Näin joulun alla herää halu leipoa pikkuleipiä,
koska ne tuoksullaan lisäävät joulutunnelmaa. Lapsuudenkotonani joulupiparit
leivottiin aina 6.12 eli Itsenäisyyspäivänä
ja niiden paistuessa koko talo täyttyi kanelin, inkiväärin, kardemumman ja
neilikan sekoittamista huumaavista tuoksuista. Illan hämyssä koko päivän kestäneen
piparkakkujen leipomisen (ja taikinan syömisen..,-D) jälkeen kun sai katsella
ikkunalla palavia, Itsenäisyyspäivän kunniaksi sytyettyjä kynttilöitä ja mutustella
vielä johonkin koloon mahtuvaa piparkakkua, tunsi että nyt todella joulun valmistelu
oli aloitettu! Seuraavana olivat vuorossa
muiden joululeipomuksien ja laatikoiden tekeminen ja joka päivä ihanat tuoksut toivat
kaivattua h-hetkeä lähemmäksi...;-).
En ole aikuisiällä kauheasti harrastanut
pikkuleipien tekoa, koska monesti on tuntunut, että jotain jäi puuttumaan, tai
taikinaa tuntui vaikealta käsitellä tai sitten pikkuleivät murenivat liian
helposti. Lisäksi perinteisten pipareiden teko on jäänyt viime vuosina, koska niistä
ei meidän perheessä innostuta "monien mausteidensa" takia. Eilen päätin
kokeilla tehdä vaihtoehtoisiapipareita, joihin sain idean Csaba Dalla Zorza:n
Realtime tv:sa pyörimästä jouluohjelmasta "Merry Christmas con Csaba". Ohjelmassa työstetyt piparit
olivat murotaikinapohjaisia, joten niissä oli maitoa, kananmunia ja vehnäjauhoja,
mutta koska Csaba kertoi respetin olevan niin maukas, että hän tekee sillä joka
vuosi piparinsa, päätin muuntaa tuon reseptin "ton-ton-ton"-tyyliin..;-).
Tein tosipienen annoksen, koska en ollut varma
tuloksesta, mutta näista pipareista tuli.....WOW! Uskomattoman hyviä!! Niin
hyviä, että perheeni jäsenet, jotka inhoavat kanelia, nakkelivat niita suuhunsa
toinen toisensa jälkeen sanoen: "Tosi hyviä, kanelista huolimatta!".
Niinpä piparit katosivat hetkessä, joten kokeilusta rohkaistuna, teen huomenna
isomman annoksen jouluksi...;-). Luulen että, juju on tuossa ruokosokerissa, niinkuin Csaba sanoi, se antaa pipareille ihanan ominaismaun! Toivottavasti seuraavan annoksen ehdin myös koristelemaan tomusokerilla....;-D.
Ainekset:
180 gr ruokosokeria
55 gr hienoa sokeria
180 gr soijamargariinia (tai maidotonta
kasvismargariinia)
1 gr suolaa
2 gr kanelia (ohjelmassa laitettiin ruhtinaallisesti enemmän, joten jos pidätte kanelista, ainakin
tuplatkaa määrä!) Laittaisin mukaan myös muita mausteita, kuten, inkivääriä, neilikkaa ja kardemummaa tai vaihtoehtoisesti suomalaista piparkakkumaustetta enemmän joulun makua antamaan.
45 gr kananmunan korviketta (Csaba mittasi kananmunat gramman tarkkuudella, joten tein korviketta
rasvaisesta soijajauhosta (Soyolk) ja vedestä - suhde 1 rkl soijajauhoa ja 2
rkl vettä- ja mittasin sen gramman tarkkuudella!)
12,5 ml kasvismaitoa (soija- tai kaura tai
riisimaitoa)
360 gr jauhoja (tein
ensin jauhoseoksen seuraavasti: 230 gr.
riisijauhoa, 60 gr. quinoajauhoa, 50 gr. tapiocajauhoa -myös Maizena käy
tapiocajauhon sijasta- ja 80 gr. perunajauhoja. Käytin tätä jauhoseosta, joka
kokonaismäärältään oli hieman enemmän, niikuin se olisi ollut "vehnäjauhoa".)
5 gr leivinjauhetta
(täällä makeille leivonnaisille myynnissä
oleva leivinjauhe on hieman vaniljlla aromatisoitua, joten Suomessa voi ehkä
lisätä hitusen sitä joukkkoon)
Laita yleiskoneeseen ruokosokeri ja hienosokeri,
margariini, kaneli ja suola. Vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita leivinjauhe jauhoihin tai jauhoseokseen.
Käytä seulaa paakkujen välttämiseksi.
Lisää nauhana munankorvike ja kasvismaito, sitten
jauhoseos ja anna aineiden sekoittua niin, että taikina on muodostunut. Ota
taikina kulhosta ja muovaa siita alustan päällä jauhojen (riisijauho) avulla pallo.
Kääri tuorekelmuun ja laita jääkaappin vetäytymään n. 35 -90 min.
Ota taikina esiin tuorekelmusta ja ripottele sille vähän
riisijauhoja. Leikkaa taikinapallo 2:een
osaan ja levitaä se riisijauhoitetulle alustalle kaulimella. Leikkaa muoteilla
piparit ja siirrä ne leivinpaperilla päällystetylle pellille.
Paista 170° C:ssa n. 8-15 min. koosta riippuen. (Minun piparini olivat aika ohuita ja ne
kypsyivät jo 8 min:ssa. Csaba leipoi aika paksuja ja paistoi niitä n.15 min.
). Ota piparit uunista, laita niihin tikulla reikä, jos aiot ripustaa ne vaikka
kuuseen. Jäähdytä piparit ja nauti!!!
Jouluiset piparit - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan |
Kanelilta tuoksuvat ja maistuvat jouluiset piparit - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti