 sitruunan puristettu mehu
2 laakerinlehteä
1-2 tl karkeata suolaa
ruohittua mustapippuria
2 tl fariinisokeria
1 rkl hyvälaatuista neitsytoliiviöljyä
2 pientä punasipulia (alkuperäisessä reseptissä "Tropea"-lajiketta)
8 rkl granaattiomenan siemeniä
suolaa tarpeen mukaan

Valmistus:
Jos käytät tuoretta mustekalaa, puhdista se, jos et pyytänyt jo kalakauppiasta puhdistamaan mustekalaa sitä ostaessasi tai huuhtele pakastemustekala juoksevan veden alla. Huom. Käytin kokonaista pakastemustekalaa, jonka otin pakastimesta muutamaa tunitia aiemmin sulamaan, vaikka se ei ole välttämätöntä.

Laita painekeittimeen noin litra vettä ja lisää 3 rkl etikkaa, puristettu sitruunan mehu, laakerinlehdet, suola ja rouhittua mustapippuria. Kiehauta vesi ja kasta mustekalaa, pihtejä avuksi käyttäen, kiehuvassa vedessä, ensin upottaen sen kokonaan veteen ja nostaen sen sitten kokonaan ylös vedestä kolme kertaa upotusta toistaen. Näin mustekalan lonkerot kihartuvat koristeellisesti. Laske mustekala sitten kattilaan. Sulje painekeitin ja anna kiehua n. 20-25 minuuttia. Mikäli sinulla ei ole painekattilaa käytössä, keittoaika tuplaantuu eli kestää n. 40-50 minuuttia.

Valuta kypsynyt mustekala ja anna jäähtyä. Laita mustekala siivilään ja paina sen päälle paino, esim. lautanen. Kypsymisen aikana kerääntynyt neste tulee näin ulos ja mustekalasta tulee muodoltaan helpompi leikata palasiksi. Huom. Mik
äli et tykkää syödä mustekalan imukuppeja (yleensä mustekala tarjoillaan imukuppeineen, mutta kaikki ei tykkää niistä), voit "kuoria" imukupit nahkoineen helposti pois talouspaperin avulla, kun olet antanut mustekalan ensin hieman jäähtyä. Tekemäni salaatti on ilman imukuppeja, eli olen "pyyhkinyt" kaikki lonkerot puhtaiksi hieman jäähtyneinä ja antanut sitten mustekalan rauhassa jäähtyä lisää painon alla ennen lonkeroiden leikkaamista paloiksi.

Valmista tällä välin kastike. Kuori punasipulit ja leikkaa ne ohuenohueksi siivuiksi. Laita sipuliviipaleet kulhoon ja lisää 2 rkl valkoviinietikkaa, fariinisokeri ja öljy. Sekoita hyvin, jotta sokeri imeytyy muihin aineksiin. Anna levätä jääkaapissa n. 15-30 minuuttia. HUOM! Mikäli et pidä sipulista (kuten monet meillä..;-D), voit valmistaa kastikkeen myös ilman sipulia.
Kun mustekala on hyvin jäähtynyt, poista pää ja leikkaa lonkerot ohuiksi paloiksi terävällä veitsellä ja laita ne tarjoiluastiaan. Sekoita hyvin jääkaapissa levänneen kastikeaineksen kanssa ja ripottele salaatin joukkoon granaattiomenan siemenet. Lisää tarvittaessa hieman suolaa ja tarjoile.

Mustekalagranaattiomenasalaatti - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti