keskiviikko 11. joulukuuta 2013

WOW....eilen tein AIVAN TAJUTTOMAN HYVIä PIPAREITA ja tietysti ilman maitoa,munaa ja vehnäjauhoja!

Näin joulun alla herää halu leipoa pikkuleipiä, koska ne tuoksullaan lisäävät joulutunnelmaa. Lapsuudenkotonani joulupiparit leivottiin aina  6.12 eli Itsenäisyyspäivänä ja niiden paistuessa koko talo täyttyi kanelin, inkiväärin, kardemumman ja neilikan sekoittamista huumaavista tuoksuista. Illan hämyssä koko päivän kestäneen piparkakkujen leipomisen (ja taikinan syömisen..,-D) jälkeen kun sai katsella ikkunalla palavia, Itsenäisyyspäivän kunniaksi sytyettyjä kynttilöitä ja mutustella vielä johonkin koloon mahtuvaa piparkakkua, tunsi että nyt todella joulun valmistelu oli aloitettu! Seuraavana  olivat vuorossa muiden joululeipomuksien ja laatikoiden tekeminen ja joka päivä ihanat tuoksut toivat kaivattua h-hetkeä lähemmäksi...;-).
En ole aikuisiällä kauheasti harrastanut pikkuleipien tekoa, koska monesti on tuntunut, että jotain jäi puuttumaan, tai taikinaa tuntui vaikealta käsitellä tai sitten pikkuleivät murenivat liian helposti. Lisäksi perinteisten pipareiden teko on jäänyt viime vuosina, koska niistä ei meidän perheessä innostuta "monien mausteidensa" takia. Eilen päätin kokeilla tehdä vaihtoehtoisiapipareita, joihin sain idean Csaba Dalla Zorza:n Realtime tv:sa pyörimästä jouluohjelmasta "Merry Christmas con Csaba". Ohjelmassa työstetyt piparit olivat murotaikinapohjaisia, joten niissä oli maitoa, kananmunia ja vehnäjauhoja, mutta koska Csaba kertoi respetin olevan niin maukas, että hän tekee sillä joka vuosi piparinsa, päätin muuntaa tuon reseptin "ton-ton-ton"-tyyliin..;-).
Tein tosipienen annoksen, koska en ollut varma tuloksesta, mutta näista pipareista tuli.....WOW! Uskomattoman hyviä!! Niin hyviä, että perheeni jäsenet, jotka inhoavat kanelia, nakkelivat niita suuhunsa toinen toisensa jälkeen sanoen: "Tosi hyviä, kanelista huolimatta!". Niinpä piparit katosivat hetkessä, joten kokeilusta rohkaistuna, teen huomenna isomman annoksen jouluksi...;-). Luulen että, juju on tuossa ruokosokerissa, niinkuin Csaba sanoi, se antaa pipareille ihanan ominaismaun! Toivottavasti seuraavan annoksen ehdin myös koristelemaan tomusokerilla....;-D.


 Jouluntuoksuiset piparit    (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan)
Ainekset:
180 gr  ruokosokeria
55 gr  hienoa sokeria
180 gr soijamargariinia (tai maidotonta kasvismargariinia)
1 gr suolaa
2 gr kanelia (ohjelmassa laitettiin ruhtinaallisesti enemmän, joten jos pidätte kanelista, ainakin tuplatkaa määrä!) Laittaisin mukaan myös muita mausteita, kuten, inkivääriä, neilikkaa ja kardemummaa tai vaihtoehtoisesti suomalaista piparkakkumaustetta enemmän joulun makua antamaan.
45 gr kananmunan korviketta (Csaba mittasi kananmunat gramman tarkkuudella, joten tein korviketta rasvaisesta soijajauhosta (Soyolk) ja vedestä - suhde 1 rkl soijajauhoa ja 2 rkl vettä- ja mittasin sen gramman tarkkuudella!)
12,5  ml  kasvismaitoa (soija- tai kaura tai riisimaitoa)
360 gr  jauhoja (tein ensin jauhoseoksen seuraavasti: 230 gr. riisijauhoa, 60 gr. quinoajauhoa, 50 gr. tapiocajauhoa -myös Maizena käy tapiocajauhon sijasta- ja 80 gr. perunajauhoja. Käytin tätä jauhoseosta, joka kokonaismäärältään oli hieman enemmän, niikuin se olisi ollut "vehnäjauhoa".)
5 gr  leivinjauhetta (täällä makeille leivonnaisille myynnissä oleva leivinjauhe on hieman vaniljlla aromatisoitua, joten Suomessa voi ehkä lisätä hitusen sitä joukkkoon)
Laita yleiskoneeseen ruokosokeri ja hienosokeri, margariini, kaneli ja suola. Vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita leivinjauhe jauhoihin tai jauhoseokseen. Käytä seulaa paakkujen välttämiseksi.
Lisää nauhana munankorvike ja kasvismaito, sitten jauhoseos ja anna aineiden sekoittua niin, että taikina on muodostunut. Ota taikina kulhosta ja muovaa siita alustan päällä jauhojen (riisijauho) avulla pallo. Kääri tuorekelmuun ja laita jääkaappin vetäytymään n. 35 -90 min.
Ota taikina esiin tuorekelmusta ja ripottele sille vähän riisijauhoja.  Leikkaa taikinapallo 2:een osaan ja levitaä se riisijauhoitetulle alustalle kaulimella. Leikkaa muoteilla piparit ja siirrä ne leivinpaperilla päällystetylle pellille.
Paista 170° C:ssa n. 8-15 min. koosta riippuen. (Minun piparini olivat aika ohuita ja ne kypsyivät jo 8 min:ssa. Csaba leipoi aika paksuja ja paistoi niitä n.15 min. ). Ota piparit uunista, laita niihin tikulla reikä, jos aiot ripustaa ne vaikka kuuseen. Jäähdytä piparit ja nauti!!!


Jouluiset piparit - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan
Kanelilta tuoksuvat ja maistuvat jouluiset piparit - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti